İç sesinize kulak verin

Güncelleme Tarihi:

İç sesinize kulak verin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2012 11:22

İşte size ‘altıncı hissinizi’ ölçmek için nöropsikiyatr Francesco Bianchi- Demicheli ve Lyon Business School öğretim görevlisi Prof. Christophe Haag tarafından hazırlanan küçük bir test…

Haberin Devamı

Herkesin içinde bir küçük pusula vardır. Bu pusulanın kıymetini bilin çünkü -eğer iyi işliyorsa- size hemen her zaman doğruyu gösterecektir. İşte size ‘altıncı hissinizi’ ölçmek için nöropsikiyatr Francesco Bianchi- Demicheli ve Lyon Business School öğretim görevlisi Prof. Christophe Haag tarafından hazırlanan küçük
bir test…

Önzesi katsayınızı (ÖK) ölçün
Aşağıdaki soruları dikkatlice okuyun ve kimsenin yardımı olmadan 5 saniyede cevap verin. 5 saniye içinde vermediğiniz cevapları ‘yanlış’ olarak kabul edin.
1. Eşiniz akşam eve her zamankinden geç geliyor. Niye geciktiğini soruyorsunuz. Size bir cevap veriyor ama yerinde duramıyor, nezle olmadığı halde ikide bir burnuyla oynuyor ve tekpilerinde, cevaplarında yavaş davrandığını görüyorsunuz. İçgüdünüz size ne diyor?
A. Size yalan söylediğini
B. Yorgun ve aç olduğunu
C. Aslında arkadaşlarıyla çıkmak istediğini ama çıkamadığı için size biraz tepkili olduğunu

2. Bir kaç gündür eşiniz / sevgiliniz sizi sevdiğini her zamankinden sık söylüyor. Onu biraz dalgın buluyorsunuz. Cinsel isteklerinin arttığını, ışığı söndürmenizi istediğini, sık sık terlediğini ve cep telefonunu hiç elinden bırakmadığını gözlüyorsunuz. İçgüdünüz size ne diyor?
A. İşinde stres altında olduğunu ve dengeyi evinde, sizinle bulduğunu
B. Bu küçük sorunların, aşk hayatının ve bir kadınla bir erkeğin beraberliğinin cilveleri olduğunu
C. Çok dikkatli ve uyanık olmanız gerektiğini

3. İşinizde, bir çalışma arkadaşınıza yeni bir projeden söz ediyorsunuz. Birden çenesini sıkıyor, hızlı hızlı nefes alıp vermeye başlıyor, kaşlarını çatıyor, yumruklarını sıkıyor ve sert bir tonda konuşmaya başlıyor. İçgüdünüz size ne diyor?
A. Projenizin onu çok heyecanlandırdığını ve merakını uyandırdığını
B. Söylediklerinize çok sinirlendiğini
C. Fikrinizi beğendiğini ve bir an önce uygulamak gerektiğini düşündüğünü

4. Son günlerde davranışlarında bir gariplik sezdiğiniz bir çalışma arkadaşınızla konuşuyorsunuz. Ortam giderek geriliyor ve birden beyninizde bir flaş patlıyor ve çocukluğunuza ait bir anıyı hatırlıyorsunuz. Bu anınızın o anda yaşamakta olduğunuzla hiç ilgisi yok ama aklınızdan bir türlü gitmiyor. İçgüdünüz size ne diyor?
A. Bu anıyı hemen kafanızdan atmanız gerektiğini
B. Bu anının mutlaka bir anlamı olması gerektiğini
C. Karşınızdaki çalışanı derhal işten çıkarmanız lazım geldiğini

5. Cuma akşamı. Haftaların verdiği yorgunlukla biraz dinlenmeye, bir güzel banyo yapmaya karar veriyorsunuz. Sizi son derece stresli günler bekliyor. Bu akşam öncelikle ne yaparsınız?
A. Pazartesi sabahı teslim etmeniz gereken dosyayı unutmamaya çalışırsınız
B. Kafanızda hafta sonu için bir güzel program yaparsınız
C. Kendinizi koyuverir gerçeklerden bir süre için kopmaya çalışırsınız

6. Açık, dengeli, iyimser bir insanla ciddi bir ilişki yaşamayı hayal ediyorsunuz. Bir akşam küçük bir şirketin sahibi olan, güleryüzlü, hoş bir insanla tanışıyorsunuz. Onun evinde bir kahve içmeyi kabul ediyorsunuz. İçgüdünüz size ne diyor?
A. Çok hoş biri
B. Dikkatli olmam lazım, acaba bana uygun biri mi?
C. Karşısında elim ayağım dolaştı, ne olacaksa olsun…

7. Servisinizin başına yeni bir şef getirildi. Kısaca kendinizi tanıttınız ve işinizden neler beklediğinizi anlattınız. Sizi dikkatle dinledi. Ertesi gün, gerekli olduğunu düşündüğünüz bazı ilave bilgileri de e-mail ile gönderdiniz. Cevap vermedi. Tekrar attınız. Yine cevap vermedi. İçgüdünüz size ne diyor?
A. Herhalde çok işi var, adamın başını ağrıtmayayım
B. Gönderdiğinizi dikkatle okudu ve gerekli bilgiyi aldığı için cevap verme gereği duymadı
C. Bir günde insan bu kadar değişir mi, bu adamdan sakınmalıyım

8. Bir arkadaşınıza bir şey anlatıyorsunuz. Sizi dinlerken hareketlerinde, psikolojisinde bir değişim meydana geldiğini fark ediyorsunuz. Burnunu kısıyor, burnunun kenarlarında dikey çizgiler oluşuyor, yüzü birden ciddileşiyor, kaşlarını ‘V’ yapıyor, gözlerini kısıyor, dudaklarını sıkıyor. İçgüdünüz size ne diyor?
A. Anlattığım şey onda iğrenme duygusu yarattı
B. Anlattığım şey onda acıma duygusu yarattı
C. Anlattığım şey onda üzüntü yarattı

Haberin Devamı

DOĞRU CEVAPLAR: 1.A – 2.C 3.B – 4.B – 5.C – 6.B – 7.C – 8.A

Haberin Devamı

ÖK’nızı nasıl hesaplayacaksınız?
Yanlış veya boş cevapları dikkate almayın. 8 soruda kaç doğru cevabınız var?
Sonuç: ÖK’nız 3/8’den düşük
ÖNSEZİNİZ NEREDEYSE SIFIR
Hislerinize hiç mi hiç güvenmiyorsunuz ve bu yüzden, en azından günlük yaşamınızı renklendirebilecek olağanüstü anları ıskalıyorsunuz. Önsezilerinizle değil aklınızla hareket etmeye çalışıyorsunuz. Ama eminim, en küçük bir eleştiri aldığınızda fikir değiştiriyorsunuzdur. Yine de yenilgiyi kabul etmeyin. Biraz zaman ve biraz çalışmayla önsezilerinizi kullanmayı öğrenebilirsiniz.

ÖK’nız 4/8 ila 6/8 arasında
İÇ SESİNİZE AZ DA OLSA KULAK KABARTIYORSUNUZ
Başkalarının hareket ve niyetlerini öngörebildiğiniz oluyor. İç sesinizi dinlemeyi biliyorsunuz. Ama etrafta biraz gürültü varsa hatlar karışıyor, iç ses gürültüye gidiyor. Biraz eğitim ve dikkatle daha seçici davranmayı, uyarıyla gürültüyü ayırmayı öğrenebilirsiniz.

Haberin Devamı

ÖK’nız 7/8 veya 8/8
ÖNSEZİLERİNİZ SİZİN EN İYİ DOSTUNUZ
İç sesinizi çok dikkatli dinliyorsunuz. Önsezilerinizi en yakın dostunuz haline getirmişsiniz.  Sezgileriniz başkalarıyla ilişkilerinizde size önceden ve doğru kararlar almakta yardımcı oluyor.

Uzman görüşü: İçsesinize güvenmeyi öğrenin
? Kadınların önsezileri daha güçlü derler, doğru mudur?
Hayır! Önsezinin cinsiyeti yoktur. Herkesin beyninin sağ yarısında önsezileri de yöneten bir alan vardır. Burası algı merkezidir, bir durum hakkında genel bir fikir sahibi olmamızı sağlar. Sol yarı ise daha detaycıdır. Kadınların önsezisi daha güçlü sanılır çünkü, muhtemelen, erkekler ‘biliyorum’ demekten hoşlanırken kadınlar ‘hissediyorum’ demeyi severler.
? Önsezilerimize her zaman güvenebilir miyiz?
Kesinlikle! Ama önseziyle, günlük tempo içinde aklımızdan hızla geçen düşünceleri birbirine karıştırmamak şartıyla. Bu düşünceler çocukluğumuzdan kalma veya eğitimle edindiğimiz inançlara dayalı projeksiyonlardır. Bizi yanıltırlar ve iç görüşümüzü engelleyerek yanlış yola sokarlar.  Mesela akşam karanlıkta eve dönmekten korkuyorsam, bu korku ‘hiçbir tehlike yok, korkma’ diyen içsesi bastırır.
? Gerçek önseziyle bu düşünceleri nasıl ayırt edeceğiz?
Mesela, içgüdülerinizi kaydederek. İçgüdüsel olduğuna inandığınız düşüncenizle bunun varsa fizik etkilerini bir kenara not edin. Sonra, bu içgüdüye göre hareket edip etmediğinizi ve sonuçlarını yazın. Bir müddet sonra geriye dönüp bu notları tekrar okuyun. Böyle birçok deneme yaptıktan sonra,  korkularınızın, inançlarınızın veya şartlı davranışlarınızın sonucu olan düşünce ve davranışlarla gerçek önsezileri ayırt etmeye başlayabilirsiniz. Ve böylece iç sesinize güvenmeyi de öğrenirsiniz.
Kaynak: Femme Actuelle

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!