Grup içi transferler avantajdır

Güncelleme Tarihi:

Grup içi transferler avantajdır
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2015 12:53

Otomotivden finansa, gıdadan perakendeye pek çok sektörde hizmet veren Anadolu Grubu’nun 17 bini yurtdışında olmak üzere 50 bin çalışanı var. 38 milletten çalışanları olduğunu söyleyen Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Osman Alptürer, yöneticileri kendi içlerinden yetiştirmeye ve rotasyona çok önem verdiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Grup içi transferler avantajdır
Anadolu Grubu’nun temelleri 1950 yılında, Kamil Yazıcı ve İzzet Özilhan tarafından atıldı. 6 şirketi ile BIST’te işlem gören Anadolu Grubu, Atlantik’ten Pasifik’e Türkiye dâhil 19 ülkede, 85 şirket, 61 üretim tesisiyle faaliyetlerini sürdürüyor.

Anadolu Efes, Coca Cola İçecek, Anadolu Isuzu, Çelik Motor, Mc Donald’s, Adel Kalemcilik, ABank gibi pek çok şirketi bünyesinden barındıran Anadolu Holding, en son Migros satınalmasıyla çalışan sayısını 50 bine çıkardı.

20 yıldır grupta çeşitli görevler alan Anadolu Grubu İnsan Kaynakları Başkanı Osman Alptürer, yeni mezunlara hem farklı sektör ve şirketleri tanıma hem de yurtdışında çalışma imkanı sunduklarını söylüyor.

Nasıl bir çalışan profiliniz var?
Otomotivden finansa kadar farklı yelpazede hizmet veriyoruz. Anadolu Endüstri Holding, sanayi ağırlıklı, Isuzu kamyon ve otobüslerini üretiyoruz, içecek üretiyoruz, Doğu Avrupa’dan Uzak Doğu’ya kadar 61 üretim tesisimiz var. O ülkenin insanları ile o ülkede üretim yapıyoruz. Rusya’da 3-4 bin kişilik çalışanımız var. Bunların içinde 4-5 expat vardır Türkiye’den giden. Toplamda 38 milletten çalışanımız var. Yurtdışında 15-17 bin çalışanımız var, ağırlıklı olarak Rusya ve Pakistan’da. Bugüne kadar 100’ün üzerinde yönetici göndermişizdir yurtdışına.

Yöneticilerin ne kadarı içeriden yetişiyor?
Birinci öncelik içeriden yetiştirmek, hepimiz uzman yardımcısı olarak girdik. Yeni mezun, başarılı gençleri alıyoruz, kurum kültürümüzle birleştiriyoruz ve zamanı gelince operasyonlara gönderiyoruz. Yurtdışında da çalışma fırsatı yakalıyorlar, burada birkaç şirketi de görüyorlar, örneğin bir kişi otomotivde de çalışıyor, Efes’te de, sağlık tarafında da (Anadolu Sağlık Merkezi).
herkesin 2-3 şirket görmesini öneriyoruz

Rotasyona dikkat ediyorsunuz...
Evet ediyoruz, işin açıkcası performansını iyi göstersin diye de değiştiriyoruz, sıkılmalarını da önlüyoruz. Çünkü yüksek potansiyelli çalışanlar belirli bir rutine girmek istemiyorlar. 2-3 şirket ve sektör görmelerini tavsiye ediyoruz.

Yetenek havuzunuzda kaç kişi var?
Yöneticilerden 200 kişi vardır, Migros hariç, orada değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Müdür ve fonksiyon yöneticisi sayımız 600 kişi. İlk kademe yöneticileri de sayarsak 1.000’lere varan yönetici havuzumuz var.

Kaç CV alıyorsunuz yılda?
CV havuzumuza yılda 1.000 kişi başvuruyor. Şirketler en iyi elemanı nasıl bulurum diye bakıyor. Bir ilan çıktığınızda yüzlerce özgeçmiş geliyor. Üniversite mezunu, düzgün insanlar ama işverenler en iyisini arıyor.

Yetenekleri çekmek için ne yapıyorsunuz?
Çalışma ortamlarını yeni kuşağın beklentilerine göre dizayn ediyoruz. Ofislerde belli alanlarda oturma gruplarında çalışmak mümkün. Fabrikalarımız da daha çevreci, daha renkli ve çalışan dostu.

Nitelikli, hedefleri olan ya da performansı yukarıda olan mezunları çekebilmek için piyasa duyarlı bir ücret vermeniz zaten hijyen faktör. Yeni mezunlar ‘beni nasıl donatacaksın’, ‘kariyerim nasıl olacak’, ’sosyal sorumluluk projeleri’ var mı diye soruyorlar. Kariyer patikaları daha net olsun istiyorlar.

45 pozisyon içeriden doldu
Şirket içinde açık pozisyonlara başvurmak mümkün mü?
Evet, 2010’dan beri açık işleri duyuyoruz içerde, büyük bir grup olmanın ve farklı sektörlerde olmanın sinerjisini kullanalım dedik.
50 bin kişiyiz 1.000 yönetici var. Yetiştirdiğimiz insanları dışarıya kaybetmemek için açık işleri duyuruyoruz. Kişi, yöneticisinin haberi olmadan başvuruyor, sadece İK biliyor. Bugüne kadar 45 pozisyon bu şekilde içeriden dolduruldu. Bunun esas faydası, her zaman herkesin farklı pozisyonlara gelebileceğini bilmesi.

Çalışanların fikirlerinden yararlanıyor musunuz?
Yaratıcılık, yenilikçilik, inovasyon 30 senedir grubun içinde mevcut ama geçen yıl biz bunu bir fikir şemsiyesi altında topladık, inovasyon portalı Bi-fikir’i hayata geçirdik. Şu ana kadar 1.600’ün üzerinde fikir sisteme girildi. Hızla uygulamaya dönüşen 86 Bi-fikir doğdu. 3 milyon TL fayda sağlandı.

Çalışana ödül ne?
Bu sistem de aktif olan çalışanımız 2-3 sene içinde bir KİA araca sahip olabilir.

İK’CILAR DA MÜLAKATA ALINIR
Günlerce mülakata hazırlandım 5 dakika sohbet ettik
“Grup içi değişiklik olsa bile mülakata giriyorsunuz. Bazen çok küçümseyebiliyorsunuz, o zaman hazırlıksız yakalanıyorsunuz. Bazen de çok hazırlanıyorsunuz. Japon genel müdür ile Honda için yaptığım mülakat, benim için enteresandı. Bir kaç gün boyunca mülakata hazırlanmıştım, prezentasyon falan hazırlamıştım, “Yok Osman, öyle birşey istemiyorum, bir 5 dakika sohbet edelim” dedi. Demek ki ne çok gözünüzde büyüteceksiniz ne de alçaltacaksınız. O dönem beni yabancı dil bilmem ayrıştırdı. 14 aylık tecrübem vardı, 2-3 görevi atlayarak müdür oldum. Şimdi ise İngilizce artık hijyen faktör, sorulmuyor bile.”

NASIL İK’CI OLDUM
‘Sen 3 ay İK’yı dene’ dediler 20 yıl oldu
Marmara Üniversitesi İktisat mezunu olan Osman Alptürer, 20 yıl önce gruba uzman yardımcısı olarak girdi. Bir tanıdığı vasıtasıyla gruba mali işler için başvurdu ama kendisine ‘sen 3 ay İK’yı dene’ dediler. Aradan 20 yıl geçti. Osman Alptürer esasında İK’da çalışmayı istememiş, sebebini şöyle anlatıyor: “İK’nın bende olumlu bir imajı yoktu. Okurken part-time çalıştığım şirkette İK daha operasyoneldi. Çok cezbedici bir ortam değildi. Bu 3 ay, oldu 20 sene. Honda’nın kurulumunda bulundum 6 sene, sonra 3.5 yıl Efes’te çalıştım şimdi tekar buradayım. Grubun o avantajı var, sıkılmanıza izin vermiyor.”

BAKMADAN GEÇME!