Şaşırtan ilanlar

Güncelleme Tarihi:

Şaşırtan ilanlar
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2017 22:07

Görünen o ki, kendi kendimize bazı meslekler icat ediyoruz, bir de yetmiyor ilan verirken icat ettiğimiz mesleklere uygun eleman arıyoruz.

Haberin Devamı

Şaşırtan ilanlar
Bir okuyucum gönderdiği mailde “Eleman ilanlarının başlıklarına baktınız mı, isterseniz bir araştırma yapın, şaşıracaksınız” diye başlıyor ve şöyle devam ediyor: “Bir tanıdığımın yaşadığı olayı size anlatayım. Bölgemizdeki aranan eleman ilanlarının bir tanesinde ‘kahvaltı hazırlama elemanı’ diye yazıyordu. Arkadaşım yıllarca servis elemanı ve aşçı yardımcısı olarak çalıştı. İlanda hangi vasıfların arandığı yazmıyor sadece kahvaltı hazırlama elemanı aranıyordu. Başvurdu ve restorana görüşmeye gitti. Sormuş, kahvaltı hazırlama elemanı ile neyi kastediyorsunuz diye, cevap verememişler. Kahvaltı da hazırlarım, yemek de yaparım, servis de yaparım demiş. Bizim işe uygun değilsiniz diye geri çevirmişler. Ne elemanı aradıklarını bilmiyorlar. Böyle onlarca ilan var. Araştırırsanız siz de göreceksiniz.”

MİDYE DOLMA İŞÇİSİ!
Araştırdım; gerçekten de ‘eleman aranıyor’ başlığı altında aranan öyle elemanlar var ki, böyle de bir meslek mi var diye sormadan edemiyorsunuz. Sonra da aklınızdan, hiç kimse başvurmasın diye bu ilanları mı veriyorlar, yoksa başka bir amaç mı var diye geçiriyorsunuz. Konkasör operatörü, CNC teknisyeni, çapakçı, çözgü operatörü ya da freze operatörü gibi uzmanlık gerektiren işleri ve bu işlerde uzman eleman aranmasını anlıyorum; ama midye dolma işçisini anlamıyorum. Aynı şekilde masöz ya da masör arayanları anlıyorum ama masaj terapistini anlayamıyorum. Mesela, su tesisatçını biliyorum ama su arıza işçisini bilmiyorum.

Görünen o ki, kendi kendimize bazı meslekler icat ediyoruz, bir de yetmiyor ilan verirken icat ettiğimiz mesleklere uygun eleman arıyoruz. Eleman arayan da ne elemanı aradığını bile bilmiyor.

Hadi ben bilmiyor olabilirim diye, uzmanlar ile de konuştum, bu tür ilanlar için. Öğrendim ki, benim gibi herkes şaşırıyormuş. Uzmanlara göre artık ‘işçi aranıyor’ gibi genel ilanlar yerine spesifik ilanlar verilme yönünde bir trend başlamış. Aşçı yerine, kahvaltı hazırlama elemanı ya da balıkçı yerine balık temizleme ustası gibi. Ama bazı ilanlar var ki, bizim de dikkatimizi çeken, uzmanlara göre bunların karşılığı yok. Uzmanlar, bu ilanları, ‘uzmanlığı olan herkesin yapabileceği ama ilana bakıldığında kimsenin yapamayacağı meslekler olarak’ nitelendiriyor; tıpkı, su arıza uzmanı gibi. Her tesisatçı bu ilana başvurabilir ama ilana bakarsan kimse başvurmaz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!