İki farklı Avrupa

Güncelleme Tarihi:

İki farklı Avrupa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 10:05

İslamofobi’nin yükseldiği bir dönemde İşçi Partili Sadiq Khan, rakibine farkla Londra’nın ilk Müslüman Belediye Başkanı seçildi. PEGIDA kısa adıyla tanınan “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar” diye ortaya çıkanların Müslüman düşmanlığını körükledikleri bir dönemde ise Muhterem Aras Almanya genelinde de ilk kez Müslüman bir Parlamento Başkanı oldu.İşte bu iki olgu ‘İki farklı Avrupa’ olduğunun göstergesidir.

Haberin Devamı

Sadıq KHAN (Sadık Han). Pakistan kökenli. Annesi terzi, babası otobüs şoförü. İngiltere’de doğmuş. İngiliz vatandaşı. Avukat. Müslüman. Ve Londra’nın yeni Belediye Başkanı.Londra’nın ilk Müslüman Belediye Başkanı. Bu Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerinde de bir ilk. Bir AB ülkesi başkeninde ilk Müslüman Belediye Başkanı. Bu ay başında yapılan yerel seçimler öncesi muhafazakarların rakip adayı Zac Goldsmith, İşçi Partili Sadiq Khan’ı Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) teröristlerine destek vermekle suçladı.

İki farklı Avrupa

İngiltere Başbakanı David Cameron da, Sadiq Khan’a IŞİD’e destek verenlerle çok kez bir araya geldiği suçlamasında bulundu. Ancak Londralı seçmenler bu suçlamaları yutmadı.

Aşırı sağcı İngiliz Ulusal Parti (BNP) ve Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi’nin (UKIP) İslam karşıtı kampanyası da tutmadı.

Londralı seçmenler Sadiq Khan dedi.

Haberin Devamı

Bu, yabancı düşmanlığının, İslam düşmanlığının tedirgin edici düzeyde arttığı Avrupa’da, Londra’dan gelen bir hoşgörü sinyaliydi. Evet, Londra’dan “Biz başka dinden, başka etnik kökenden insanlarla barış içinde yaşamak istiyoruz” sinyali geldi. Kökeni ne olursa olsun, ülkede yaşayan insanların ‘eşit haklara sahip olduğu’ sinyali geldi.

Sadiq Khan, seçim zaferinden sonra, “Ben yalnız beni seçenlerin edğil, tüm Londralıların Belediye Başkanı olacağım” diyerek kendine suçlamalarda bulunanlara, hatta iftira atanlara da tam bir ‘insanlık dersi’, ‘dürüstlük dersi’ verdi.

MUHTEREM ARAS

Türkiye kökenli. Bingöl’e bağlı Elmaağaç’ta dünyaya gelmiş. Müslüman. Alman vatandaşı. Çiftçilik yapan babası, eşini ve çocuklarını da yanına alarak 1978 yılında Almanya’nın Stuttgart kentine ‘misafir işçi’ olarak gelmiş.

Almanya’ya geldiğinde 12 yaşında olan Muhterem Aras, ‘önce eğitim’ diyen anne-babasının sözünü dinlemiş. İlköğrenimden sonra liseye gitmiş. Sonra da İktisat Bilimleri okumuş. Öğrenimini tamamladıktan sonra Vergi Danışmanlığı Bürosu açmış. Daha öğrencilik yıllarında politikaya ilgi duymuş ve göçmen kökenlilere en yakın olduğunu düşündüğü Yeşiller’e üye olmuş.

Haberin Devamı

2011 yılında Baden Württemberg’de yapılan Eyalet Paralmentosu seçimlerinde, Stuttgart’taki seçim bölgesinde toplam oyların yüzde 42.5’ini alarak tüm rakiplerini geride bırakıp milletvekili seçildi. Mart ayında yapılan seçimlerde de seçmenlerin yüzde 42.4’ünün desteğini aldı.

Tabii partisinde ‘oy kraliçesi’ ünavanını da. İşte Muhterem Aras, geçen hafta Baden-Württemberg Eyalet Parlamentosu Başkanı seçildi. Baden-Württemberg’in tarihinde ilk kadın Parlamento Başkanı.

Almanya genelinde de ilk kez Müslüman bir Parlamento Başkanı.

Hem de PEGIDA kısa adıyla tanınan “Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar” diye ortaya çıkanların Müslüman düşmanlığını körükledikleri bir dönemde.

Hem de sağ popülist Almanya için Alternatif’in toplam oyların yüzde 15.1’ini alarak Baden-Württemberg’de ‘üçüncü güçlü parti’ konumuna yükseldiği bir dönemde.

İşte böyle bir dönemde Muhterem Aras’ın böyle bir göreve getirilmesi tam bir dayanışma sinyalidir. Tam bir hoşgörü, birliktelik sinyalidir. İşte bu iki olgu ‘İki farklı Avrupa’, ‘İki farklı Almanya’ olduğunun göstergesidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!