Türkiye’de çalışanlar 2012’den umutlu

Güncelleme Tarihi:

Türkiye’de çalışanlar 2012’den umutlu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2012 11:09

Randstad’ın araştırmasına göre Türkiye’de çalışanların yüzde 80’i 2012’nin daha iyi bir yıl olacağına inanıyor.İncelenen 30 ülkeden 21’indeki çalışanlar, bu yıl 2011’e oranla daha yüksek gelir beklentisi içinde.

İnsan kaynakları şirketi Randstad’ın işgücü dolaşımında yerel ve global trendleri belirleme üzere yılda 4 kez yaptığı Randstad Workmonitor’a göre tüm dünyadaki ülkelerin çoğunda çalışanların 2012 hakkındaki duyguları olumlu. İncelenen 30 ülkeden 21’indeki çalışanlar, bu yıl 2011’e oranla daha yüksek gelir beklentisi içinde. Ayrıca bu ülkelerin yarısından biraz fazlasında (30’da 18), soruları yanıtlayanlar işverenlerinin 2011’e oranla finansal olarak daha iyi bir yıla girmekte olduklarını düşünüyor. Çok olumlu bir istisna olarak Arjantin’de çalışanların yüzde 93’ü ve Şili’de yüzde 96’sı 2012’nin kendi organizasyonları için daha iyi bir yıl olacağını düşünüyor. Çek Cumhuriyeti, Fransa, Yunanistan, Macaristan, Japonya ve Hollanda’da ise çalışanlar 2012’nin zor bir yıl olacağı görüşünde. Türkiye’de ise çalışanların yüzde 80’i 2012’nin daha iyi bir yıl olacağına inanıyorlar.

Maaşlar performansı yansıtmıyor
Çoğu ülkede çalışanların en az yüzde 60’ı, Türkiye’de ise yüzde 73’ü maaşlarının performanslarını yansıtmadığını hissediyorlar. Bu oran Polonya’da, Macaristan’da (her ikisinde de yüzde 79) ve Yunanistan’da (yüzde 81) özellikle yüksek. Arjantin, Brezilya, Şili, Çin, Hindistan, Meksika ve Türkiye’de çalışanların yüzde 80’inden fazlası yeni yılda maaş artışı, ikramiye ya da çalışan yardımlarında iyileşme bekliyor. Avrupalı çalışanların beklentileri ise daha düşük; bu alanda bir iyileşme olacağını bekleyenlerin oranı üçte bir ya da daha az.

Maaş artışı varsa yurtdışında çalışırız
Genellikle çalışanlar, kendilerine daha uygun olsa bile iş için başka ülkelere gitmek istemiyorlar; soruları yanıtlayanların üçte birinden azı değişim istiyor. Ancak Çin ve Hindistan’da çalışanların başka bir yere yerleşmeyle ilgili sorunları yok. Çalışanların, Çin’de yüzde 64’ü ve Hindistan’da yüzde 58’i, önlerine doğru iş çıkarsa başka ülkeye gitmek istiyor. Bazı durumlarda maaş artışı itici güç olabiliyor. Mesela Türkiye’de maaş artışı söz konusu olursa çalışanların yarısından fazlası (yüzde 52) başka ülkelere taşınabileceklerini belirtiyor. Ancak koşulların sabit kalması durumunda Türkiye’den gitmek isteyen çalışanların oranı yüzde 36. Ayrıca Danimarka’da, Japonya’da, Lüksemburg ve İsviçre’de çalışanlar maaş artışı olsa bile yerlerinde kalmayı tercih ettiklerini belirtiyorlar.

İşsiz kalma korkusu
Bazı ülkelerde işsiz kalan çalışanların önlerindeki 6 ay içinde başka bir iş bulma konusunda duydukları güven azalmış durumda ve bu alanda en düşük oranlar Yunanistan ve Hindistan’da görülüyor. İşlerini kaybetmekten en fazla korkanlar Yunanistan’daki çalışanlar; onlar, işten çıkarılmanın risklerinin eskisinden daha fazla olduğunun farkındalar. Türkiye’de aktif olarak iş arayan yüzdesi, üçüncü çeyreğe oranla yüzde 11’den yüzde 9’a geriledi. İş kaybı korkusu ise yüzde 3’ten yüzde 7’ye çıktı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!