İktidar kötülenir, tarih kötülenmez

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'le Çankaya Köşkü'nün zevkle döşenmiş konuk bölümündeyiz. Demirel, kavramlar arasındaki ince ayrıntıyı gözeten bir uslup kullanıyor. Bu tarz kendi içinde bir denge taşıyor.

Gerçekten de kültürü, dar kalıplar içine sığdırmak istemiyor.

Cumhuriyet aydını deyimi, kavramı onu çok ilgelendiriyor. Cumhuriyet aydınının halkla barıştığını söylerken, ütopya ile gerçeklerin nasıl üsüste oturduğuna dikkati çekiyor.

Bence Süleyman Demirel, Yakup Kadri'nin Ankara'sı ile Yaban'ını iyice okumuş, ondan sonraki yıllarda kendini bunun çözümüne adamış.

Kendi kimliğimiz için geniş bir tarihi perspektiften söz ediyor.

Bizans, Roma, Osmanlı ve bütün güzelliklerimiz, sanat eserlerimiz. Bunların hepsini kapsayan kültürel zenginliğimizin tadına varıyor; bize de vardırıyor. Belli bir döneme ışıldaklarını çeviren kişilerden değil. Saraylarımız, tarihi yapılarımız için de 10 yıllık bir plan başlatmış sayın Cumhurbaşkanı.

***

Benim Çankaya'dan edindiğim izlenim, kültürümüze yukardan bakan, toplu biçimde değerlendiren bir cumhurbaşkanına sahip olduğumuz.

Ne varsa hepsinin bizim kültürel varlığımız olduğunu herkese, devlete, iktidara ve özellikle vatandaşa anlatıyor. Çünkü onun sözlüğünde her eylemin içinde vatandaş vardır, ondan soyutlanamaz; özellikle kültür.

Antalya'ya gelen konuk devlet başkanlarına tarihimizi sunuyor. 'Cam Piramit'i elbette görsünler, ama asıl arzuladığım Aspendos'u görmeleri. Belki cam piramite başka yerde rastlayabilirler ama Aspendos'a asla' diyor. Farklılığın bir ülkenin kimliğini oluşturduğu gerçeği bu sözde gizli.

Evet, bizim farkımızı, tarih içinde tekliğimizi bu görüşle ifade ediyor.

Çünkü bunun da ardında devletimizin gücünü göstermek amaç. Çok yerinde bir tesbitle de bunun göstergesi olarak eski eserlerimizi, kültürel varlığımızı belirtiyor.

Çok ince bir görüşle bir tartışmaya nokta koyuyor Sayın Demirel: 'Osmanlı'nın 700. yılı kutlanacak, Cumhuriyetin 75.yılı. Cumhuriyet ile Osmanlı barışacakmış. Suni tartışma gündemi bunlar. Biz 75 yıldır var değiliz ki, ondan önce de vardık.'

Tarih bilincini savunan, bunu bilen bir Devlet Başkanının katıldığım yorumu.

Bir başka görüşünü belirtirken de gene ince ayrıntıya dikkat çekiyor: 'Devrimler kendinden önceki iktidarları kötüleyebilirler ama kendinden önceki tarihi kötüleyemezler.'

Ben bunun kültürel alanda çok önemli bir bakış açısı olduğunu söyleyeceğim.

Bunun da ötesinde, bütün kültürmüzü, müziğimizden edebiyata kadar her şeyimizi bu görüş içinde değerlendirelim.

***

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in kültür alanandaki yorumları, devletin tarihsel bütünlüğünün önemli tesbitleri.,

Sorumlu, deneyimli, birikimli bir devlet adamının 'evet' diyeceğim tezleri. Doğrusu bunları öğrenmekten mutluluk duydum.













Yazarın Tüm Yazıları