İki yıl direndi, 800 milyon dolardan oldu

BANKACILIK Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Çukurova Grubu'na bağlı Pamukbank'a el koyma kararının Danıştay'dan döndüğü günlerdi...

Dönemin BDDK Başkanı Engin Akçakoca ile Çukurova Grubu'nun patronu Mehmet Emin Karamehmet, uykusuz geceler geçirip, sıkı pazarlıklar yaptı...

Akçakoca'nın amacı, Pamukbank'a el koyma kararını karşı dava sıkıntısı yaşamadan yeniden devreye sokmak, Karamehmet'in planı da içine girdiği sıkıntılı durumu en az hasarla atlatmaktı... Pamukbank'a el koyma kararının Danıştay'dan dönmüş olması, Karamehmet için en büyük kozdu.

BDDK'nın Çukurova Grubu'na tekliflerinden en ilginci şuydu: "Pamukbank'a yeniden el koyacağız. Siz de karşı dava açmayacaksınız. Pamukbank'ın yanısıra Yapı Kredi Bankası'na da ciddi boyutta borcunuz var. Gelin Yapı Kredi Bankası'na zarar vermeyecek bir yolda buluşalım. Yapı Kredi'deki hisselerinizi 2.4 milyar dolar sayıp, bankayı biz alalım."

Karamehmet
ve o zamanki ekibi, "Batırılamayacak kadar büyüğüz" mantığıyla hareket edip, "Olmaz, bu fiyat çok düşük" yanıtı verdi.

Bu bilgiyi birara Yapı Kredi'nin eski Yönetim Kurulu Başkanı işadamı Rona Yırcalı'ya sordum: "Çukurova, Yapı Kredi'deki hisselerini 2.4 milyar dolara BDDK'ya hele de krizin etkisi sürerken vermemekle hata yapmadı mı?"

Yırcalı
'nın yanıtı, Çukurova'nın bakışını yansıtıyordu: "Neden 2.4 milyar doları kabul etsinler? Yapı Kredi o kadar ucuza verilir mi?"

Çukurova'yla o günlerde BDDK arasında Pamukbank ve Yapı Kredi Bankası'na borçları kapsayan iki anlaşma imzalandı.

Anlaşmaya göre, Çukurova Grubu, BDDK'ya karşı Pamukbank'a el koymanın iptalini isteyen veya başka haklar talep edecek dava açmayacaktı.

Çukurova Grubu'nun Pamukbank'a olan borçları 9 yıla, Yapı Kredi Bankası'na borçları da 15 yıla yayılmış, toplamı da 6.2 milyar dolar olarak belirlenmişti. Borçlar dolar bazında yüzde 0.50 faizle ödenecekti.

Derken Çukurova, "Northway Petroleum 5 milyar dolar verecek, borcumu peşin ödeyeceğim" formülü sundu. İlk deneme BDDK'ya inandırıcı gelmedi.

Aynı formül, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ayrı kurum haline dönüşünce denendi. Bu kez "erken ödeme planı"nı TMSF ve BDDK kabul etti. Plana göre borç 2 yılda ödenecek, miktar toplam 4.5 milyar dolara inecekti.

Anlaşmalar yapılırken, Yapı Kredi Bankası'nın elindeki yüzde 13.1'lik Turkcell hissesi için 31 Ocak 2005'e, Digiturk ve Superonline hisseleri için de 30 Eylül 2004'e kadar Çukurova Grubu'na alım opsiyonu verildi.

Anlaşmaya Çukurova'ya ait Yapı Kredi hisselerinin satışının hızlanması da girdi. Bu çerçevede kritik eşik olarak da 31 Ocak 2005 belirlendi.

"Erken ödeme" Pamukbank için yürüdü, Yapı Kredi'de aynı başarı sağlanamadı. Çukurova, bankadaki hisselerini satmayı son dakikaya bıraktı.

31 Ocak 2005 akşamı Koç Finansal Hizmetler ile Çukurova görüşmesinden Yapı Kredi Bankası'na 2 milyar 50 milyon Euro'luk bir toplam değer çıktı.

Yapı Kredi Bankası'nın yüzde 57.4'ünü devralacak Koç Finansal Hizmetler, bu iş için Çukurova Grubu'na 1.6 milyar dolar ödemeyi öngördü.

Gerek BDDK'nın iki yıl önceki 2.4 milyar dolarlık teklifinin, gerekse bugünkü Koç Finansal Hizmetler'in Çukurova'ya 1.6 milyar dolar ödemeyi öngören teklifinin tüm ayrıntıları açıklanmış değil...

Yine de eldeki bilgiler, ortaya çarpıcı bir görüntü çıkarıyor.

Karamehmet, varlıklarını pek kaybetmeden, hatta Yapı Kredi Bankası'nı da kendi elinde tutma planları yaparak, bugünlere geldi...

2.4 milyar dolar nerede, 1.6 milyar dolar nerede...

Çukurova, bugün 800 milyon dolar daha az fiyata razı olmuş görünüyor.

Üstelik Karamehmet Turkcell'i bile elde tutmada zorlanıyor...

İşi buraya "Çok büyüdüm, batmama göz yumulmaz" mantığı getirdi galiba.

Demir Sabancı'yı da sorarız, Turkcell'i de

EKONOMİ
basını için gündemdeki en sıcak konu Çukurova'nın Yapı Kredi Bankası'ndaki hisselerini Koç Finansal'a satmak için ön anlaşma imzalaması.

Çukurova Grubu, Koç Finansal Hizmetler, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) anlaşmayı "gıdım gıdım" açıklıyor. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) sorunca "ticari sır" yanıtı alıyor.

Ulaşabildiğimiz bilgilere dayanıp Yapı Kredi Bankası'ndaki yüzde 13.1'lik Turkcell hisseleri konusunda sırasıyla şu başlıkları attık:

Karamehmet, Turkcell'de şanslı alıcılığı yitiriyor.

Koç, Turkcell'e de ortak oluyor.

Karamehmet'in Turkcell kaderi Koç'un eline geçiyor.

Yapı Kredi yönetimiyle Koç arasında Turkcell savaşı patladı.

Koç Holding CEO'su Bülend Özaydınlı'nın Yapı Kredi ve Turkcell'le ilgili sorulara verdiği "açık ve rahat" yanıtları şu başlıkla verdik:

"Yapı Kredi'yi istiyoruz, Çukurova'da gözümüz yok."

Söz konusu olan, Türkiye'nin gurur duyduğu dev kuruluşlar...

İşimizi yapıp, gelişmelere açıklık getirmeye çalışıyoruz...

Aynı Demir Sabancı'nın Sabancı Holding hissesi satmasındaki gibi...

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, "Demir Sabancı gibi aileden başka hisse satan olur mu?" sorusuna bozulmadan yanıt veriyor.

Sabancı'yı sorgulamakla Turkcell'i sorgulamak arasında fark var mı?
Yazarın Tüm Yazıları