Nitelikli işsizlik artırıyor

Güncelleme Tarihi:

Nitelikli işsizlik artırıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2015 18:40

İşe alım firması Michael Page danışmanlarının gözlemlerine göre özellikle mühendislik ve üretim alanında birçok kişi kendi isteği ile işsiz kalmayı tercih edebiliyor. Bunun nedeni bu kişilerin, kendilerine hak ettiklerinin çok altında gelir önerisinde bulunulması.

Haberin Devamı

Michael Page danışmanlarının işe alım görüşmeleri sırasında mühendislik ve üretim alanında saptadığı bir gerçek işsiz olan birçok kişinin, kendi isteği ile işsiz kalmayı tercih etmesi. Hak ettiklerinin çok altında gelir ve yan haklar elde ettiklerini düşünen kişiler, çalışmamayı tercih edebiliyorlar. Çok düşük bir ücret için işe gitmeye zaman ve para harcamak (yol, kıyafet vb.) yerine evde oturmanın daha az masraflı olduğuna karar vererek çalışmamayı seçebiliyorlar. Diğer taraftan, şirketler potansiyeli yüksek, donanımlı adayları işe alıp yetiştirmek yerine en az bir veya iki yıllık tecrübesi bulunan adayları tercih ediyor. Yeni mezunları sıklıkla tercih eden finans sektörü bile son dönemde bir yıllık tecrübe aramaya başladı.

Bunun yanı sıra firmaların bir kısmında Y kuşağına karşı güven kaybı da söz konusu. Özgürlüklerine düşkün oldukları bilinen Y kuşağı gençleri, rahat ve sorumluluk almaya istekli olmayan bir jenerasyon gibi algılanabiliyor. Firmalar da yaşça büyük kişileri işe almaya yöneliyor.

Fazla seçici davranıyorlar
Perakende alanında ise işsizliğin sebeplerinden biri adayların fazla seçici davranmaları. Adaylar, niteliklerinden daha yüksek kriterlerde iş aradıkları için istedikleri işe ulaşamıyorlar. Öte yandan yanlış değerlendirme yapıp seçtikleri işlerde aradıkları maddi veya manevi tatmini bulamayınca kısa sürede işten ayrılıyorlar.

İstihdamı etkiliyor
Ekonomik dengesizlikler, hızlı yükselen döviz kuru nedeniyle azalan iş hacmi üst düzey yöneticiler seviyesinde de işsizliği artırıyor. Ticaret, ithalat ve ihracat ekonomik değişimlerden en çok etkilenen alanların başında geliyor. Yaşanan olumsuz gelişmeler, küçülmeyi veya büyümede durgunluğu getiriyor, bu da doğrudan istihdamı etkiliyor ve işsizlik rakamları yükseliyor.

İzmir ve Ankara’da iş fırsatlarında artış var
2015’in ilk yarısında İstanbul’un yanı sıra İzmir ve Ankara özellikle yönetici seviyesinde işe alımlardaki hareketliliğin arttığı illerin başında geldi. İzmir’deki yoğunluk son 1-2 yıldır artmış durumda. Ankara’da ise sağlık yatırımları artış gösteriyor, dolayısıyla Ankara için sağlık profesyoneli işe alımlarında artış söz konusu.

İstihdam alanı yaratan en büyük yatırımlardan olan liman yatırımları sayesinde İzmir, Mersin, Kocaeli, Sakarya gibi illerde de her seviyede işe alımlarda artış gözlemleniyor. İzmir ayrıca teknoloji firmalarının yatırımlarını artırdığı dolayısıyla iş imkanlarının çoğaldığı bir şehir olarak dikkati çekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!