Önce videoda sonra gerçekte satış

Güncelleme Tarihi:

Önce videoda sonra gerçekte satış
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2016 10:40

Şirketler, çalışanlarına verdikleri eğitimlerde artık teknolojinin nimetlerinden daha çok faydalanıyor. Çalışanlar eğitimler sırasında eğlenirken öğreniyor. İnteraktif videolarda seçim yaparak ilerledikleri ve seçimlerinin sonucunu bizzat deneyimledikleri eğitimler de bunlardan biri.

Haberin Devamı

Şirketlerdeki sayısı giderek artan Y kuşağının kendini geliştirmeye çok fazla önem verdiği artık pek çok araştırma ile kanıtlanmış durumda. Kurumlar da bunu göz önüne alarak ellerindeki kalifiye personeli kaybetmemek adına eğitime daha fazla önem veriyor. Çalışanlara verilen eğitimler de Y kuşağının ilgisini çekecek şekilde tasarlanıyor. Şirketler, teknolojinin nimetlerinden faydalanıyor. Çalışanların ister bilgisayarlarından ister mobil cihazlarından eğitimlere istedikleri zaman istedikleri yerden bağlanmaları sağlanıyor. Eğitimlerin ilgi çekici olmasına önem veriliyor.

Seçeneğe göre ilerliyor
Çalışanların eğitim alırken eğlenebilecekleri modellerden biri de interaktif videolar. Bu kapsamda eğitimler hazırlayan Hollanda kökenli 7Story şirketinin kurucu ortaklarından Gökçen Kara, eğitimleri çalışanlar için oyunlaştırdıklarını ve bunu iki farklı şekilde yaptıklarını anlatıyor. Satış eğitimleri, iş güvenliği, afet durumu eğitimleri gibi nihai bir amacı ve sonucu olan eğitimlerde kullanıcı, yaratılan oyun içerisinde yaptığı seçimlerin sonucunu bizzat deneyimliyor. Örneğin, eğitim sırasında bir mağaza personelinin karşısına “Kendiniz için mi bakıyorsunuz?” ve “Nasıl yardımcı olabilirim?” seçenekleri çıkıyor. Video, yapılan seçime göre ilerliyor ve her seçimin farklı sonucu oluyor. Kişi, gittiği yanlış yönlerin sonuçlarını bizzat yaşayarak deneyimliyor.

Oryantasyon, idari süreçler gibi sonuç odaklı olmayan ikinci tarz eğitimlerde ise sürece dair bilgi veren ve gösteren seçenekler sunuluyor. Kullanıcı bilmek ya da öğrenmek istediği unsurları istediği sıra ile deneyimleyebiliyor. Eğitim hangi konu hakkında olursa olsun, doğru/yanlış ya da evet/hayır yerine sürece dair seçenekler sunuluyor. Videolar yaratılırken departman yöneticileri ile toplantılar yapılarak bilgi alınıyor, sorunlar ve hedefler belirleniyor. Daha sonra bunlar profesyonel bir senaryo ekibi tarafından senaryolaştırılıyor. Senaryonun onayından sonra ise oyuncu seçimine geçiliyor. Oyuncular, profesyonel dizi ve tiyatro oyuncuları arasından belirleniyorlar. Bazı durumlarda kurum içi personel de filmlerde rol alabiliyor. Yapım aşaması şirketin içindeki prodüksiyon ekibi ile gerçekleştiriliyor. Daha sonra ise kurgu aşaması ve en son olarak interaktif kurgunun yapılandırılması için yazılım ekibine iş devrediliyor ve videolar yayına alınıyor.

Güncelleme yapılabiliyor
Kullanıcılar, tüm eğitimlere online olarak ulaşabiliyor. Gerekirse eğitim içeriğinde değişiklik ya da güncelleme yapılabiliyor. Örneğin, bir satış eğitiminde geçen bir kampanya artık geçersizse, ilgili bölüm yayından kaldırılabiliyor, videonun geneli bundan etkilenmiyor. Farklı seçenekler farklı sonuçları doğurduğundan kullanıcı tüm süreçleri merak ediyor ve eğitimdeki diğer seçenekleri de seçebiliyor. Türkiye’de Boyner, bu eğitim hizmetini alan ilk şirket olmuş. Şirket, satış danışmanlarına interaktif video eğitimi
vermiş.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!