İki Japon bir Amerikalı arasında oyun savaşı

Güncelleme Tarihi:

İki Japon bir Amerikalı arasında oyun savaşı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2005 00:00

Video oyunları dünyada yıllık 30 milyar dolarlık bir pazar. Bu pazarda oyun konsollarının önemli bir payı var. Şu anda, dünyada üç üretici çekişiyor. Japon firması Sony’nin Play Station’u yüzde 56’lık pazar payıyla en çok satılan konsol. ABD’li Microsoft yüzde 24, Japon Nintendo ise yüzde 20 ile onu takip ediyor.

Haberin Devamı

Konsol savaşında şimdi yeni bir cephe açılıyor. Microsoft elini çabuk tutup, XBox 360 isimli yeni konsolu önce ABD’de sonra Avrupa’da satışa çıkardı. Revolution (Nintendo) ve PlayStation 3 (Sony) ise daha yolda. Büyük rekabet, bu yılki Electronic Entertainment Expo fuarında iyice su yüzüne çıktı. Nintendo, Revolution yani "devrim" adını taşıyan yeni konsolu hakkında pek bilgi vermedi. Bunun nedeni de konsolun üstün teknolojisinin çalınabileceği korkusu.

XBox 360, Revolution ve PlayStation 3, üçüncü kuşak oyun konsolu diye nitelendiriliyor. Bu cihazlar video oyunu meraklılarını daha iyi grafikler ve daha ileri bir sanal gerçeklikle tanıştıracak. Özellikle XBox 360’ta, oyun oynama işlevinin yanında, gelişmiş yan özellikler öne çıkıyor: İnternetten oyun indirme, müzik CD’leri ve DVD oynatma, internete bağlanıp oyun oynarken sohbet etme gibi özellikler var. Merakla beklenen Revolution’da da DVD çalar, internetten oyun yükleme gibi özellikler bulunacak.

Konsol teknolojisi ne kadar ilerlese de zayıf bir noktası da var: Konsollar, bilgisayardan farklı olarak yazılımı güncellenemeyen, sabit hafıza ve kapasiteli cihazlar. Bu sebeple, beş yıl önce çıkan XBox ve Game Cube ile altı yıllık PlayStation 2’nin sahip olduğu nispeten "eski" teknoloji, yeni bilgisayarlarla yarışamaz duruma geldi. Ancak, yeni konsollar, video oyunlarının en kritik noktası olan gerçeğe yakın grafikler, yüksek görüntü kalitesi ve hız ihtiyacını karşılayıp çok daha ileri götürecek.

PLAYSTATION 3

Bir PS 3 ile iki TV’de oyun oynanabilecek

Türkiye’de yaklaşık 400 bin PS 1 ve PS 2 kullanıcısı var. Geçen yıl ince gövdesiyle tekrar satışa sunulan PS 2, hálá yaklaşık 400 YTL’ye satılıyor. PlayStation 3’ün çıkışı Türkiye’de de heyecanla bekleniyor. PS 3’te bir ilk saklı; cihazda tek bir işlemcide dokuz ayrı işlem birimi bulunuyor. Böylece, PS3 şimdilik en yüksek işlem hızı olan 4 Ghz’de çalışacak ve çok yüksek grafik kalitesine sahip olacak. Söylentilere bakılırsa, PS 3, XBox 360’tan iki, Nintendo Revolution’dan 10 kat daha hızlı ve güçlü olacak. PS 3’te eski model konsolların oyunları da oynanabilecek.

PS 3, internete kablosuz bağlanabiliyor. Bluetooth özelliğiyle konsola, yedi oyun kolu yani joystick takılabiliyor. Aynı anda yedi kişi oyun oynayabilecek. Ayrıca, internet üzerinden, diğer kullanıcılarla oyun oynamak mümkün olacak. Konsola, fotoğraf makinesi, MP3 çalar gibi cihazlar bağlanabiliyor. PS 3’ün en dikkat çekici özelliği; bir konsolun iki televizyon cihazına aynı anda bağlanabilmesi. Yani bir konsolla iki TV’de oyun oynamak mümkün. PS 3’ün fiyatı, 300-400 dolar olacak. PS 3 ile birlikte, Devil May Cry 4, Biohazard 5, Metal Gear Solid 4, Final Fantasy gibi oyunların yeni versiyonları da geliyor.

XBOX 360

Korsan satış yüzünden ceza:

XBox 360 Türkiye’ye gelmeyecek

Xbox, Türkiye’de satılmadığı halde cihazı yurtdışından getirip kullanan binlerce kişi olduğu biliniyor. Tüm dünyada yeni konsollar heyecanla beklenedursun, Microsoft ve Sony’den Türk oyunseverleri üzecek haberler geldi: Korsan oyun satışının çokluğu sebebiyle, XBox 360 Türkiye’de satılmayacak. Çünkü, Microsoft her cihazın üretiminde ve satışında 100 dolar zarar ederken, bu açığı orijinal oyun satışlarıyla kapatıyor. Korsan oyunlar sebebiyle PS 3 de Türkiye’yi es geçebilir.

Görkemli bir partiyle piyasaya çıktı ama şikayet çok

Bu kez Sony’den önce davranan Microsoft, XBox 360’ı MTV’den de naklen yayınlanan görkemli bir partiyle satışa çıkardı. Ama çıkar çıkmaz da cihazın çok kısa süre oyun oynandığında bile arızalandığına dair kullanıcı şikayetleri gelmeye başladı. İlk cihazlarda, adaptörün fazla ısınmasının sorun yarattığı açıklandı. XBox 360, kalesi ABD’de 399,99 dolardan satılıyor. Ve daha bir ay dolmadan üç milyon satması bekleniyor. 2001’deki ilk XBox’tan şimdiye dek 40 milyon adet satıldı. Ama XBox’ın Avrupa’daki satışları beklenenin altında kaldı.

XBox 360’ın beyaz, ince bir gövdesi, parlak yeşil logosunun renginde ışıklı düğmeleri var. Konsol, internete bağlanabilme, chat yapma, DVD oynatma ve kaydetme gibi ek özelliklere sahip. 100 dolar daha ucuz modelinde, uzaktan kumanda, kulaklık-mikrofon seti, kablosuz gamepad gibi aksesuvarlar yok. En yeni oyunlar arasında; Call Of Duty 2, Dead Or Alive 4, Amped 3 var. XBox 360’ın PS3’le rekabette en büyük kozu, görüntü kalitesi. Özellikle, otomobil yarışı Project Gotham Racing 3, gerçeğe çok yakın görüntüler sunan heyecan verici bir oyun.

NINTENDO REVOLUTION

Şık salonlar için ideal

Haberin Devamı

Video oyunu sektörüne elektroniği sokan ilk firma Nintendo son yıllarda el konsolunda iddialı hale geldi. Dünyada 100 milyon adet satan Gameboy’dan sonra, DualScreen de çok ilgi gördü. Nintendo, ev tipi konsollarda ise 1985’te çıkan NES’in ardından, N64 ve Game Cube ile pek başarılı olamadı.Yeni konsol Revolution, 2006’nın ortasında PS 3 ile eşzamanlı satışa çıkacak. Nintendo’nun Electronic Entertainment Expo fuarında bile tanıtmadığı Revolution ile ilgili hálá fazla bilgi yok. Tek bilinen, cihazın IBM’in geliştirdiği Broadway isimli yeni bir işlemci ile çalıştığı. Beyaz, gri, pembe, yeşil, siyah gibi değişik renkte modelleri var. Cihazda, N64, NES ve Game Cube gibi eski konsolların oyunları oynanabilecek. İnternetten oyun yükleme ve DVD izleme gibi özellikleri de bulunuyor. Revolution için hazırlanan oyunlar arasında; Super Mario ve Legend Of Zelda, Animal Crossing ve Metroid Prime gibi sevilen Nintendo oyunlarının yeni versiyonları var.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!