Perakendede çok iş var

Güncelleme Tarihi:

Perakendede çok iş var
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2017 21:00

TÜİK verilerine göre toptan ve perakende ticaret sektörü, 2015’te 106 bin ek istihdam oluşturdu. 2016’da ise siyasi ve ekonomik nedenlerle bu sayı 66 bine gerilese de 2017’nin ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre sektördeki insan kaynağı 195 bin gibi çok önemli bir oranda artış gösterdi. Gelecek yıl 24 alışveriş merkezi ve yaklaşık 3 bin yeni mağaza açılmasını bekleniyor. Her yıl ortalama 50 bin yeni istihdam yaratan perakende sektörü gençlere pek çok kariyer fırsatı sunuyor. Sektör temsilcileri esnek çalışma, insan ilişkileri ve satışı görme açısından perakendenin çok önemli olduğunu vurguluyorlar.

Haberin Devamı

Hem küresel olarak hem de ülkemizde yaşanan ekonomik ve siyasi dalgalanmalar perakende piyasasını doğrudan etkiliyor. Özellikle 2016 yılı perakendeciler açısından zor geçen yıl bir oldu. Perakendeciler kira başta olmak üzere gider kalemlerini azaltmaya odaklandı. Ciro/kira oranında en azından başa baş noktasını yakalayamadıkları yerlerde mağaza kapama kararı aldılar. Bazı yerlerde metrekare başına düşen verimliliği artırma amacıyla mağazaları küçültme ya da daha küçük mağazalara taşınma kararları da oldu. Ama tüm yaşananlara rağmen AVM ve mağaza açılışları hız kesmedi, sektör özellikle organize perakendede istihdam yaratmaya devam etti. Pek çok marka da yurtdışı yatırımlarına devam etti.

Perakendede çok iş var
2018’de 24 AVM açılacak
Bugün Türkiye’de 393 alışveriş merkezinin aktif olarak hizmet veriyor. Bu alışveriş merkezlerinde 40 bine yakın mağaza mevcut. Toptan ve perakende ticaret sektörünün Türkiye’nin en önemli istihdam kaynağı haline geldiğini ve sektörde istihdam edilen kişi sayısının 4 milyona ulaştığını söyleyen JLL Türkiye Ülke Başkanı Avi Alkaş, “TÜİK verilerine göre toptan ve perakende ticaret sektörü, 2015’te 106 bin ek istihdam oluşturdu. 2016’da ise siyasi ve ekonomik nedenlerle bu sayı 66 bine gerilese de 2017’nin ilk 8 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre sektördeki insan kaynağı 195 bin gibi çok önemli bir oranda artış gösterdi. Gelecek yıl 24 alışveriş merkezi ve yaklaşık 3 bin yeni mağaza açılmasını bekleniyor. Bunlardan büyük ihtimalle açılışı bir sonraki yıla sarkanlar olacaktır. 10-12 AVM’nin açılmasıyla bile 75.000-80.000 kişiye iş imkanı doğabilir. Diğer yandan ilerleyen yıllarda çok sık AVM açılışları görmeyeceğiz. Ancak uzmanlaşan AVM’lerin dönüşüm geçirerek istihdam kaynağı olmaya devam edeceğini düşünüyorum” diyor.

Haberin Devamı

25 bin kişilik istihdam atışı
Bünyesinde 410 markayı ve yurtiçinde 70 bin mağazayı barındıran Birleşmiş Markalar Derneği’nin (BMD) Başkanı Sinan Öncel, 2017 yılında her şeye rağmen 25 binlik bir istihdam artışı sağladıklarını söylüyor: “BMD üyesi markalarımız 2017’ye başlarken Türkiye genelinde yaklaşık 375 bin kişiyi istihdam ediyordu. 2017’nin sonunda bu sayı 400 bine ulaştı. Yani bu yıl 25 bin yeni istihdam sağlamış olduk. Aslında yıla başlarken 65-70 bin yeni istihdam sağlayacağımızı öngörüyorduk. Ancak organize perakende için büyük önem arz eden turist sayısında bu yıl da istediğimiz noktaya gelemedik.”
Zor bir yıl olmasına rağmen organize perakendenin 2017’yi yüzde 10-15 gibi çift hanelerde bir büyüme ile kapatacaklarını söyleyen Öncel, “Ciroda da 50 milyar dolara ulaşacağımızı tahmin ediyoruz. Eğer beklenmedik olaylarla karşılaşmazsak 2018’de de yine çift haneli bir büyüme bekliyoruz. Ancak araştırmalarımızda da net bir şekilde görünen kârlılıktaki hızlı düşüş bizi endişelendiriyor. Dövize endeksli kiralarla ilgili maliyet baskısı devam ettiği için markalarımız daha çok yurtdışına yöneliyorlar. Yurtdışında halen 3 bin 115 olan mağaza sayısının 4 bin sınırına yaklaşacağını öngörüyoruz. Yurtiçinde ise BMD üyesi markalarımızın 2018’de 25-30 bin yeni istihdam sağlayacağını tahmin ediyoruz” diyor.

Haberin Devamı

Gençler farkında değil
Organize perakendede, yetenekli ve başarıya odaklı çalışan gençler için çok büyük fırsatlar var. Hem mağazalarda hem de e-ticaret alanında gençlerin yolu açık. Özellikle yabancı dil bilen gençler için yurtdışında çok önemli fırsatlar var.
Boyner Grup İK&KSS’den Sorumlu Başkan Yardımcısı İdil Türkmenoğlu, önemli bir noktaya dikkat çekiyor: “Mağazacılık, özellikle satış işleri dünyada tüm üniversite öğrencilerinin ikinci adresleri. Henüz Türkiye’de bu alan yeni yeni bir fırsat alanı olarak görülmeye başlandı. İnsan ilişkilerini ve iletişim becerilerini güçlendiren, hızlı ve dinamik, esnek ve üstelik çok kazandıran bir çalışma alanı. Esnek çalışma koşulları sağlaması, öğrencilere, gençlere hâlâ okullarına devam ederken deneyim kazanma fırsatı vermesi, part-time çalışmak isteyen çocuklu bireylere iş imkanı sağlaması gibi pek çok katkısı var. Bu nedenle gelecek hedefleri olan, cesur, tutkulu ve yaratıcı bireylere sesleniyoruz: Perakendede gerçekten iş var!”

Haberin Devamı

LC Waikiki’nin
42 bin çalışanı var
2017 yılında yurtiçinde ve yurtdışında 16 mağaza kapatmanın yanı sıra toplam 103 mağaza açan, şu anda da 33 mağazanın açılış sürecine devam eden LC Waikiki’nin yurtiçinde 469, yurtdışında 362 olmak üzere toplamda 831 mağazası var. LC Waikiki olarak 38 ülkede toplam 42 bin çalışanla hizmet veriyorlar.
2018’de yurtiçinde 25 mağaza açarak ortalama bin 200 kişiyi ekibe dahil etmeyi hedefleyen LC Waikiki, yurtdışında ise 98 mağaza açılışıyla ortalama 2 bin kişilik ek istihdam sağlamayı planlıyor. Lojistik birimi için de 2018 yılında 450 kişilik işe alım hedefleniyor.
Yurtiçi mağazalar için satış danışmanı, kasa personeli, depo personeli pozisyonlarında işe alımlar oluyor. Bu pozisyonlar ağırlıklı part-time ve çeyrek part time çalışmak isteyen üniversite öğrencilerinin başvurularıyla kapatılıyor. Merkez için tasarım, buyer, merchandiser, assistant merchandiser, store planner gibi çeşitli buying ekiplerinin yanı sıra yazılım geliştirme uzmanları, e-ticaret uzmanları, iş analisti, iş analitiği ve iş zekası gibi pozisyonlarda işe alımlar devam edecek.

Haberin Devamı

Boyner e-ticaret’e
odaklanacak
Boyner, Beymen, Aymarka ve BR Mağazacılık, Morhipo ve Hopi’yi bünyesinde barındıran Boyner Grup’un 500’ün üzerinde mağazası ve 10 binin üzerinde de çalışanı var. Dijitalleşme ve e-ticareti odağına alan Boyner Grup, mağaza açma hızını eskiye oranla düşürecek. Yine müşterilerin ihtiyaçlarına uygun olarak mağaza yatırımları devam edecek ama esas dijitalleşmeye odaklanılacak. Boyner’in en çok işe alım yapacağı kadrolar saha kadroları olacak. Artan dijitalleşmeyle de teknoloji rolleri, yazılım, CRM, Big Data, çok kanallı perakendecilik, lojistik gibi alanlarda işe alımlar devam edecekler.

Migros 6.500 kişiyi
işe alacak
Migros, kasım sonu itibariyle Türkiye çapında 1.844, yurtdışında ise 40 mağazayla hizmet veriyor. Toplam çalışan sayısı ise 45 bin kişi.
Yıllık 150 – 200 yeni mağaza açma hedefiyle büyümesini sürdüren Migros, 2017 yılında 5.500 yeni istihdam sağladı, 2018 yılında da 6.500 yeni istihdam sağlamayı hedefliyorlar.
En yoğun alım mağaza kadroları için mağaza yöneticisi ve mağaza personeli olarak yapılıyor. Pazarlama, planlama, e-ticaret, bilgi teknolojileri birimlerine alım gerçekleştiriliyor. Saha satış pozisyonlarında tüm bölümleri değerlendirmekle birlikte gıda mühendisliği ve veterinerlik bölümleri mezunları tercih ediliyor.

Haberin Devamı

Koton 850 kişiyi işe alacak
Migros, kasım sonu itibariyle Türkiye çapında 1.844, yurtdışında ise 40 mağazayla hizmet veriyor. Toplam çalışan sayısı ise 45 bin kişi.
Yıllık 150 – 200 yeni mağaza açma hedefiyle büyümesini sürdüren Migros, 2017 yılında 5.500 yeni istihdam sağladı, 2018 yılında da 6.500 yeni istihdam sağlamayı hedefliyorlar.
En yoğun alım mağaza kadroları için mağaza yöneticisi ve mağaza personeli olarak yapılıyor. Pazarlama, planlama, e-ticaret, bilgi teknolojileri birimlerine alım gerçekleştiriliyor. Saha satış pozisyonlarında tüm bölümleri değerlendirmekle birlikte gıda mühendisliği ve veterinerlik bölümleri mezunları tercih ediliyor.

H&M 2017’de 8 mağaza açtı
Türkiye’de toplam 70 mağazası ve 3 bin çalışanıyla hizmet veren H&M, 2017’de açtığı 8 yeni mağazayla çalışan sayısında yüzde 8’lik bir büyüme sağladı. 2018’de yeni mazağa açılışları ve turnover ile birlikte 500-750 kişiyi ekibe dahil etmeyi hedefleyen H&M işe alımları ağırlıklı olarak mağaza pozisyonları için gerçekleştirecek. Bu kapsamda özellikle satış danışmanı alımlarına ağırlık veriliyor.

FLO'nun hedefi ilk 10'a girmek
FLO Mağazacılık’ın mağaza sayısı 2017 yılı sonu itibariyle 500’ün üzerine çıkarken, çalışan sayısı ise 9 bine ulaştı. 2017 yılında toplam 122 mağaza açan, 15 mağaza kapatan FLO, çalışan sayısını bin 800 kişi arttırdı. 2018 yılında da yeni mağazalar açmayı sürdürecek olan FLO’nun hedefi, 70’ten fazla mağaza açmak ve bin 500’ün üzerinde yeni istihdam yaratmak.
2023’te Türkiye’den çıkacak 10 global marka arasında yer almayı hedefleten şirket, tüm planlamalarını ve çalışmalarını da bu hedef ekseninde şekillendiriyor. Sayıca en fazla mağaza yöneticisi, yönetici adayı ve satış danışmanı pozisyonları için işe alım yapacak olan FLO’nun başlıca kriteri perakende sektöründe kariyer yapmaya istekli olmak.

Markafoni 150 kişiyi işe alacak
İngiltere’de 250 mağazasıyla hizmet veren Select, temmuz ayında online alışveriş sitesi Markafoni’yi satın almıştı. Markafoni Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Mahiroğlu, “Satın alma ve 3 yıl sürmesini öngördüğümüz yeni yatırımlar için toplam 15 milyon dolar bütçe ayırdık. Ayrıca diğer uyum çalışmaları için de 15 milyon dolarlık yatırım öngörüyoruz. 2018’de çok daha etkin ve pazarı domine eden bir Markafoni ile tüketicimizin karşısında olacağız. Bu çerçevede 2017’de 120 olan çalışan sayımızı 2018’de 270 kişiye çıkaracağız” diyor.

AVVA 12 mağaza açacak
Yurtiçinde merkez ekip ve 72 mağazada toplam 445 kişiye istihdam imkânı sağlayan AVVA, yurtdışında 12 ülkede 30 mağazayla faaliyetlerini sürdürüyor. 2017’yi yüzde 30’un üzerinde bir büyüme ile kapatan AVVA, 2018’de de yüzde 30 büyüme hedefliyor. 2018’de 12 mağazada 100’e yakın yeni istihdam sağlayacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!