İkinci elin birinci adresi

Güncelleme Tarihi:

İkinci elin birinci adresi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 14:08

Dar sokakları ve eski dükkanlarıyla zamana meydan okuyan Ulus’taki İtfaiye Meydanı, ikinci el eşya alacakların birinci adresi oluyor. İkinci el alım-satımın yanı sıra uygun fiyata sıfır eşyaların da satıldığı bit pazarında bir ürünü, dörtte biri fiyatına almak mümkün oluyor.

Haberin Devamı

Nam-ı diğer Hergelen Meydanı... Adını, 19’uncu yüzyılda şehre dışarıdan gelen tüccarlar ile yerli esnafın bir araya geldiği yer olmasından alan; günümüzde ise İtfaiye Meydanı olarak bilinen Ulus’taki bit pazarı. Binlerce esnaf ve çalışanı barındıran, yan yana dizili 800’ü aşkın dükkanın bulunduğu İtfaiye Meydanı, Ankara’da ikinci el eşya alacakların birinci adresi oluyor. İsmi meydan olsa da eski dükkanları ve dar sokaklarıyla koca bir alana sıkışıp kalmış pazar, en yenisi 15 yılı devirmiş esnafı ve alışveriş kültürüyle zamana meydan okuyor. Pazarda mobilyadan beyaz eşyaya, giyimden kişisel bakıma, dekorasyondan antikaya kadar birçok eşyanın sıfır ya da ikinci el alım-satımı yapılıyor. Pazar, eski yoğunluğunu kaybetse de uygun fiyata alışveriş imkânı sağladığı için dar gelirliler tarafından tercih ediliyor. Ticaretin, günün her saati devam ettiği pazarda bir ürünü, dörtte biri fiyatına almak mümkün oluyor.

Haberin Devamı

İkinci elin birinci adresi

BÜTÇENE GÖRE NE ARARSAN

5 metrekarelik dükkanında 40 yıldır ayakkabı tamir eden Kenan Yağ, “Burada her şey var” diyor ve başlıyor anlatmaya İtfaiye Meydanı’nı: “40 senem var burada. ‘Ankara’nın bit pazarı’ da derler buraya. Mobilyadan ev eşyasına, ayakkabıdan giyime, kitaptan antikaya her şey var. İkinci el ya da sıfır, bütçene göre ne ararsan bulabilirsin. Eskiden işler daha güzeldi tabii. Özellikle benim yaptığım iş zor artık. Tamirata ayakkabı getirmiyorlar. Eski işler teknolojiye yenildi. Ama eşya alım-satım işleri devam ediyor.”

İkinci elin birinci adresi

4’TE 1 FİYATINA ALIŞVERİŞ

Beyaz eşya alım-satım işi yapan Ali Taşpınar ise evlenecek çiftlerin bile gelip, alışveriş yaptığını söylüyor. İkinci el ürünlerin de sıfırları kadar temiz olduğunu belirten Taşpınar, şöyle özetliyor İtfaiye Meydanı’ndaki alışverişten yapılan kârı:
“Burada bir ev için gerekli her şey var. Mesela bir buzdolabı düşünelim. Sıfırı dışarıda bin liraysa burada 250 liraya alınabilir. İkinci ele 1 yıl garanti veren arkadaşlar var. Fiyatlar dörtte birine denk geliyor. Uygun fiyata sıfır eşyalar da var.”

Haberin Devamı

İkinci elin birinci adresi

ANTİKA DÜKKANLARINDA ZAMANDA YOLCULUK

İkinci el eşya dükkanları kadar antikacılarıyla da ünlü İtfaiye Meydanı. Antika saatler, analog fotoğraf makineleri, teneke oyuncaklar, daktilo, esi radyo ve televizyonlarla dolu dükkanlar, zamanda yolculuğa çıkarıyor meraklılarını. “Koleksiyonerler çok geliyor” diyor antikacı Savaş Düz. “Neco” lakaplı Necmettin Gürbüz, ise şunları söyledi: “Sinema, tiyatro, kafe, korku evleri, belgesel ya da dönem dizilerinin malzemelerini benden alırlar. Bini aşkın öğrenci arkadaş var alışveriş yapan. Kendilerine göre 5 liraya da 5 bin liraya da eşya bulabilirler burada. Ankara’nın farklı semtlerinde antikacılık yapanlar da buradan topluyor malı.”

Haberin Devamı

İkinci elin birinci adresi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!