Haydi çocuklar kodlamaya

Güncelleme Tarihi:

Haydi çocuklar kodlamaya
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2017 14:20

Amerika İş Gücü İstatistik Bürosunun projeksiyonuna göre 2022’de bilgisayar ve matematik ile ilgili mesleklerde istihdam yüzde 18 artacak. Geleceğin meslekleri arasında gösterilen yazılım mühendisliği ise birçok insana iş kapısı açacak. Bu sebeple kodlama eğitiminin yaşı 4’e kadar indi.

Haberin Devamı

Şu anda internetteki her sitenin, telefondaki her uygulamanın ve ‘akıllı’ diye adlandırdığımız her cihazın arka planında milyonlarca kod var. Bir devinim halinde çalışıp birbirini etkileyen kodlar, yazılımcılar tarafından belki 10 dakikada, belki 10 saatte yazılıyor. Bu kodları yaratan, geleceğin meslekleri arasında gösterilen yazılım mühendisliği, birçok insana iş kapısı açıyor. Bu alanda çalışacak kişilere ihtiyaç giderek artıyor. Amerika İş Gücü İstatistik Bürosunun 2012’den 2022’ye istihdam projeksiyonuna göre 2022’de bilgisayar ve matematik ile ilgili mesleklerde istihdamın yüzde 18 artacağı öngörülüyor. Tabii, bu kişilerin yetişmesi için öncelikle eğitim almaları gerekiyor.

Bazı ülkelerde kod eğitimi, okul öncesi düzeyindeki çocuklardan başlıyor, lise sona kadar zorunlu veya seçmeli ders olarak devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (YEĞİTEK) Genel Müdürü Bilal Tırnakçı’nın verdiği bilgilere göre Türkiye’de kodlama eğitimi, 2012’den beri okutulan bilişim teknolojileri ve yazılım dersinin hedeflenen yeterlikleri kapsamında. Bu ders, gelişen ve değişen şartlara uyum sağlamak için yıllar içinde güncellenerek problem çözme ve programlama konusu detaylandırılmış, program içindeki ağırlığı arttırılmış. Bilişim teknolojileri ve yazılım dersi 5. ve 6. sınıflarda 2 saat zorunlu, 7. ve 8. sınıflarda 2 saat seçmeli olarak okutuluyor. Hazırlanan program çerçevesinde bilgisayar bilimlerine ait konular 1. ve 3. sınıflar arasında serbest etkinlikler dersinde öğrenci ve veli isteği doğrultusunda seçilebiliyor.

4 YAŞA İNDİ
Teknoloji ve İnsan Kolejleri (TİNK) kurucusu Zeynep Dereli, yurtdışında teknolojik eğitim kapsamında bilgisayar olmadan da kodlama ve algoritma yapısının öğrenilmeye başlanmasının 4 yaşa indiğini belirtiyor. Çünkü algoritmik düşünme, problem çözme gibi yetkinliklerin temelleri bu yaşlardan itibaren atılıyor. .

HANGİ ALANLARDA ÇALIŞABİLİRLER
Kod yazmayı öğrenen bir öğrenci öncelikle bilişim teknolojileri alanında hemen her meslekte görev yapabiliyor. Şu anda yazılım, sistem ve ağ mühendisi, yazılım geliştirme uzmanı, web tasarımcısı gibi pozisyonlarının yanı sıra kendi fikirlerini hayata geçirmek için de girişimde bulunan önemli bir genç kitlesi bulunuyor. Dereli, “Çok yakın gelecekte Work 3.0 dediğimiz kavram çalışma biçimimiz olacak. Yani, insanlar yetkinliklerine göre farklı işler yapabilecekler. Yapay zekâ ve robotların hayatımıza daha çok girmesi ile beraber bu işlerin büyük çoğunluğu katma değerli ve teknoloji odaklı işler olacak” diyor. Bu sebeple de çocukların kodlamaya ayak uydurup prensiplerine hâkim olması gerekiyor.

8 ANAHTAR YETKİNLİK
2008’de Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi Hayat Boyu Öğrenme İçin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi’ne ilişkin Tavsiye Kararı yayımlandı ve AB üyesi ve üyelik sürecindeki 36 ülke için ulusal yeterlilik çerçevelerini geliştirdi. Burada her bireyin sahip olması gereken 8 anahtar yetkinlik tanımlandı. Bunlar arasında dijital yetkinlik ile matematik, fen ve teknolojide temel yetkinlikler de yer alıyor. Bahçeşehir Üniversitesi Dekan Vekili Şirin Karadeniz, geleceğin dünyasının üreten bireyleri için sadece dijital teknolojileri kullanmak değil, bunları etik, güvenli ve sorumlu bir şekilde üretim amacıyla kullanmanın da önemli olduğunu belirtiyor.

Karadeniz, “Çocuğumuz kariyer olarak neyi seçerse seçsin, o kariyerde yolu üretim için dijital teknolojileri kullanmaktan geçecek. İleride hukuk, finans veya tıp alanında çalışsalar bile ya yeni teknolojileri etkin bir şekilde kullanmaları ve kariyerlerinde alanları ile ilgili problemleri çözmeleri için kodlamadan yararlanmaları gerekecek” diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!