Hürriyet'i Takip Et

Hürriyet'i Takip Et!
Hürriyet Facebook
Hürriyet Twitter

Krizden kaçıp Türkiye'yi seçiyorlar

20 Şubat 2012
Krizden kaçıp Türkiye'yi seçiyorlar

Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konstantin Bekos, “Kriz nedeniyle Avusturyalı yatırımcılar Avrupa'ya daha az ilgi duyup Türkiye'ye daha çok konsantre olmaya başladı” dedi.

Avusturya Büyükelçiliği  Ticaret Müsteşarı Konstantin Bekos, ekonomik performansı ve duruşunun Türkiye'nin  doğru yolda olduğu gösterdiğini belirterek, “Kriz nedeniyle Avusturyalı  yatırımcılar Avrupa'ya daha az ilgi duyup Türkiye'ye daha çok konsantre olmaya  başladı” dedi.
Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açıklanan  2011 yılı uluslararası doğrudan yatırım girişi verileriyle, gözler 15,7 milyar  dolar doğrudan yatırımın 2,24 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirerek ülkeler  arasında birinci olan Avusturya'ya çevrildi.
Avusturya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Bekos, başta enerji olmak üzere  birçok alanda yatırımlara imza atan Avusturyalı yatırımcıların Türkiye'ye  ilgisine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
İki ülke arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirten  Bekos, Avusturya'da yaşayan önemli orandaki Türk nüfusunun ilişkilerin  güçlenmesine katkı sağladığını söyledi.
Türkiye ile Avusturya arasındaki ticari ilişkilerin her geçen yıl artarak  devam ettiğini dile getiren Konstantin Bekos, Türkiye ekonomisinin son yıllarda  gösterdiği büyümenin ticaret hacmini artıran etkenlerin başında geldiğini  vurguladı.
Bekos, Avrupa'da yaşanan ekonomik krize rağmen iki ülkenin de güçlü  ekonomileriyle dikkati çektiğini dile girerek, şunları kaydetti:
“Türkiye'nin gösterdiği ekonomik performans ve duruş, doğru yolu  seçtiğini gösteriyor. Bu da ilişkilerimizi güçlendiriyor. Güçlü ekonomisiyle  Türkiye, Avrupa'da dikkat çekmeye devam ediyor. Avusturyalı yatırımcılar da bunun  farkında. Bundan dolayı yatırımlarımız buraya doğru yönleniyor. Bugün artık kriz  nedeniyle Avrupa'ya daha az ilgi duyup Türkiye'ye daha çok konsantre olmaya  başladılar.”

Gurbetçiler ticareti tetikliyor         
Geçmiş yıllarda enerji alanında yoğunlaşan Avusturya'nın Türkiye'ye  yatırımlarının birkaç yıldır farklı alanlara kaydığını vurgulayan Bekos,  Avusturya'nın ticaret sepetine tarım ve hayvancılık, güvenlik teknolojileri ile  kış turizmini eklerken, önceki yıllarda belli sektör ve ürünlerde Avusturya'ya  satış yapan Türkiye'nin de ürün ve sektör gamını çeşitlendirdiğini söyledi.
Bekos, Avusturyalı yatırımcıların Türkiye'de gerçekleştirdiği doğrudan  yatırımların istihdama da önemli katkılar sağladığını işaret ederek,  “Avusturya'da bir tarafı Türk olan yatırımcılar var. Bunlar olduğu sürece iki  ülke arasındaki ilişkiler gelişmeye devam edecek. Görevim boyunca boş bir hafta  geçirmedik. İş yoğunluğumuz iki ülke arasındaki ticaretin boyutunu gösteriyor”  dedi.
        
Yerli otoda işbirliğine hazırız 
        
Avusturyalı çok sayıda firmanın Türkiye'de otomobil yedek parçası  alanında yatırımlarının bulunduğunu anımsatan Bekos, bundan dolayı Türkiye'nin  yerli otomobil üretme çabalarını yakından izlediklerini söyledi.
Yerli otomobil üretilmesi konusunda geç kalındığı eleştirilerine  katılmadığını dile getiren Bekos, şöyle konuştu: “Hiçbir şey için geç değil. Türkiye devlet desteğiyle bunu başarabilir.  Desteğin olacağını da yetkililerin açıklamalarından hissetmek mümkün. BMW ve  Wolsvagen gibi markaların üretimine ev sahipliği yapan ülkemiz, bu alandaki  tecrübesini Türkiye ile paylaşmaya her zaman hazır. Yerli otomobil konusunda da  işbirliği yapabiliriz. Bunu başarabilirsek hem yeni iş alanları hem de yeni  sektörlerin oluşmasına katkı sağlamış oluruz.”
Kaynak: AA
- Yorumlarınızı Yazınız
Bu haber hakkında henüz yorum yok. Yorumlarınızı Yazınız.
 ADnet  
Reklam için
Diğer Haberler
© Copyright 2012 Hürriyet - Doğan Yayın Holding