İktidar işçi dostu değildir

TEK Gıda İş Sendikası Genel Başkan Danışmanı Yrd.Doç.Dr. Engin Ünsal, işsiz Tekel’in 12 bin işçisi ile ilgili olarak şunları söylüyor:

“AKP hükümeti özelleştirme sürecinde yeni bir hata daha yaparak çoğunluğu doğu ve güneydoğu’da bulunan TTA’nın (Tekel) 40’a yakın yaprak tütün işletmelerini kapatma kararını uygulamaya koymak üzeredir. Bu işletmelerde kadrolu olarak 12 bin Tekel işçisi çalışmaktadır.
Başbakan’ın, devlet malını sırtüstü yatarak yemek isteyen ‘domuz’ olarak nitelediği Tekel çalışanlarını ya tazminatlarını ödeyerek çıkarmak, yada 657 sayılı yasanın 4-c maddesi gereği bir yıl süreli, asgari ücretli geçici işçi olarak çalıştırmak istemektedir. Tekel çalışanları 4-C kapsamında geçici işçi olmayı kabul ederlerse 10 sonra iş güvencesi olmadan işsiz kalacaklardır. İş güvencesi belirsiz süreli sözleşmeler için vardır. Belirli süreli çalışan işçi işe iade davası açamaz, kıdem, ihbar tazminatı alamaz.
İşletmelerin kapatma kararı ile işten çıkarılacak emekllik hakkı kazanmamış 12 bin işçinin aileleri ile birlikte sosyal güvenlik ve gelir güvencesinden yoksun kalması demektir. Yalnız onlar değil, AKP’nin Tekel’i özelleştirme kararı ile tütün ekiminden ekmek yiyen 2 milyon çiftçininde aç kalması demektir. Sigara üretim tekelini ele geçirmiş olan British?American Tobaco Company (BAT) işleyeceği tütünü dışarıdan getirmektedir.

TEK GIDA İŞ’E SAYGISIZLIK

Tekel’in özelleştirilmesi yaprak tütün işletmelerinin kapatılması kararlarında Tek-Gıda İş Sendikasının düşüncesi sorulmamıştır. Yaptığı mücadele nedeniyle şimdi de Hak İş üyesi bir sendika güçlendirilmeye çalışılmaktadır.
AKP hükümeti Kürt sorununu çözmek için demokratık açılım politikasını gündeme getirmiştir. Kürt sorunun çözümü ağırlıklı olarak doğu ve güneydoğunun ekonomik kalkınması ile çözülür. AKP bu yörelere yeni iş imkânı götüreceğine mevcut işyerlerini kapatarak nasıl bir açılım yaptığını sanmaktadır acaba?
Sendika ve üyeleri, AKP’nin bu haksız, sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmayan kararına karşı sonuna kadar direnecektir çünkü sosyal devletin Başbakanı bir tüccar gibi düşünemez ve kamu işçisine domuz diyemez.
AKP sendikanın bu ve benzer konulardaki direnişini kırmak için Çalışma Bakanlığı aracılığı ile Tek Gıda İş Sendikasını yetki aşamasında etkisizleştirmek ve yandaş sendika olarak güçlendirmeye çalıştığı Hak İş üyesi bir sendikayı korumaya çalışmakta ama Türkiye’de yargıçlar ve bağımsız mahkemeler olduğunu unutmaktadır.
Çalışanlar için yeterli hiçbir önlem alınmadan yapılan özelleştirmeler sonunda onbinlerce işçi işsizler ordusuna katılmıştır. AKP işçi dostu değildir.

Terkedilmiş arabalar

BEN Çayyolu Konutkent mahallesinde oturuyorum. Oturduğum sitenin önündeki yolda ve karşısındaki ara yolda 3 tane terkedilmiş araç var bunların birisi minibüs, biri kamyonet ve biri de otomobil. Bu araçlarla ilgili jandarmaya şikayette bulunduğumuz zaman bizim araçları kaldırma yetkimiz yok diyorlar. Devletin yolları hurdalık mıdır araba mezarlığı mıdır ki bu çirkinliklere izin veriliyor. Ayrıca böyle terk edilmiş araçlardan Ankara’nın her yerinde görmekte mümkün.
Ben açıkça bu konuyla ilgili prosedürü çok merak ediyorum. Ferhat ALPAR

KISA... KISA...

“TOPRAK Mülkiyeti Sempozyumu” 17-18 Aralık tarihlerinde ODTÜ Mezunları Derneği Vişnelik Tesisi’nde. (www.toprakmulkiyetisempozyumu.net)
Yazarın Tüm Yazıları