İki vay birden...

Ölümünün 300. yılı diye 2012’yi “Uluslararası Itrî Yılı” ilân etmiş ya Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü, kısaltılmışıyla UNESCO, ben de Türk Müziği’nin gelip tıkandığı yeri bir kurcalayayım derken, Hürriyet Ege’de pazartesi komşum Nihat Demirkol’un köşesinden yaptığı “açık çağrı” ile karşılaşıverdim.

Haberin Devamı

Gelin, dinleyin diyordu Sayın Demirkol, “Dünden Bugüne Bir Nefes Alaturka...”
Bir hayli yılımı “tiyatro” denen o karmaşık dünyada tükettiğimden, 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nü de görmezden gelemezdim.
Ve birden iki “vay” ile karşı karşıya kalıverdim!

***

“Bir Nefes Alaturka”da Nihat Demirkol’un piyanosu ile Türk Müziği’ni avucunun içine almış olmasını bir yana bırakıyorum şimdilik.
Ya konserin verildiği salon! Bana “vay” dedirten “Yüksek Eraslan” adı verilmiş o Özel Ege Lisesi Kültür Merkezi!
Yıllardır İzmir Devlet Tiyatrosu ile Devlet Opera ve Balesi daracık, eğreti sahne ve salonlarda yuvarlanıp giderken devlete mi, yerel yönetimlere mi -hiç olmazsa birine- ders verir gibi bir özel girişimci, Bornova’da Özel Ege Lisesi’nin yanı başına 2008’de 573 kişiyi ağırlayan bir Kültür Merkezi yapıvermiş.

***

Haberin Devamı

Ve Adana’dan gelen bir haberle de yine “vay” deyivermişim. Adana Devlet Tiyatrosu, “Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali’nin 14’üncüsünü gerçekleştirmiş Dünya Tiyatro Günü’nde. Sokaklara da taşan Festival bir ay sürecekmiş. Yurt dışından 5, yurt içinden 17 tiyatro Hacı Ömer Sabancı Kültür Merkezi’nde oyunlar sahneleyecekmiş.
Ve Festival’in açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin katılmış.
Biliyorsunuz değil mi, İzmir’de de bir Sabancı Kültür Merkezi var. Bir de Devlet Tiyatrosu var.

Yazarın Tüm Yazıları