İki yıl sonra AB’yle ilk başlık

Güncelleme Tarihi:

İki yıl sonra AB’yle ilk başlık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 22:58

Mülteci krizinin hafifletilmesi için AB ile Türkiye arasında yaşanan bahar havası dün ilk sonucunu verdi. İki yıl aradan sonra ilk kez bir başlık müzakereye açıldı. ‘Ekonomik ve parasal politika’ başlıklı 17’nci faslın açılmasıyla Türkiye’nin müzakereye açılan başlık sayısı 15’e yükseldi. Türkiye’nin hedefi 2016’da en az 5 başlık daha açmak.

Haberin Devamı

İki yıl sonra AB’yle ilk başlık

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkilerinde 29 Kasım’da açılan ‘yeni sayfanın’ ilk meyvesi olarak 17 numaralı ‘ekonomik ve parasal politika’ başlığı müzakereye açıldı. Türk tarafının ‘ilişkilerin yeniden canlandırılmasının başlangıcı’ olarak gördüğü başlığın açılması için düzenlenen hükümetler arası konferansa (HAK) Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır katıldı. Müzakerelerde iki yıl aradan sonra açılan ilk başlık için düzenlenen HAK’a bu düzeyde katılım olması Türkiye açısından konuya verilen önemin yansıması olarak algılanırken Ankara hedefini 2016’da 5 başlık açmak olarak belirledi. Türkiye açtığı başlık sayısını 15’e yükselterek 10 yıldır devam eden müzakere sürecinde ‘yolu yarılamaya’ bir adım daha yaklaştı. Toplamda 35 başlık bulunuyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE-AB SÜRECİ HAKKINDAKİ BİLGİNİZİ BU TESTLE SINAYIN

 

YENİ SAYFA AÇTIK

17’nci başlığın insanların hayatına doğrudan dokunduğunu söyleyen Şimşek, “İstihdam için, yatırım için, kalıcı refah artışı için bugünkü fasıl önemlidir. İlişkilerin canlanıyor olması yine bir o kadar önemlidir” dedi. Bozkır, “Sadece yeni bir başlık değil yeni bir safha aştık” derken Çavuşoğlu, yapay engellerin kaldırılmasını ve sürecin doğal akışına kavuşmasını beklediklerini söyledi. HAK’ta aralarında basın özgürlüğünün de bulunduğu temel haklara ve hukukun üstünlüğüne saygının katılım sürecinin ayrılmaz parçası olduğunu vurgulayan AB Dönem Başkanı Lüksemburg’un Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, AB’nin pek çok uluslararası dosyada Türkiye’ye stratejik ortak olarak ihtiyaç duyduğunu belirtti.

SARKOZY BLOKE ETMİŞTİ

Açılış kriteri bulunmayan ve Türkiye’nin yıllardır teknik olarak açmaya hazır olmasına rağmen açılamayan 17’nci başlık, eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından, “Türkiye’nin üyeliğini tescil edeceği” gerekçesiyle bloke edilen başlıklar arasındaydı. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande bu blokajı kaldırdı, ancak sonrasında üye ülkeler arasında siyasi uzlaşı sağlanamaması nedeniyle başlığın açılması ertelendikçe ertelendi.

HEDEF 2016’DA 5 BAŞLIK

Türkiye, müzakere sürecinde gelecek yıl belirgin ivme istiyor. Bu çerçevede açılması hedef olarak belirlenen başlıklar ‘enerji’ (15), ‘yargı ve temel haklar’ (23), “adalet, özgürlük ve güvenlik” (24), ‘eğitim ve kültür’ (26) ve ‘dış güvenlik ve savunma politikası’ (31). Bu başlıkların ortak özelliğini hepsinin Rum Yönetimi’nin blokajı altında olması oluşturuyor. Başlıkların açılabilmesi için AB’nin tüm üyelerinin onayı gerekiyor. İlkbaharda Kıbrıs’ta bir çözüm sağlanması bu blokajın kalkmasını sağlayabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!