Ä°ki ülkede dışa bağımlı ama Suriye'de benzin çok ucuz

Güncelleme Tarihi:

İki ülkede dışa bağımlı ama Suriyede benzin çok ucuz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2010 17:03

Son yapılan benzin zammıyla Türkiye’de benzin fiyatı 4 lirayı buldu. Son zamlardan sonra Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa, Mardin, Hakkari ve Şırnak’ta yaşayan vatandaşlar ucuz benzin için Suriye’ye akın etmeye başladı. Çünkü Suriye’de benzinin litresi 1 lira 40 kuruş. Üstelik Suriye’de tıpkı Türkiye gibi petrolde dışa bağımlı. Bu bağımlılığa rağmen Suriye’de vergiler Türkiye’deki kadar yüksek değil. Kilis'te benzin 4 lirayken, 25 kilometre uzaklıktaki Suriye'nin Azaz kentinde benzin 1 lira 40 kuruştan satılıyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de son zamlarla birlikte 55 litrelik bir depo 220 liraya doldurulurken, 4 liralık bir litre benzinde ödediğimiz paranın yüzde 60’ı ÖTV’ye gidiyor.

Pahalı benzinden şikâyetçi vatandaşlarsa, büyükşehirlerde bazı akaryakıt firmalarının yaptığı indirimlere yöneliyor ve bunun için saatlerce kuyruklarda bekliyor.

UCUZ BENZÄ°N KAPISI: SURÄ°YEÂ

Büyükşehirlerde vatandaşlar indirim kampanyalarını dört gözle beklerken, Güneydoğu Anadolu’da yaşayanlar daha şanslı. Çünkü hemen yanı başlarında komşumuz Suriye ve bu ülkeye açılan 7 sınır kapıları var. Haftanın hemen her günü yola çıkan vatandaşlar Suriye’ye giderek ucuz benzin alıp geri dönüyor.
 
75 TL’YE DEPO FULLENÄ°YOR  Â


Özellikle sınıra yakın olan Kilis baÅŸta olmak üzere Gaziantep, Hatay, Åžanlıurfa, Mardin, Hakkari ve Şırnak’taki vatandaÅŸlar ucuz benzin nimetinden bolca yararlanıyor.  Türkiye’nin aksine Suriye’de 55 litrelik bir depo sadece 75 liraya doluyor. Â

Fakat konu istismar edilmeye başlanınca iki ülkenin yetkilileri ticari araçlara yönelik benzin-mazot denetimleri başlattı.

Buna göre, Suriye Türkiye'den geçen taksilere 20 litre, TIR’lara 600 litre, kasalı araçlara ise 400 litre sınırlaması getirdi. Limiti aşan araçlarda ölçüm yapılıyor ve her litreye 18 dolar ceza kesiliyor.

Öte yandan, ucuz benzin sadece Suriye’yle sınırlı da değil Irak ve İran sınırlarına yakın olan kentlerde yaşayanlar da oldukça şanslı. Çünkü, Irak’ta benzinin litresi 80 kuruş, İran’dayse 50 kuruştan satılıyor.


DÜNYADA HALA İLK SIRADAYIZ (Benzinin litre fiyatı)

Türkiye'de 2.70 $
Yunanistan 2.00 $
Almanya 1.87 $
Fransa 1.74 $
Macaristan 1.61 $
Bulgaristan 1.47 $
ABD 0.74 $

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!