İktidarlar değişir kafalar değişmez

SANAYİ ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun bir kadını arkadan çıplak olarak gösteren fotoğrafı kürsüden gösterip eleştirince epey bir gürültü koptu.

Oysa ne bu tartışma bize has, ne de Ali Coşkun'un tavrı AKP'nin kimliği ile bağlantılı.

Bu tarz ilanlar her yerde çeşitli nedenlerle tartışılıyor.

Dünyanın her yerinde kadın cinselliğinin istismarı çeşitli gruplarca eleştiriliyor. Laik Fransa'dan, dini pek de dışlamayan ABD'ye kadar pek çok Batılı ve ‘‘medeni’’ ülkede de benzer ‘‘kavgalar’’ ve ‘‘eleştiriler’’ yapılıyor. Bundan yıllar önce Alfa Romeo'nun bir reklamı vardı.

Loş, hatta karanlığa yakın bir fotoğrafta çıplak bir erkek çıplak bir kadına sarılmış.

Bir el poposunda, bir el belinde, ihtirasla tutuyor ve altında bir cümle: ‘‘Alfa Romeo'nun yol tutuşu’’.

Bence müthiş yaratıcı bir reklam. Özellikle bir otomobil tutkunu için çok şey ifade eden bir kampanya.

Ama o günlerde bu reklama da büyük tepki oldu ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu bu reklamın yayından kaldırılmasını istedi. Üstüne bir de 18 milyar lira ceza. Ben de o günlerde katıldığım reklam konulu bir panelde bunun hatalı olduğunu söyledim.

Panelde bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Yalım Erez benim uyarımla yeniden bir inceleme yaptırdı ve yasağın da, cezanın da iptal edilmesini sağladı. Anlayacağınız bu tür yaklaşımlar iktidardaki partinin kimliği ile değil, bizdeki bazı kafalarla bağlantılı. İster sağ, ister sol olsun.

Aynı kafa.

NOT: Bu yazı geçen hafta yayımlanacaktı ama bir türlü fırsat olmadı.

Antalya’da fuhuş çetesi

TURİZM'in başkenti Antalya bir süreden beri fuhuş çetelerinin ablukası altında. Seçim öncesi izlenim edinmek için gittiğim Antalya'da karşıma çıkan en önemli meselelerden biri fuhuş oldu.

Turizmle beraber Antalya'da fuhuşta da patlama yaşanmış.

Kentin iki bölgesi tamamen kadın tacirlerinin elinde. Bir zamanlar Antalya turizminin en gözde yeri olan Kaleiçi‘nde çeteler fink atıyor. Lara tarafında bir dönemin gözde mahallesi Örnekköy'de de durum farklı değil. Evlerin pek çoğunda eski Doğu Bloku ülkelerinden gelen kadınlar pazarlanıyor. Hem de bir köle ticareti gibi. Öyküler ve ortaya çıkan gerçek korkunç.

Hürriyet'in Antalya temsilcisi Dursun Gündoğdu bunların bir bölümünü açıkça ortaya çıkaran bir yazı dizisi hazırlamış. Ama ötesi de var. Kaleiçi'nde fuhuş çeteleri kanlı pusularla birbirlerinin ‘‘iş alanlarına’’ saldırıyorlar. Örnekköy'de her gece silahlar patlıyor. Kadınlar köle gibi alınıp satılıyor, kaçırılıyor. Antalya Emniyeti ise seyirci. Lara Karakolu Örnekköy'e birkaç yüz metre mesafede ama hiçbir şey yapamıyor. Oysa Antalya'da gerçekten harika bir vali var. Bütün kent Alaattin Yüksel'in bu rezalete el koymasını bekliyor.

Fuhşun sermayesi Rus köleler

ANTALYA'da ciddi bir ‘‘köle ticareti’’ var. Rusya'dan çeşitli vaatlerle kandırılıp getirilen kızlar, fuhuş çetelerine 1000 ila 3000 dolar arasında değişen fiyatlarla satılıyorlar. Fiyatın oluşmasında en önemli etken ‘‘güzellik’’. Bedel karşılığı alınan kadınlara çeteler ayda 400-500 dolar para ödüyor. Kazancın gerisi çetenin. Kaçmaya çalışan dövülüyor, vuruluyor, falezlerden atılıyor. Gencecik kızlar can korkusuyla boyun eğiyorlar. Paralel bir başka sektör de ‘‘kadın kaçırma’’ sektörü. Müşteri olarak kadın isteyip, kaçırıyor ve bu kadınları patronlarına belirli bedel karşılığı geri satıyorlar. Böyle bir olaydan ötürü geçtiğimiz günlerde Kaleiçi'nde kanlı bir çatışma yaşanmış. Antalyalılar Kaleçi'ne girmeye korkuyorlar. Örnekköy'de oturan sıradan vatandaşlar, aileler evlerinden çıkamıyorlar.

Bırakırım der mi hiç!

DENİZ Baykal ‘‘CHP seçimlerde başarısız olur ve gerilerse genel başkanlığı bırakır mısınız?’’ sorusuna ne yanıt vermiş.

‘‘Hayır bırakmam.’’

Daha önce başarısızlık üzerine bırakmış ancak daha sonra yeniden dönmüştü. Bu kez peşin peşin ‘‘Bırakmam’’ demiş. Baykal CHP'yi bırakmamakla kalmıyor, sol oylara da oy verecek parti bırakmıyor. Yine de bu açıklamanın bir nedeni olmalı diye düşündük ve bulduk. Eğer Deniz Baykal ‘‘CHP başarısız olursa bırakırım’’ deseydi, her şeye rağmen CHP'ye oy vermeyi düşünen pek çok kişi sırf Deniz Baykal bıraksın diye CHP'ye oy vermeyebilirdi. Baykal bunu engellemek için ‘‘Bırakmam’’ diyor.

Yoksa CHP bu seçimlerden bir hezimetle çıkarsa, Baykal bırakmasa bile parti Baykal'ı bırakır.

NE ZAMAN ADAM OLURUZ?

Siyaseti taraflardan birinin değil, ülkenin kazanacağı bir maç olarak gördüğümüz zaman.
Yazarın Tüm Yazıları