İki dilli kreş çocukları bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İki dilli kreş çocukları bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2016 15:49

Almanya’nın Hessen eyaletinin ilk iki dilli anaokulu ‘Dostluk’ hem çocukları, hem de burada eğitim verecek eğitmenleri bekliyor. Türk anne ve babalara çocuklarını iki dilli anaokullarına göndermeleri çağrısı yapan Hessen Türk Toplumu Başkanı, AWO yönetici Atila Karabörklü ile AWO Danışmanı Berrin Nakipoğlu-Schimang, okul öncesi iki dilli eğitimin çocukları okullarında daha başarılı yaptıklarına dikkati çekti.

Haberin Devamı

Frankfurt’un ilk Türkçe Almanca anaokulu Dostluk’ta sekiz eğitmen ve 16 çocuk bulunuyor. Anaokuluna 10 ay-6 yaş arasında 60 çocuk kabul edilecek. Anaokulu Müdürü Zübeyde Temizel, yeni yılda daha fazla çocuk almayı planladıklarını, kreşte çalışacak eğitmenlerin de başvurularını beklediklerini söyledi.

‘Dostluk’ Anaokulu hakkında bilgi veren Hessen Türk Toplumu Başkanı, AWO yönetici Atila Karabörklü ile AWO Danışmanı Berrin Nakipoğlu-Schimang, kreşlerin Hessen eğitim planı çerçevesinde faaliyet gösterdiklerini belirterek şunları söyledi:

“AWO, Hessen’in tek Türkçe Almanca kreşi için eğitmenleri işe alacak. Bu konuda başvurular bekliyoruz. Bilindiği gibi Almanya’da eğitmenler 3.5 yıllık meslek eğitim yüksek okullarından mezun oluyor. AWO Frankfurt, İstanbul Üniversitesi ile Rhein Main Yüksek Okulu arasında Almanya ve Türkiye’de kabul edilen programlar çerçevesinde okul öncesi iki dilli eğitmen yetiştirme yönündeki görüşmelerin sonuçlanmasını bekliyor. Ayrıca Heidelberg Üniversitesi ile Akdeniz Üniversitesi arasında da bu yönde çalışma var. İleride daha çok okul öncesi eğitmenimiz olacak. Bir çocuk iki dilli hatta üç dilli yetişebiliyor. Dil eğitimi beyinde nöronları artırıyor. Çok dilli yetişen çocuğun zekası daha kuvvetli olabiliyor. Dil de zaten üç yaşına kadar öğrenilenin üzerine inşaa edilir. İki dil ve iki kültür senteziyle yetişenin okul hayatının sağlıklı altyapıyla çok başarılı olacağına inanıyoruz. Dostluk’ta çocukları bireysel olarak okula hazırlayacağız. Çocuklarımız her iki dili de hatasız şekilde kullanabilecek.”

İki dilli kreş çocukları bekliyor

Hediyeler için Hürriyet’e teşekkür eden AWO yöneticisi Atila Karabörklü ile AWO Danışmanı Berrin Nakipoğlu-Schimang, okul öncesi iki dilli eğitimin önemine çekti.

HÜRRİYET KİTAP VE OYUNCAK HEDİYE ETTİ

Dostluk’un yeni yılını kutlayan Hürriyet, çocuklara oyuncak, Ulu önder Atatürk’ün hayatını anlatan eserlerin de aralarında olduğu kitaplar hediye etti. Kitaplar arasında masallar, çocuk hikayeleri, boyama kitapları da bulunuyor. Hürriyet, velileri de unutmadı. Velilerin bekleme odasında okuyabilecekleri eserleri de ‘Dostluk’ kreşine hediye etti.

Haberin Devamı

İki dilli kreş çocukları bekliyor


Haberin Devamı

‘TÜRKÇE’YE GEREK YOK’ DEMEK ÇOCUKLARA KÖTÜLÜKTÜR

KIZI Havin’i ‘Dostluk’a yazdıran annelerden biri de Nuray Çeledir Massini... Çelendir Massini, kreşi, Türkçe’yi bilinçli kullandığı için tercih ettiklerini söyledi. Havin’in babasının İtalyan asıllı olduğunu kaydeden Türk anne, “Biz daha önce İtalyan kreşine de başvurmuştuk. Ancak tadilat nedeniyle yeni kayıtları durdurdular. Biz de bunun üzerine ‘Dostluk’u seçtik. Çok da güzel oldu. Kızımızı üç kültürlü, üç dilli yetiştiriyoruz. Eşim İtalyan olmasa da benzer yöntem seçerdim. Okul öncesi dil eğitiminin önemini biliyorum. Arkadaş çevreme tavsiye ediyorum. ‘Türkçe’ye gerek yok’ düşüncesi çocuklarımıza yapılan kötülüktür” diye konuştu.

İki dilli kreş çocukları bekliyor

Dostluk Anaokulu Müdürü Zübeyde Temizel, Türk çocuklarını kreşe beklediklerini söyledi.

BÜYÜKELÇİ KARSLIOĞLU: İKİ DİLLİ YETİŞENLER DAHA BAŞARILI

Hessen Türk Toplumu, DİTİB Frankfurt Teşkilatı ve Frankfurt Alevi Kültür Merkezi’nin desteğiyle başlatılan iki dilli anaokulu projesi kapsamında çocuklara iki dilin ve kültürün birlikte verilmesi, çocukların eğitimlerinde daha başarılı olmaları hedefleniyor. Eylül ayındaki açılışa katılan Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu da, ailesiyle birlikte Almanya’da bulunduğu çocukluk yıllarında, kendisinin de anaokuluna gittiğini belirterek Berlin ve Hamburg’dan sonra Frankfurt’ta da Türkçe-Almanca iki dilli anaokulu açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmişti. Avrupalı Türklerin düzgün Türkçe konuşabilmelerinin önemine de değinen Karslıoğlu, iki dilli yetişen çocukların üniversitede daha başarılı olduklarına dikkati çekmişti. Frankfurt Büyükşehir Belediye Başkanı Feldmann da Dostluk’un Türk olmayan çocuklar için de büyük kazanç olduğunu söylemişti.

Haberin Devamı

İki dilli kreş çocukları bekliyor

Dostluk Anaokulu’nda tüm hazırlıklar tamamlandı. Çocukların kalacakları odalar, oyuncaklar, kitaplar, eğitim malzemeleri, spor salonu, oyun salonu, veli odası hazır. ‘Dostluk’ta çocukların eğitmenleriyle birlikte yemek hazırlayabilecekleri mutfak bile var.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!