Ekonomik belirsizlik arttı ama stres seviyesi düÅŸtü

Güncelleme Tarihi:

Ekonomik belirsizlik arttı ama stres seviyesi düştü
OluÅŸturulma Tarihi: Åžubat 13, 2012 10:25

40 ülkede 6 bin üst düzey yönetici ile yapılan araştırmaya göre, ekonomik çalkantılara rağmen, stres seviyelerinde düşüş var.

Haberin Devamı

Bağımsız denetim, vergi ve danışmanlık firması Grant Thornton’un yaptığı iş yerinde stres araştırması sonuçlandı. 40 ülkeden yaklaşık 6 bin üst düzey yöneticinin katılımı ile yapılan araştırmanın sonuçları, ekonomik çalkantılar ve belirsizliğe rağmen, geçtiğimiz 12 ay içinde stres seviyelerinde artış beyan edenlerin oranının, bir önceki yıla göre azaldığını gösteriyor.
2012 sonuçlarında, geçilen 12 ay içinde stres seviyelerinin arttığını belirtenlerin oranı net (artış ifade edenlerin yüzdesinin, azalış ifade edenleri yüzdesine farkı) yüzde 63 iken, 2011 sonunda bu oran yüzde 24’e kadar geriledi. 2010’da, global ortalama yüzde 45 iken, 2011’de yüzde 28’e düştü.
En şaşırtıcı sonuç ise Avrupa’dan. İçinde bulundukları tüm olumsuzluklara rağmen 2010 sonunda yüzde 40’lık grup artış belirtirken, 2011 sonunda bu oran yüzde 22’ye düşüyor. Sonuçları değerlendiren Grant Thornton Türkiye Vergi Ortaklarından Emin Taylan, artan belirsizliğe rağmen stres oranında düşüş olmasının kendisi için sürpriz bir sonuç olduğunu belirterek, ekonomik krizin devamıyla birlikte, iş dünyası liderlerinin karşılaştıkları sıkıntı verici durumları daha iyi yönettiklerini ve daha gerçekci ve erişilebilir hedefler ile üzerlerindeki stresin etkisini daha az hissetmeye başlamış olabileceklerini ifade etti.

Stres nedeni performans hedefleri
Yaşanan stresin kaynağı sorulduğunda Türkiye’den katılan yöneticilerin;
? yüzde 28’i performans hedeflerini,
? yüzde 20’si rakip aktiviteleri,Â
? yüzde 19’u ofis içi politikaları,
? yüzde 16’sı iş yaşamı ve özel yaşam dengesini gerekçe gösteriyor.

Tatil stresi azaltıyor
Araştırmaya katılan Türk yöneticiler 2010 yılında ortalama 11 gün tatil yaparken, 2011’de 17 gün tatil yapmışlar. Tatil yapılan gün sayısının artmasıyla yaşanan stresin azalması arasında bir bağ kurulabileceğini belirten Taylan, tatil yapılan gün sayısında gözlenen yaklaşık yüzde 55’lik artışın yönetici açısından belli bir güven sembolize ettiğini, işleyiş ve süreçlerde bir oturmuşluk göstergesi olabileceğini ve bunun da yaşanan stresteki azalma için bir sebep ifade edebileceğini belirtti.
Rapor sonuçlarına göre, Japonya (5), Çin (7) ve Tayland (8) gibi en az tatil yapan ülkelerin, stres seviyesinde en çok artış ifade eden ülkeler olması da anlaşılabilir bir durum. DiÄŸer taraftan, 2011 yılında en fazla tatil yapan ülkeler olan Hollanda (22), Rusya (36) ve Danimarka (25) stres seviyesinde en az artış ifade eden ülkeler.  Â
Stresten arınmanın başlıca yolları arasında yüzde 33’lük bir grup spor/egzersiz yapmayı belirtirken, yüzde 32’si ev dışında yapılabilecek aktivitelerle stresini attığını belirtiyor. Hemen ardından ise yüzde 31 ile ev içi hobiler gelirken yüzde 24’ü tatil yaparak stresten kurtulduğunu ifade ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!