İşten çıkarmadan önce ikinci bir şans verin

Güncelleme Tarihi:

İşten çıkarmadan önce ikinci bir şans verin
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2014 17:09

Çalışanı işten çıkarmak hem zor bir karar hem de zor bir süreçtir. Kararın alınması da, bunun çalışana söylenmesi ayrı dert. Birçok yönetici başarılı olmaları için çalışanlarına ikinci şansı vermek istiyor fakat bir yandan da ‘ya tekrar başarısız olursa’ diye kararsızlık yaşıyor. Çalışanlarınızı işten çıkarmak istemiyor ve onlara ikinci şansı vermeyi düşünüyorsanız son kararınızı vermeden önce şu soruları kendinize sorun:

Haberin Devamı

- Beklentileri anladı mı?
Disiplinle ilgili olayların yüzde 50’sinden fazlası yönetici ve çalışanların arasındaki yanlış anlamalar üzerine ortaya çıkıyor. Burada yöneticiye düşen görev çalışanlara onlardan beklentilerini detaylı, açık ve net bir şekilde açıklamak. Ardından da onlara bu ihtiyaçları, gereksinimleri nasıl karşılayacaklarını, hedefe nasıl ulaşacaklarını sorun. Bu aranızdaki iletişim sorununu çözer, daha iyi anlaşmanızı sağlar.

- Organizasyonel engelleri kaldırdınız mı?
İşle ilgili şeyler bazen şirket prosedürlerine, iç sorunlara bağlı olarak aksayabilir. Çalışanlarınızın işini yapabilmesi için ortada hiçbir engel olmadığından emin olmalısınız.

- Çalışanınız yeteri kadar eğitimli/tecrübeli mi?
Çalışanı işe alırken belli başlı yetkinlikleri konusunda zaten bilgi sahibiydiniz. Fakat değişen bilgisayar sistemleri, prosedürler ve kurumsal kültür çalışanın iyi performans göstermesini engellemiş olabilir. Bu şartlara uyum sağlamasına özen gösterin, yeni yetenekler kazanması konusunda yardımcı olun.

- Çalışanı motive ettiniz mi?
Birçok çalışanın daha iyi bir performans sergilemesi için motivasyona ihtiyacı vardır. Ama bu genelde yöneticiler tarafından pek dikkate alınmaz. Alındığı zamanlarda da laf olsun diye verilen ödüller olur. Yaptığı iyi bir işten sonra çalışanınızı övün, bir şekilde motive edin ki bu çalışmaların devamı gelsin. Başarılı işlerini mutlaka dillendirin.

- Çalışanın bu iş için kapasitesi ve isteği var mı?
Bazı işler bazı özel yetkinlikler gerektirir. Fiziksel şartları ağır olan bir iş olabilir veya bilgi birikim isteyen bir alan olabilir... Eğer problem bundan kaynaklanıyorsa çalışanı başka bir departmana yönlendirmek uygun olabilir. Başarılı olduğu özelliklerine göre bir iş verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka konu ise istihdam süreçlerini gözden geçirmektir. İşe uygun olmayan bir adayın baştan beri neden o alanda olduğu ayrı bir sorun. Çalışanın iş yapma konusunda isteği yoksa, bu aşamada yolları ayırmak en uygunudur.
Kaynak: entrepreneur.com

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!