OSB’lerde 660 bin yeni istihdam

Güncelleme Tarihi:

OSB’lerde 660 bin yeni istihdam
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2019 10:00

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2018 yılı faaliyet raporunu yayımladı. Raporda sanayi istihdamında mevcut durum ortaya konurken, istihdam hedefleri de açıklandı. Organize sanayi bölgelerinde 1 milyon 727 bin 325 kişi istihdam ediliyor. Tüm parsellerde üretime geçilmesiyle istihdam, 660 binden fazla artarak 2.5 milyon kişiye ulaşacak.

Haberin Devamı

OSB’lerde 660 bin yeni istihdam
Organize sanayi bölgeleri, 660 bin yeni istihdam yaratacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2018 yılı faaliyet raporunu yayımladı. Raporda, sanayide hem mevcut istihdama yönelik çarpıcı veriler paylaşılırken, yeni istihdam alanlarına da yer verildi. Buna göre sanayide en fazla istihdam yaratacak alan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB). Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın raporuna göre, Türkiye’de 312 OSB bulunuyor ve bu bölgelerde üretime geçilen 50 bin 528 parselde 1 milyon 727 bin 325 kişi istihdam ediliyor. Tüm parsellerde üretime geçilmesiyle istihdam, 660 binden fazla artarak 2.5 milyon kişiye ulaşacak.

YENİ MEZUN MÜHENDİSLER
Raporda, OSB’lerde hem istihdamı artıracak hem de nitelikli eleman ihtiyacını karşılayacak çalışmalara da yer veriliyor. Bu kapsamda üniversitelerde dijital teknoloji geliştiricisi ve kullanıcısı yetiştirmek için lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının başlatılması için koordinasyon çalışmaları yürütüldüğü vurgulanarak, çalışmalar hakkında şu bilgilere yer veriliyor: “Bu programlara OSB, teknoparklar, Ar-Ge ve tasarım merkezi firma çalışanlarının yönlendirilmesi ve öğrencilerin de stajyer veya yarı zamanlı çalışan olarak istihdam edilmesi için çalışmalar yürütülmektedir. Sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi için üniversitelerin mühendislik ve fen bilimleri alanlarında son sınıf öğrencilerinin bir dönem firmalarda işbaşı eğitimi yapmalarına imkân veren 7+1 düzenlemesi yapılmıştır. Böylece yeni mezun mühendisler zaman kaybı olmadan uyumlu bir şekilde işe başlamış olacaklardır.”

6381 TASARIMCI YETİŞTİ
Raporda, Ar-Ge merkezlerine de değiniliyor ve bu merkezlerin istihdama katkısından bahsediliyor. Özellikle Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ile Ar-Ge alt yapısı oluşturulduğu, çok sayıda Ar-Ge personeli çalıştıran büyük işletmeler desteklenerek bu alandaki çalışmalarını geliştirmelerine ve kendi teknolojilerini üretmelerine imkân sağlandığına raporda dikkat çekiliyor. Bu kapsamda; Ar-Ge merkezi kurmak için gerekli olan tam zaman eşdeğer personel sayısının 50’den 30’a düşürüldüğü belirtilerek, 2018 sonu itibariyle Ar-Ge personeli istihdamının 55 bin 881 kişi olduğu vurgulanıyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın raporunda tasarım merkezlerine de değiniliyor. Ar-Ge ve yenilik ekosistemini geliştirecek düzenlemeler ile tasarım faaliyetlerinin de Ar-Ge faaliyetleri gibi destek kapsamına alınmasının sağlandığı ifade ediliyor ve 2018 sonu itibariyle 312 tasarım merkezinin belge aldığı, bu merkezlerde toplam 6 bin 381 tasarım personeli istihdam edildiği belirtiliyor.
Raporda, sanayide yeni istihdama yönelik çalışmalara da yer veriliyor. Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından 5 bin 914 adet yatırım projesi için teşvik belgesi düzenlendiği ve bu belgeler kapsamında 157,3 milyar TL tutarında sabit yatırım yapılması, 255 bin kişiye istihdam yaratılması hedefleniyor. 2018 yılında ise 14 adet yatırım projesi için Proje Bazlı Yatırım Teşvik Sistemi kapsamında teşvik belgesi düzenlendiği, 25 milyar TL’nin üzerinde yatırım harcaması yapılması ve 15 bin 503 kişilik istihdam yaratıldığına da dikkat çekiliyor.

Haberin Devamı

OSB’lerde 660 bin yeni istihdam

BAKMADAN GEÇME!