Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı Çimen
Melda Narmanlı ÇimenYazarın Tüm Yazıları

Ikea’ya gitmek için bir bahane daha

Renkli kataloğu, binlerce çeşit ürünü, ekonomik fiyatları, küçük kurşun kalemi ve tabi ki meşhur köftesi...

Kullanışlı tasarım mabedi Ikea’ya gitmek için şimdi bunlara bir neden daha eklendi: Yeni Stockholm serisi. İsveçli marka karakteristik özelliklerinin yanı sıra, her şeyin ekstrasının düşünüldüğü "süper" kaliteli, "süper" rahat, "süper" materyallere sahip Stockholm ile erken bahar sarhoşluğu içindeki evlere yeni seçenekler sunuyor.

oğunluk için daha iyi günlük yaşam yaratmak" vizyonuyla akıllı çözümler sunan Ikea, kurucusu Ingvar Kamprad’ın 60 yıl önce dediği gibi, iyi tasarımları herkesin alabileceği fiyatlara satmasıyla ünlü. Bir tasarıma önce fiyat etiketinden başlıyor. Yani tasarımcıları iyi tasarımlı ve kaliteli bir mobilyayı düşük fiyata üretebilmek için epey farklı düşünmek zorunda kalıyorlar. Onların görevi, hayal güçlerini kullanarak ve sürekli değişik yollar arayarak fiyatları düşük tutmak.

İsveç’te doğma büyüme bu markanın yeni sürprizi, Ümraniye mağazasının ürün gamına eklediği yepyeni ve çok özel bir seri olan Ikea Stockholm ürünleri. Bu seri, güzel tasarımlı, kaliteli, kullanışlı mobilya ve ev aksesuvarlarını düşük fiyata sunmanın yanı sıra, her şeyin ekstrasının düşünüldüğü bir ürün gamı kurguluyor. Herkesin kendisini rahat hissedeceği, kendisinden bir şeyler bulacağı seride; klasik ve modern çizgiler bir arada kullanılmış. Ikea tasarımcıları bu seriyi yaratırken, geçmiş deneyimlerinden yararlanmış ve gelecek çalışmalarına altyapı oluşturmuşlar. Tüm ürünler üç unsur göz önünde bulundurularak tasarlanmış: Kalite, rahatlık ve stil. Serinin yaratıcısı olan 10 tasarımcı, attıkları her çizgide kendileri ile yarıştıklarını, hem süper kaliteli olup hem de düşük fiyatlı ürünler yaratmanın mümkün olduğunu kendilerine kanıtlamaya çalıştıklarını ve sonunda da bunu başardıklarını belirtiyorlar.

Siyah-beyaz, kahverengi, bej ve kırmızı renk gruplarından oluşan seride; siyah ve beyaz feminenliği, kahverengi maskülenliği, bej uyumu, kırmızı ise canlılığı temsil ediyor. 80’den fazla ürünün önemli özelliklerinden bir diğeri ise, tek başına kullanılabileceği gibi var olan Ikea ürün gamının tümüyle de mükemmel bir uyum sağlayarak evdeki ürünlerle kombine edilebiliyor olması. Keten, yün, moher, deri kullanılarak en iyi materyallerle üretilen seride, her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Örneğin, perdeler gün ışığını geçirmemesi için iki katlı olarak üretiliyor, mobilyaların üzeri özel koruyucu bir materyalle kaplanıyor, çekmeceler stoperli olduğu için sessizce kapanıyor, lambalar bir dokunuşla açılıyor... Ikea, tüm dünyada 33 ülkede tutkunlarıyla buluşan Stockholm serisi ile müşterilerini her şekilde rahat ettirmek, hayatlarını farklılaştırmak, onları karmaşadan uzaklaştırmak için çalıştığını vurguluyor. Tüm bunları yaparken fiyatlar hálá çok hesaplı!

Seride neler var?

16 ürün çeşidi ve 4 ana renkten oluşan Stockholm serisinde:

Koltuk, sandalye, puf, masa, sehpa, TV sehpası, kitaplık, dolap gibi mobilya ürünleri

Kumaş, halı, kilim, perde, yastık gibi tekstil ürünleri

Masa lambası, duvar lambası gibi aydınlatma ürünleri

Vazo, mumluk gibi özel tasarım aksesuvarlar bulunuyor.

Gizli kahramanlar

Stockholm serisinin gizli kahramanları olan tasarımcıları merak ediyorsanız...

 NIELS GAMMELGAARD, kanepelere ve ekstra rahat, ekstra sıcak koltuğumuza hayat verdi. Yuvarlak hatlı, "uykuya davet eden" bir tasarımı var. Ayrıca dönen puf ve kırmızı-siyah cam/alüminyum sehpanın da tasarımcısı.

MARIA ASTROMM, bize botanik desenli kumaşlarla yeni bir tarz getirdi. Botanik desen hem şık, hem de sıra dışı.

KNUT HAGBERG ve MARIANNE HAGBERG, şık dolaplar yapmanın yeni bir yolunu buldular; yanına da en az o kadar sıra dışı bir merdiven eklediler.

Akıllı olmak gerek

Artık tasarımın akıllısı makbul. Rodolfo Dordoni, Patricia Urquiola ve Luca Meda gibi tasarımcıların ürün tasarladığı Molteni&C. ürünlerinden Luca Meda imzalı Pass televizyon ünitesi, işte tam olarak böyle bir ürün. Ayrıca duyduğuma göre, Türkiye’de en çok satılan ürünler arasındaymış. www.konakmobilya.com

Tasarım şovu

Banyoda kullanılan tüm ürünleri tasarlama ve üretme kapasitesiyle, dünyanın sayılı kuruluşları arasında yer alan VitrA, uluslararası Frankfurt ISH fuarındaki 680 m2’lik standında, Ross Lovegrove’un ödüllü "İstanbul" serisinin yanı sıra, ünlü tasarımcının VitrA için tasarladığı yeni MOD koleksiyonu, Matteo Thun’un Water Jewels adını verdiği yeni serisi, Alman tasarım stüdyosu Noa Design’ın işlevsellik ve teknolojiyi bir araya getiren HighQ+ ürünleri ve Pilots Design’ın SEM (Smart Electronic Mixer) adlı akıllı armatürüyle çok dikkat çekti.

Herend ikiledi

145 yıldan bu yana sofrada özel zevklere hitap eden Herend Porselen, Nişantaşı’ndan sonra Bağdat Caddesi’ndeki ikinci mağazasını açtı. Ünü Türkiye sınırlarını çoktan aşan Autoban 212 tasarım ofisi tarafından tasarlanan yeni mağazada, klasik serilerin yanı sıra, markanın genç serisi Harmony de beğeniye sunuluyor. Tel (216) 363 52 25.
Yazarın Tüm Yazıları