815 çocuk pisi pisine öldü

Güncelleme Tarihi:

815 çocuk pisi pisine öldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2012 11:15

Türkiye’de Çocuğun Yaşam Hakkı 2011 Raporu’na göre, geçen yıl 815 çocuk ihmal ve önlenebilir nedenler-den dolayı yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

Gündem Çocuk Derneği’nin hazırladığı rapora göre 815 çocuk adeta pisi pisine yaşamını kaybetti. 2011 yılında Türkiye’de çocukların maruz kaldığı, ölümle sonuçlanan yaşam hakkı ihlallerini içeren rapor, devlet kurumlarında ihlallere yeterli ceza vermediğini de vurguluyor.
Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Celal Musaoğlu, her çocuğun eşit ve özgür bir birey olarak barış içinde mutlu yaşam sürmesi gerektiğini söyledi. Hazırladıkları rapor ile geçen yıl Türkiye’deki çocukların maruz kaldığı yaşam hakkı ihlallerini görünür kılmayı hedeflediklerini belirtti. Musaoğlu, “Türkiye’de çocuk hakkı ihlallerinin olmaması için devlet üzerine düşenleri yerine getirmeli. Biz de bu sürecin hızlanması için elimizden geleni yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Rapor, basında çıkan haberler ve insan hakları örgütlerinin yayımladığı veriler kullanılarak hazırlandı.

Gerçek durum çok daha vahim
Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Kırımsoy ise “Geçen yıl bireysel silahlanma, intihar, trafik kazaları, ev kazaları, yangınlar, afetler, toplumsal olaylar, aile içi şiddet, akran şiddeti, çocuk cinayetleri gibi önlenebilir nedenlerle toplam 815 çocuk yaşamını yitirdi” dedi.
Kırımsoy, şöyle devam etti: “Türkiye’de insan hakları alanında izleme ve raporlama yapabilmek için gerekli güvenilir veriye ulaşmak zor. Bu rapor, çocukların yaşam hakkı ihlalleriyle ilgili mevcut durum hakkında en alt çizgiyi veriyor. Gerçek durum bundan çok daha vahim. Türkiye’de çocuklar ölüyor ve devlet kurumlarında ihmal ve yaşam hakkı ihlallerine yeterli ceza verilmiyor. Raporun incelediği vakalara bakıldığında birçok yaşam hakkı ihlalinde caydırıcı bir soruşturma yürütülmüyor. Sorumlular ortaya çıkarılmıyor ve yargılanmıyor. Bütüncül bir çocuk politikası olmadığı müddetçe çocukların yaşam hakkı korunamayacak. Bu yılın sonunda da böyle bir tabloyla karşılaşmamak için elimizden geleni yapmalıyız.”

Nedeni bilmeyince çözüm gecikiyor
Gündem Çocuk Derneği’nin Yönetim Kurulu üyesi Ezgi Koman, çocuğun yaşam hakkı ihlallerinin önlenebilmesi için kamuoyunun konuyu sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Koman, şunları ele aldı: “Türkiye’de ihlallere yol açan sorunu, sorunun sebeplerini ve boyutunu göremiyoruz. Bu nedenle de çözüm gecikiyor. Doğan Teyboğa (13), bir protesto gösterisinde polisin kullandığı gaz bombalarından birinin kafasına isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi. Baran Özyolcu (8), iki arkadaşıyla birlikte hayvan otlatırken başıboş bir bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetti. Bilal Arı (9 ay) adlı bebek ise gittiği hastanede kimliği yanında olmadığı için müdahale edilmeyerek eve geri dönerken yaşamını yitirdi. Son olarak Öznur Ürgün (12) ise Van’da, deprem sonrasında ailesiyle birlikte kaldığı çadırda, ishal ve su kaybı nedeniyle hayatını kaybetti. Biz bu örnekler çoğalmasın istiyoruz. Bu konuda farkındalık yaratmak için el ele vermeliyiz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!