İki garip sağlık skandalı

Güncelleme Tarihi:

İki garip sağlık skandalı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2011 13:03

Dün Bursa'da ambulans gelmeyince hastaneye götürülen orada da kendisiyle ilgilenilmeyince hayatını kaybeden küçük Zehra için bakanlık soruşturma başlattı. Zehra Topçu'nun ölümü soruşturulurken garip bir haber de Aydın'dan geldi. Kalp krizinden hayatını kaybeden yaşlı kadın gömülürken 'caiz değil' diyerek altın dişleri söküldü.

Haberin Devamı

Bursa'nın Kestel İlçesi'nde ilköğretim üçüncü sınıf öğrencisi 9 yaşındaki Zehra Topçu'nun, evde ders kitaplarını almak için kaldırdığı bazanın aniden kapanması sonucu boynu yatakla sandık arasında sıkıştı. Babası tarafından kurtarılıp hastaneye kaldırılmak istenen Zehra Topçu, yolda yaşamını yitirdi.

Kestel'in Vani Mehmet Mahallesi Hilal Caddesi'nde oturan, Atatürk İlköğretim Okulu üçüncü sınıf öğrencisi Zehra Topçu, geçtiğimiz pazartesi akşamı yatağının altındaki bazanın içinde bulunan ders kitaplarını almak istedi. Ancak bazanın bir anda kapanması ile küçük kızın boynu yatak ile sandık arasında sıkıştı. Ablasının bağırması üzerine odaya giren 8 yaşındaki Kadir, babasına haber verdi. Baba Bayram Topçu, kızını sıkıştığı yerden kurtardıktan sonra 112 Acil Servis'ten yardım istedi.

Haberin Devamı

İLK MÜDAHALE HEMŞİREDEN

İlçedeki tek ambulansın Bursa'ya hasta götürdüğünü öğrenen Bayram Topçu kızını kendi aracıyla özel bir polikliniğe götürdü. Burada doktor olmadığı için iddiaya göre Zehra'ya ilk müdahale, hemşire tarafından bir koltuk üzerinde yapıldı. Küçük kız, bir süre sonra gelen 112 Acil Servis ambulansı ile ilçeye 15 kilometre mesafedeki Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırılırken, yolda yaşamını yitirdi. Zehra Topçu, salı günü Kestel'de toprağa verildi.

AMBULANS GEÇ GELDİ İDDİASI

Ambulansın geç geldiği iddialarıyla ilgili olarak Bursa Sağlık Müdürlüğü bir açıklama yaptı. Açıklamada; olay anında ilçedeki ambulansın bir başka hasta ile ilgilendiği, Kestel İlçesi'nin hemen yanında bulunan Gürsu ilçesi'ndeki ambulansın da 10 dakika içinde vakaya müdahale ettiği belirtilerek, herhangi bir gecikmenin söz konusu olmadığı kaydedildi.

Kestel Cumhuriyet Savcılığı'nın olayla ilgili soruşturmaya başladığı bildirildi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Sağlık Bakanlığı da bugün haberler üzerine soruşturma başlattı.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, bugün bazı gazetelerde “Baza öldürdü”, “Ders kitabını alırken canından oldu”, “Küçük Zehra'nın feci ölümü” başlıklarıyla yer alan haberlerin bakanlık tarafından yakından takip edildiği belirtildi.

Haberin Devamı

Olayla ilgili Bursa İl Sağlık Müdürlüğünün başlattığı inceleme ve Kestel Cumhuriyet Savcılığının soruşturmasının devam ettiği anlatılan açıklamada, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın talimatıyla da Teftiş Kurulu Başkanlığınca bir müfettiş görevlendirilerek, soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Açıklamada, bu inceleme ve soruşturmalar sonucunda ihmal ya da kusuru olanlar hakkında gerekli yasal işlemlerin yapılacağı ve kamuoyuyla paylaşılacağı kaydedildi.

Haberlerde, Bursa'nın Kestel ilçesinde bir kız çocuğunun evlerindeki bazadan ders kitabı almak isterken, başının bazayla yatak arasında sıkıştığı, Kestel'deki tek ambulansın kent merkezine hasta götürdüğü için babanın, kızını kendi aracıyla özel bir polikliniğe götürdüğü, ancak burada doktor bulunmadığı için hemşire tarafından müdahale edildiği, daha sonra ambulansla Bursa'daki bir hastaneye kaldırılırken yolda yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

HASTANEDE ÖLEN KADININ ALTIN DİŞLERİ ’BÖYLE GÖMMEK CAİZ DEĞİL’ DİYE SÖKÜLMÜŞ

Aydın’da Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde kalp yetmezliğinden vefat eden 80 yaşındaki Hacer Yıldırım’ın altın kaplama dört dişinin kendilerine haber verilmeden ‘Böyle gömmek caiz değil’ diye söküldüğünü önü süren ailesi, başhekimliğe şikayet dilekçesi verdi. İddia üzerine açıklama yapan personelden sorumlu Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Oğurlu , "Burası fetva yeri değil. Tarafları dinleyeceğiz ve gerekirse soruşturma komisyonu kuracağız" dedi.

Kalp rahatsızlığı nedeniyle ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gören ve 21 Aralık’ta kalp yetmezliğinden vefat eden 80 yaşındaki Hacer Yıldırım’ın, altın kaplama dişlerinin söküldüğü ortaya çıktı. Yıldırım’ın küçük kızı olan ve İzmir’in Çeşme İlçesi’nde kuaför dükkanı bulunan Nuray Türkal (47), annesinin yıllar önce çürüyen dört dişine altın kaplama yaptırdığını belirterek, 21 Aralık’te vefat eden annesinin cenazesinin bir gece hastane morgunda beklediğini ve ertesi gün de gasilhanede yıkandığını ifade ederek, bu sırada kendilerine haber verilmeden altın dişlerin söküldüğünü iddia etti.

’MEFTANIN DİŞLERİNİ SÖKÜYORLAR’

Türkal, "Gasilhanede annemin cenazesi hoca eşliğinde yıkanırken biz dışarıda bekliyorduk. Bir süre sonra ağabeyim Tuncay Yıldırım içeri girmek istedi. Ancak kapı kilitliydi, içeri almadılar ve ’Dışarıda bekleyin’ diye seslendiler. Gasilhanenin kapısında bekleyen görevlinin ağabeyim içeri girmek için hamle yaptığında heyecanlanıp, paniğe kapıldığını gözlemledik. Görevli, ’İçerdeki meftanın dişlerini söküyorlar’ dedi. Bir süre sonra hoca dışarı çıktığında, ’Neden annemin dişleri söküldü? Niye dişlerin söküleceğini bize haber vermediniz? Bizden konuyla ilgili imza aldınız mı ki dişleri söktünüz? Hangi hakla altın kaplama dişleri sökersiniz?’ diye sorduğumuzda ise hoca korkarak telaşlandı’ dedi.

"CAİZ DEĞİL"

Türkal, hocanın bu şekilde gömülmenin günah olduğunu söylediğini öne sürerek konuşmasına şöyle devam etti:

"Hoca ’Caiz değil, onun için altın dişleri söktük’ dedi. Ardından elinde dişlerin olduğu torbayı bir peçeteye sararak ’En yakını kim meftanın?’ diye sordu ve dişleri ablam Özgür Özalp’e verdi. O an daha önce altın dişleri olan bir yakınımızı kaybetmediğimiz için prosedürün ne olduğunu bilmiyorduk. Annemizi kaybetmenin de üzüntüsüyle ‘tamam’ diyerek dişleri aldık. İki köpek dişi, iki de arka tarafta toplam dört adet altın kaplama takma dişi, 20-30 yıl önce takıldığı için olsa gerek çok zor sökmüşler"

MÜFTÜ YARDIMCISI: SÖKÜLMEMESİ GEREKİRDİ

Nuray Türkal, olayın üzerinden birkaç gün geçtikten sonra, babası Nazmi (83) ve ağabeyi Tuncay Yıldırım’ın (51) Aydın İl Müftülüğü’ne giderek Müftü Yardımcısı Necati Topaloğlu ile görüştüğünü ve hastanede cenazeyi yıkayan hocanın talimatıyla dinen caiz olmadığı gerekçesiyle meftanın dişlerinin sökülmesinin normal bir prosedür olup olmadığını sorduklarını söyledi. Müftü Yardımcısı Topaloğlu’nun da babası ve ağabeyine böyle bir uygulama olmadığını, ilk kez böyle bir olayı duyduğunu ve ADÜ’ye bir şikayet dilekçesi vermelerini tavsiye ettiğini söylediğini belirten Türkal, ayrıca ’Dişler takma olsaydı ağızdan çıkartılırdı. Ama dişler ağızda sabit konumda olduğu için sökülmemesi gerekirdi’ dediğini de öne sürdü.

"ÖRTBAS EDİLMESİN"

Bunun üzerine babası ve ağabeyinin Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ne giderek şikayet dilekçesi verdiğini anlatan Türkal, "Annem üç aydır hastanedeydi. Damarları, kalp kapağı değişmişti. Son zamanlarında çok acı çekmişti zaten. Vefat ettikten sonra da dişlerinin sökülmesi bizim için tuzu biberi oldu, olaya çok üzüldük, acımız birken iki oldu. Anneme yapılan bu olay büyük bir haksızlık. Bizim başımıza gelen bu olayın başkalarının da başına gelmemesi için mücadele edeceğiz. Hastanenin bu tatsız olayı örtbas etmesini istemiyoruz. Sesimiz duyulsun ki bir başkası da aynı üzücü olayı yaşamasın. Böylece hastane yönetimi de önlemini alır, bundan sonra ona göre davranır" dedi.

"HASTANE FETVA YERİ DEĞİL"

ADÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi personelden sorumlu Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Oğurlu, iddialar kendilerine ulaştığı anda, yazılı olarak şikayet dilekçesi istediklerini söyledi. Ailenin yazdığı dilekçenin evrak kayıt işlemlerinden sonra kendisine ulaştığını belirten Oğurlu, "Burası fetva yeri değil. Kimsenin de fetva almak için hastaneye ihtiyacı yok. Hastalarımız arasında Hıristiyan da, Musevi de, Müslüman da olabilir. Ailenin rızası olmadan dişlerin sökülmesi ile ilgili hem aileyi hem de konunun taraflarını dinleyeceğiz. Gerek duyulursa konuyla ilgili bir soruşturma komisyonu oluşturup, gerekeni yapacağız" diye konutu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!