Nasıl çevre yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Nasıl çevre yapılır
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2019 10:48

Networking (çevre) konusunda eğitimler veren Işıl Taysever ile Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time dersler veren insan kaynakları profesyoneli İdil Türkmenoğlu, “Torpil Değil Networking” adlı bir kitap yazdılar. Taysever ve Türkmenoğlu, gençlere iş bulma süreçlerinde ve iş hayatında nasıl networking yapılacağına dair pratik bilgiler veriyorlar. İdil Türkmenoğlu, sorularımızı cevapladı.

Haberin Devamı

Nasıl çevre yapılır
Network nedir? İş hayatında kişiye ne fayda sağlar?
Network birbiriyle bağlantılı olmak demektir. Bilgi işlem dilindeki gibi. Networking ulaşmayı, ulaşılmayı, bilgiye, haberlere yakınlaşmamızı sağlayan bağlantılara sahip olmaktır. Networkümüz sayesinden fırsatlardan daha erken haberdar oluyoruz. Ayrıca rekabetin, seçeneğin çok olduğu alanlarda kalabalıklar arasından sıyrılmamızı sağlar. Bağlantılarımız sayesinde bize uzak kaynaklara hızlıca ulaşabilir, hiç düşünemediğimiz çözüm yollarıyla karşılaşabilir, çok farklı alanlardan iş birlikleri yapabiliriz. Bunlar da engelleri daha kolay aşarak sadece hızımızı artırmakla kalmaz, yaratıcı ve güçlü sonuçlar elde etmemizi de sağlar.

Network ve torpil birbirine karıştırılan kavramlar mı?
Evet, maalesef. Zaten bu yüzden kitabımıza bu ismi verdik. Son derece kapasiteli gençlerin torpil sanılmasın, etik olmayan bir şey yapmayayım düşüncesi ile network yapmaktan çekindiklerine şahit olduk. Network becerin kuvvetli dediğimiz kişilerden “estağfurullah” diye yanıt aldığımız bile oldu. Halbuki network kişinin yetenekleri, bilgi ve becerisini ön plana koyarak bizzat kendisinin tanışıp, takip ettiği bağlantılar sayesinde sonuca varmasını sağlar. Torpilde ise bağlantılar kendi statü ve gücünü kullanarak birbirleri ile iletişime geçerler. Adam kayırmalar vardır.

Network yaparken ise kayırılmaya ihtiyacınız yoktur. Beceri ve isteklerinizle öne çıkarsınız. Yeni tanışılan bağlar aracılığı ile yardımlaşma vardır. Network yaparken bilgi, akıl, tavsiye alırız. Bu aldıklarımız ile yeni çevrelere bizzat kendimiz bağlantı kurarız. Yani network yapan kişi çevresine aktifken, torpil yapan kişi başkalarının gölgesindedir.

Gençlere, networklerini geliştirmeleri için neler tavsiye edersiniz?
İlk tavsiyemiz çevrelerinde birbirinden farklı kişiler olması. Yani aynı okuldan, aynı bölümden, aynı yaştan yüzlerce insanla tanışık olmak yerine, hem kendisinden hem de birbirinden farklı kişilerle bağ kurmaya çalışsınlar. Etkinliklerde farklı kişilerle tanışmaları, bağ kurmaları, bu bağı sürdürmelerini tavsiye ediyoruz. Kime ve neye ulaşmak istiyorlarsa iyi bir araştırma yapsınlar.

Bu kitap sanıyorum üniversitedeki projenizden çıktı?
Işıl (Taysever) yıllardır profesyonellere networking eğitimleri yapıyor. Bu konunun gerçek fikir lideridir. Kendisinin de bir kitap çalışması vardı. Bu arada ben de Boğaziçi Üniversitesi’nde part-time ders veriyorum. Networking’in ne kadar önemli ve gerekli bir beceri olduğunu biliyoruz hepimiz. Gençlerle Işıl’ı ve bu kavramı tanıştırmak istedim. Ardarda sekiz dönem boyunca bu derse Işıl konuk oldu. Becerileri aktardık ve ders sonunda da bu beceriyi kullanacakları bir ödev verdik. Ortalama 50 şahane öğrenci, 8 dönemden, yaklaşık 400 networking denemesi eder. İnanılmaz öğrenimler elde ettiler gençler. Bilgilerini sahada test ettiler, hangi yolların işe yaradığını, nerelerde zolandıklarını bize anlattılar. Teorik bilgi yanında elimizde gençlerin pratik deneyimleri de olunca, hızla bu rehber kitabı oluşturmaya karar verdik.

Türkiye’de çalışanların ne kadarı çevre vasıtasıyla iş buluyor? Hatta bazı şirketlerde referans vasıtasıyla işe alımlar yapılıyor örneğin?
Sadece Türkiye’de değil dünyada da böyle. Son 2 yılda yurtdışında yapılan bazı anketlere göre bu oran en az yüzde 70 ve gittikçe artma eğiliminde. O kadar çok bilgi, duyuru ve aday var ki piyasada. Tanıyan birilerin önermesi, veya bu işlerden bizi haberdar etmesi uygunluk şansını arttırıyor. Çevremiz bir filtre misali bizi, bize uygun olandan haberdar ederek nokta atışı yapmamızı sağlıyor. Üstelik işverenler açısından da referans aracılığı işe alımlar hem hız hem de doğru adayla buluşma olasılıklarını artırıyor. Zira böyle bir sisteminde sorumluluğun bir parçası da referans verende. Çalışan referansı sistemleri, öneren çalışanlara ödüller bile veriyor.

Haberin Devamı

İş ararken nasıl networkIng yapılır?
· Ön araştırma yapmadan asla çevrenizden rastgele yardım istemeyin.

· Herkese CV’nizi mail atmak yerine, iş dünyasında size akıl ve yön verebilecek kişiler ile yüz yüze görüşme veya bir telefon konuşması için fırsat kollayın.

· Çevrenizdeki insanlardan yardım isterken “Aklınızda olsun” gibi sözler yerine daha somut konuşun. İlgilendiğiniz veya başarılı olduğunuz alanlara vurgu yaparak karşınızdaki veya çevrenizdekilerden hangi şirketlerde çalışmayı arzu ettiğinizi belirterek yardım isteyin.

· İş arıyorum yerine, CV’imi ulaştırmak istiyorum, bir görüşme yapmak istiyorum diyerek size yardımcı olacak size yardımcı olabileceği somut şeyler belirtin.

· Mail ile ulaştırıyorsanız bunları düzgün biçimde mesajın içine koyun. Ve asla ikinci, üçüncü veya dördüncü kez arayarak kendinizi hatırlatmaktan çekinmeyin.

Haberin Devamı

İŞ ADAMLARINDAN TAVSİYELER
Kitapta iş adamlarının , üst düzey yöneticilerin de networking tavsiyeleri yer alıyor:

· Uçakta hep orta koltuğa otururum. Böyle iki ayrı kişiyi tanırım.

· Bir toplantıya hep erken giderim böylece toplantı saatini beklerken başkalarıyla tanışma fırsatım olur.

· Bir semineri ilk terk eden olmam. Konuşmacılar veya katılımcılarla en samimi ortamın, etkinlik bittikten sonra kurulduğuna defalarca şahit oldum.

· Mezun olduğum okulun toplantılara katılmaya gayret ederim.

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE TAVSİYELER

· Mezun olduğun bölümdeki herkesi tanımadan diploma alma.

· Diğer bölümlerden de seçmeli ders al

· Hep aynı arkadaş grubuyla takılma

· Projeleri/ödevleri farklı arkadaşlarıyla yap

· Kulüp ve topluluklara katıl. Hatta aktif üye ol

· Servis ile gidip geliyorsan hep farklı sırada otur

· Okuldaki etkinlikleri kaçırma

· Her tatilini staj ile değerlendir, hocalarınla birebir ilişki geliştirmeye çalış

· Konferanslara, sunumlara iş dünyasından katılan kişileri dinle, sonum sonrasında yanlarına gidip sohbet et.

BAKMADAN GEÇME!