İki kardeşin kalplerindeki delik kapatıldı

Güncelleme Tarihi:

İki kardeşin kalplerindeki delik kapatıldı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 29, 2008 10:52

Doğuştan kalbi delik olan 3 ve 5 yaşındaki iki kardeşin kalpleri, arka arkaya, aynı ekip tarafından yapılan ameliyatla kapatıldı.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Eyüp Hazan, 3 yaşındaki Ahmet ve 5 yaşındaki Samet kardeşlerin doğuştan kalplerinde delik olduğunu, ameliyatsız deliğin kapatılması için pediatrik kardiyologların kasıktan girerek operasyon yaptıklarını, ancak başarılı olunamadığını belirtti.

Yaklaşık 3-3.5 santimetre büyüklüğündeki kalp deliklerinin kapatılmasının açık kalp ameliyatıyla mümkün olduğunu kaydeden Prof. Dr. Hazan şöyle konuştu:

“Bu tür problemler çok sık gördüğümüz problemlerdir. İki kardeşin de kalp delikleri aynıydı. İkisini ameliyata alarak aynı ekiple bu delikleri cerrahi yöntemle kapattık. Kalbin dokusu uygundu, o yüzden yama kullanmadan, kendi dokusuyla primer kapama tekniği dediğimiz teknikle deliği kapattık. Samet'in kalbindeki deliği yaklaşık 2 saat süren ameliyat sonrasında kapattık. Samet yoğun bakıma götürülürken, kardeşi Ahmet'i ameliyata aldık ve 2 saat süren operasyonla onun da kalp deliğini kapattık. İki ameliyat da birbirinin aynısı oldu. Şu anda ameliyat sonrasında çocuklar 5. gündeler ve taburcu olmayı bekliyorlar. Sağlık durumları da gayet iyi.”

“DELİKLER BİRBİRİNİN FOTOKOPİSİ GİBİYDİ”

DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Gül Sağın Saylam ise 3 ve 5 yaşındaki iki kardeşte ardışık olarak kalp deliği görülmesinin ilginç olduğunu ifade etti. İki kardeşin de kalp deliklerinin “birbirinin fotokopisi gibi” olduğunu dile getiren Saylam, “Normalde her delik birbirinin aynı değildir. Yeri aynıdır, ama bu kadar birbirinin fotoğrafı gibi olmayabilir. Bu çocuklarda öyle bir özellik vardı. Şu anda yapılan operasyon sonrasında sağlıklarına kavuştular” diye konuştu.

Denizli'de tornacılık yapan 28 yaşındaki baba Seyfettin Genççiftçi, ailelerinde kalbi delik başka kimse bulunmadığını belirtti. Kalpleri delik olan çocuklarının, zayıf ve yaşıtlarına göre büyüme geriliği olduğunu anlatan Genççiftçi, şöyle dedi:

“Çocuklarım doğduğunda ikisi de morarmış şekildeydi. Hastaneye götürdüğümüzde kalplerinin delik olduğu belirlendi. İştahsızlıkları vardı, sık sık hasta oluyorlardı. Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nde uzun süre tedavi gördüler ve 6 ay aralıklarla kontrole geldik. Deliğin büyümesi üzerine ameliyat yapılması gerektiği söylendi ve ikisi arka arkaya ameliyat edildi. Çocuklarım benim tek varlığım. Onların sağlığına kavuşması en büyük mutluluğumuz. Yeniden doğmuş gibiyim. Kendimi öyle hissediyorum.”

Anne Hediye Genççiftçi (26) ise yıllardan bu yana oğullarını sürekli hastaneye götürdüklerini, verdikleri çabanın sonunda iki çocuğunun da sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk duyduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!