İki partiden yumuşama sinyalleri geliyor

Güncelleme Tarihi:

İki partiden yumuşama sinyalleri geliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2017 09:45

Almanya’da yeni hükümet arayışı yoğunlaşırken Sosyal Demokratlar’da, “Koalisyona açık olmalıyız” sesleri yükselmeye başladı. Görüşmelerden çekilen Hür Demokratlar’ın Genel Sekreteri de ‘yeniden masaya oturmayı ihtimal dışı görmediğini’ söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Başbakan Merkel’in Yeşiller ve Hür Demokratlarla koalisyon ön görüşmelerinin suya düşmesi üzerine başlayan yeni hükümet arayışları hızlandı. Başından beri “Merkel’le yeni bir büyük koalisyona yokuz” diyen Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Martin Schulz’a karşı parti içinde isyan baş gösterdi. Schulz’un Merkel’le koalisyona karşı katı tutumu, parti içinden tepkilere yol açtı. SPD içindeki sağ kanat, Merkel’le koalisyondan kaçınılmamasını istiyor. SPD’nin sağ kanadını oluşturan Seeheimar Grubu sözcüsü Johannes Kahrs, partisini görüşmelere açık olmaya çağırdı. Kahrs, “Cumhurbaşkanı’na giderken, kendi bakış açısı üzerinde ısrar etme yerine, her şeye açık olarak gitmek gerekir” dedi.

HİÇBİR ALKIŞ GELMEDİ
SPD grup toplantısından sızan bilgilere göre, Schulz’un, “Parti yönetimi bir kez daha oybirliğiyle koalisyona karşı çıkıyor” sözlerine hiçbir alkış gelmedi. Tam tersine bu sözler ateşli bir tartışmaya yol açtı. Çok sayıda milletvekili kategorik olarak koalisyona hayır denilmesini ve erken seçimi sakıncalı buldukları yönünde görüş belirtti. SPD milletvekillerinin koalisyona girilmese bile, Merkel’in kuracağı bir azınlık hükümetine destek verilmesinden yana olduğu belirtildi. SPD yönetimi içinde de hava değişmeye başladı. Başlangıçta koalisyona gitmek yerine, erken seçimi dillendiren SPD Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, “Erken seçim zavallılık olur” dedi.

Haberin Devamı

LİDERİ TEKZİP ETTİ
Sosyal Demokratlardan gelen tartışmaya, Hür Demokratlar’dan (FDP) ikinci kez masaya oturmaya açık oldukları sinyali eklendi. Hıristiyan Demokratlar (CDU/CSU) ve Yeşillerle dört hafta süren ön görüşmelerden çekilen FDP lideri Christian Lindner, yeniden masaya oturmayacaklarını söylerken, Genel Sekreter Nicola Beer, farklı konuştu. Çarşamba günü NTV’ye konuşan FDP Genel Sekreteri Nicola Beer, yeniden masaya oturmalarının ihtimal dışı olmadığı sinyalini verdi. “Gelecek yıllarda çağdaş bir cumhuriyeti inşa etmede, görüşmelerden kaçan en son biz oluruz” diyen Beer, ama tamamen farklı bir paketin gelmesi gerektiğini söyledi.
FDP lideri Lindner, Genel Sekreter’i tekzip etti. Lindner, “Yakın bir zamanda Yeşiller’le FDP arasında bir işbirliği düşünmüyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!