ÖMSS için zihinsel engellilere özel kurs

Güncelleme Tarihi:

ÖMSS için zihinsel engellilere özel kurs
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2012 11:24

Zihinsel engellilerin Özürlü Memur Seçme Sınavı’na hazırlanabilmesi için Türkiye’de ilk kurs açıldı. İzmir’de açılan kursta, 40 öğrenci ücretsiz olarak 29 Nisan’a kadar ders görecek.

Haberin Devamı

Şebnem ARAT

Bu yıl 20 bin engelli kamu kurumlarında istihdam edilecek. İzmir’de de bu anlamda zihinsel engelliler için önemli bir proje hayata geçirildi. İzmir İş Eğitim Merkezi ve Karşıyaka İş Okulu’nda dokuz öğretmenden oluşan iş koçları, zihinsel engellilerin ÖMSS’de başarılı olabilmesi için ders vermeye başladı. Zihinsel Engellileri İstihdam Projesi kapsamında verilen dersler altı sınıfta haftanın beş günü düzenlenecek. Dersler 29 Nisan’a kadar devam edecek. İş okulu müfredatında Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, tarih, coğrafya ve genel kültür konuları anlatılacak.
Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Beyhan Gökdemir, projenin İzmir’deki bir zihinsel engelliler okul müdürünün isteği üzerine başladığını belirtti. Gökdemir, “Maddi durumu olmayanlara yönelik kurslar düzenliyoruz. Ayrıca gerek zihinsel, gerek bedensel engelli gençlerin yetişmesine yönelik çalışmalar yapıyoruz. Ama bu çocukların kendi ayakları üstünde durmaya daha çok ihtiyaçları var. Onlara okul saatleri dışında kurs imkanı sağlayarak derslerdeki açıklarını kapatmalarını hedefliyoruz. Onların seviyelerine uygun soruları belirliyoruz, detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Dersleri ise İzmir’deki zihinsel engelliler okullarında çalışan öğretmenler gönüllü olarak veriyor” dedi.

Örnek olduk
Hedeflerinin ÖMSS’deki başarı oranını arttırmak olduğunu söyleyen Karşıyaka İş Okulu Müdürü Oktay Serin, kursta dokuz öğretmenin ders verdiğini belirtti. Serin, “6 sınıfımız ve 40 öğrencimiz var. Hem grup dersleri, hem de bireysel dersler veriyoruz. Bedensel engellilere yönelik birçok kurs düzenleniyor. Ama zihinsel engelli öğrenciler bu imkanlardan yararlanamıyor. Biz, bu çocuklar da diğerleri ile eşit şartlara sahip olsun istiyoruz. Yaptığımız bu proje örnek oldu. Birçok ilden telefon alıyoruz. Kursumuzla ilgili bilgi alıyorlar. Eminim ki ilerleyen günlerde yaygınlaşacak” diye konuştu.

Güzel bir gelecek beni bekliyor
Kurstaki zihinsel öğrencilerden 20 yaşındaki Nazlı Yapıcı, kursun kendisine katkısı olduğunu belirterek, “Önümüzde iki ay gibi kısa bir zaman var. Öğretmenlerimiz bu süre zarfında anlamadığımız konularda bizi çalıştıyor. Sınavda başarılı olup memur olmak istiyorum. Güzel bir geleceğin beni beklediğine inanıyorum” dedi.
Zihinsel engelliler sınıf öğretmeni Göksel Karabacak (41) ise bu projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi. Karabacak, şöyle devam etti: “Kursa katılım umduğumuzdan fazla oldu. Amacımız bu çocukları memur olarak görmek. Zaten onlar da çok istekliler. Konuları daha iyi anlayabilmeleri için çocukları seviyelerine göre ayırdık. Hedefimiz en az 15 kişiyi memur yapmak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!