İki dünya arasında

Güncelleme Tarihi:

İki dünya arasında
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2017 21:27

Sakıp Sabancı Müzesi (SSM), kuruluşunun 15’inci yılını ‘Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında’ isimli sergiyle kutluyor. Ünlü ressam Feyhaman Duran’ın binin üzerinde eserinin yer aldığı sergi, sanatçının Osmanlı’dan Cumhuriyet’e, gelenekselden moderne uzanan serüvenini ele alıyor.

Haberin Devamı

SAKIP Sabancı Müzesi (SSM) kuruluşunun 15’inci yılında Sabancı Holding’in katkıları ve İstanbul Üniversitesi işbirliğiyle 1914 Kuşağı’nın önde gelen temsilcilerinden Feyhaman Duran’ın (1886-1970) hayatı ve eserlerinin yer aldığı ‘Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında’ isimli sergisine ev sahipliği yapıyor. Sanatçının Osmanlı İmparatorluğu’ndan Cumhuriyet’e geçiş döneminde hem geleneği hem de Batı sanatını içselleştirerek ortaya koyduğu 1000’i aşkın eseri ve ressam eşi Güzin Duran’la beraber hayatının büyük bir bölümünü geçirdiği Beyazıt’taki evinden bazı bölümler; onun gündelik hayatını ve çalışma ortamını anlatan özel düzenlemeler eşliğinde sergileniyor. Resim malzemeleri, mobilya ve hat koleksiyonundan örneklerin bir araya getirildiği bu düzenlemeler, Türkiye sanat tarihinde öncü bir konuma sahip olan ressama ve dönemine ayrıntılı bir bakışı mümkün kılıyor.

Haberin Devamı



MÜZENİN AMACINA EN UYGUN SERGİ
Sergi, dün Sabancı Müzesi’nde düzenlenen basın toplantısının ardından ziyarete açıldı. Toplantıya Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, SSM Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak katıldı. Güler Sabancı basın toplantısında yaptığı konuşmada, “15’inci yılımıza kendi değerlerimize sahip çıkarak, bu topraklardan yetişen bir sanatçıyla başlamak istedik. Sakıp Bey’in kendi koleksiyonu hat sanatıyla 19’uncu ve 20’nci yüzyıl Türk resim sanatına odaklanıyordu. Feyhaman Duran da hem hat sanatçısı, hem de 19 ve 20’nci yüzyılın resim sanatçısı. Müzenin kuruluş amacına en uygun sergi bu oldu. Böyle bir sergiyi 15’inci yılımızda açmaktan dolayı mutluyuz” dedi.

30 TEMMUZ’A KADAR AÇIK
SSM Müze Müdürü Dr. Nazan Ölçer de kolekeksiyonlarının çizdiği yönde bir sergi açtıklarını belirterek şunları söyledi: “Feyhaman Duran’ın eserlerini şimdiye kadar hiç olmamış bir sayı ve içerik zenginliğinde sunabilmemizi, en başta İstanbul Üniversitesi‘yle yaptığımız işbirliğine borçluyuz. Sanatçının sağlığında verdiği kararla intifa hakkı eşinde kalmak koşuluyla, evini içindeki tüm eşya ve diğer varlıklarla beraber korunması amacıyla İstanbul Üniversitesi’ne bağışlaması ve bir süre sonra eşinin de vefatı, üniversiteyi sadece ev, eşyalar ve resimlerin değil, uzun bir ömrün geride bıraktığı akla gelecek tüm izleri de barındıran bir dünyanın sahibi yaptı. Bugün sergilemekte olduğumuz koleksiyon bu nedenlerle farklı bir değer taşıyarak, bizleri sanatçının, çok özel dünyasına götürüyor.” ‘Feyhaman Duran. İki Dünya Arasında’ başlıklı sergi 30 Temmuz’a kadar SSM’de görülebilir.

EVİ DE MÜZEYE TAŞINDI
Feyhaman Duran ve eşi Güzin Duran’ın İstanbul Üniversitesi’ne bağışladıkları Beyazıt’taki evlerinin sanat tarihinde örneğine az rastlanır bir şekilde korunduğunu belirten Nazan Ölçer, sergiye evi de dahil ettiklerini belirtiyor.

BAKMADAN GEÇME!