İki ‘kardeş’ parti liderini Schulz yakınlaştırdı

Güncelleme Tarihi:

İki ‘kardeş’ parti liderini Schulz yakınlaştırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2017 10:26

Bir yılı aşkın bir süredir aralarında soğuk rüzgarlar esiyordu. İki lider mangal başında sosis kızartması ve bira eşliğinde buzları eritmeye çalıştı. Merkel ortak başbakan adayları.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 2017 süper seçim yılı. 12 Şubat’ta cumhurbaşkanı seçilecek. 26 Mart’ta Saarland, 7 Mayıs’ta Schleswig Holstein, 14 Mayıs’ta Kuzey Ren Vestfalya’da eyalet meclisleri, 24 Eylül’de ise genel seçimler yapılacak. Genel seçimler Başbakan Merkel’in kaderini belirleyecek. ‘Kardeş’ partiler CDU/CSU sandıktan başarıyla çıkarsa, Merkel dört yıl daha başbakan kalacak. Aksi halde Merkel’in siyasi kariyeri sona erecek.
Kardeş partilerin seçim başarısı ise ortak duruşuna bağlı. Kardeşlerin arası bir yılı aşkın bir süredir açıktı. Mülteci krizi, çifte vatandaşlık gibi konularda aralarında soğuk rüzgarlar esiyordu. CSU’nun Merkel’i ortak başbakan adayı ilan edip etmeyeceği bile düne kadar kuşkuluydu.

OYLAR BİRBİRİNE YAKLAŞTI

Fakat bu soğuk hava, hafta sonu değişti. SPD’nin başbakan adayı Martin Schulz’un anketlerdeki yükselişi iki kardeşi yeniden yakınlaştırdı. Anketlere göre SPD’nin oyları bir hafta içinde yüzde 20’den yüzde 29’a tırmanırken, kardeş parti CDU/CSU’nun oyları yüzde 33’lerde seyrediyor. İki rakip arasındaki oy farkı hiç bu kadar azalmamıştı. Kardeşler görüş ayrılıklarını bir kenara bırakıp pazar günü Münih’te bir araya geldi. Merkel ve Seehofer mangalda sosis kızartması ve bira eşliğinde aralarındaki buzları eritmeye çalıştı. En azından dışarıya karşı barıştık havası verdi.
Yoksa ne Seehofer ‘yılda 200 binden daha fazla mülteci alınmasın’ talebinden vazgeçti, ne de Merkel bu talebe ‘evet’ dedi. Ama Eylül ayında yapılacak seçimlerde Schulz etkisi, iki kardeş partiyi endişelendirdi ve karşılıklı suçlamaları bir kenara bırakıp “Şimdi kenetlenme zamanı” dedirtti. İki lider seçimlere kadar çifte vatandaşlık ve mülteci sorunundaki görüş ayrılıklarını bir kenara bıraktı.
Liderlerin ardından iki parti meclisi dün toplanıp, ortak seçim programının ana hatlarını belirledi ve Merkel’i ortak başkan adayı ilan etti. Almanya bu yıl çok çekişmeli bir seçim kampanyasına sahne olacak.

Haberin Devamı

SCHULZ’U AĞIR TOPLAR DA ELEŞTİRDİ

Zirveye CDU’nun ağır topları da katıldı. Hessen Eyalet Başbakanı Volker Bouffier, “Schulz’un sihrini bozacağız” dedi. CDU Başkan Yardımcısı Thomas Strobl, ‘Schulz adaletten bahsederken, SPD’li eski bakan Christine Hohmann Dennhardt’ın VW otomobil şirketinden 12 milyon Euro tazminat almasını’ eleştirdi. Strobl, “SPD’de biri adaletten bahsederken, bir diğeri 13 ayda 12 milyon Euro almayı doğal buluyor” dedi. CDU’nun sağ kanat temsilcisi Jens Spahn, Schulz’a karşı nasıl bir seçim kampanyası yürüteceklerinin ipuçlarını verdi. Spahn, “Öncü kültür, polisin daha güçlendirilmesi ve güçlü bir ekonomi” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!