Gençler yöneticilere mentorluk yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Gençler yöneticilere mentorluk yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2014 15:46

16.600 kişinin çalıştığı Akbank, gençleri ve yeni mezunları dinliyor. Her yıl binden fazla yeni mezunun istihdam edildiği şirkette yenilikçi fikirlerin gençlerden geldiğine inanılıyor. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, ‘gençlerden öğrenme’ kültürünü yaygınlaştırmak istekdiklerini söylüyor.

Haberin Devamı

Her yıl çoğunluğu yeni mezun olmak üzere 1.500-2.000 kişiyi istihdam eden Akbank, gençlerden gelen fikirleri dikkatle dinliyor. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, gençlerin fikirlerinin kendileri için çok değerli olduğunu,

Gençler yöneticilere mentorluk yapıyor
bankada yeni mezunlarla yapılan tüm organizasyonlara mutlaka katılmaya çalıştığını söylüyor: “Yenilikçi fikirler gençlerden gelir. Gençlerden öğrenmek bankamızda da yaygınlaştırmak istediğimiz bir kültür. Bu nedenle bu yılın başında Switch adını verdiğimiz tersine mentorluk programını başlattık. İlk fazda beş genel müdür yardımcımız, hem bankada hem iş hayatında maksimum iki yıllık tecrübeli çalışanlarımızla eşleşti. Ama bu kez koltuklar değişti; gençler mentor, üst yönetimimiz ise mentee oldular. Gençler kıdemlilere sosyal medya, internet ve teknoloji alanında mentorluk yapıyor aynı zamanda onların tecrübelerinden de faydalanıyor. Her iki taraftan da çok olumlu geri bildirimler aldık. Müşterilerimizin çoğu iş hayatına yeni atılan gençlerdir. Bu program aynı zamanda onların dilini, onların ne istediğini anlamamız için iyi bir yol. Programı yaygınlaştırmaya devam edeceğiz.”

Öğrencilerle görüşüyor
Akbank’ta yenilikçilik ve inovasyon kültürünün uygulabilmesi için 1001 Fikir adında bir platform da bulunuyor. Tüm Akbanklılar burada fikir ve önerilerini paylaşabiliyor ve buraya gelen her fikir değerlendiriliyor. Bu yıl 2014 Global Mobile Awards’ta Dünyanın En İyi Uygulaması ödülünü alan Akbank Direkt de yine bir çalışanın fikriyle ortaya çıkmış.
Akbank’ın gençleri dinlediği bir diğer platform da 7 yıldır bir sosyal sorumluluk projesi olarak yürüttükleri Akbank Düşünce Kulübü. Burada da üniversite 3. sınıf öğrencisi, sosyal sorumluluk hassasiyeti yüksek ve proje yapmaya heyecan duyan gençlerle belirli temalar etrafında projeler yapıyorlar. Ekiplere bölünüp kendi aralarında yarışıyorlar ve birinci olan ekibi Harvard Yaz Okulu’na gönderiyorlar. Bugüna kadar 26 genç Harvard Yaz Okulu’na katılmış. Binbaşgil, gençlerle vakit geçirmekten keyif aldığını söylüyor. Bu yıl kampus aktiviteleri kapsamında kurdukları görüşme kabini ile de kendi ofisinden online olarak üniversite öğrencileri ile görüşmüş.

İyi bankacılık sahada yapılır
Akbank’ta 16.600 kişi çalışıyor. Bunların yüzde 52’si kadın, yüzde 48’i erkek. Üçte biri genel müdürlük, üçte ikisi saha çalışanı, yaklaşık yüzde 90’u üniversite mezunu. 2014 yılının ilk 8 ayında müdür ve üzeri pozisyonlardaki ihtiyaçlarının yüzde 97’sini banka içindeki çalışanlarla karşılamışlar.
Hakan Binbaşgil’in de katılımıyla her ay farklı iş birimi ve profildeki Akbanklılar’la kahvaltılar yapılıyor. Bu kahvaltılarda bankaya yeni giren gençler, müşteri temsilcileri, gişede çalışanlar, organizasyonun çok farklı alanlarından farklı çalışanlar katılıyor. Bu toplantıların gündemini katılımcılar belirliyor. Sahada olmaya büyük önem verdiklerini belirten Binbaşgil, “Sizin İçin” adı verilen uygulamayla hem müşterilere hem çalışanlara dokunduklarını söylüyor. Bu buluşmalarla son 2,5 yılda 50 bin km yol katedip 50’den fazla şehri ziyaret etmişler. “İyi bankacılık sahada yapılıyor” diyen Binbaşgil, müşteri ve çalışanının nabzını tutmadan bir banka genel müdürünün ve ekibinin başarılı olmasının, doğru politikalar üretmesinin, doğru stratejiler çizmesinin imkansız olduğunu söylüyor.

Hakan Binbaşgil’den gençlere tavsiyeler
* İlk iş tecrübesi her zaman çok önemlidir, ilkokul öğretmeninizin eğitim yaşamınızdaki etkileri gibi bütün kariyeriniz boyunca sürer. Kurumsal, çok şey öğrenebileceğiniz, gelişiminize katkıda bulunabilecek bir yerde iş hayatına başlayın.
* Tutkulu olmak, işini sevmek ve asla yılmamak; bu nedenle gerçekten istediğiniz işi ve sektörü tercih etmeniz önemli. Öğrencilik hayatı boyunca staj fırsatları mutlaka değerlendirilmeli.
* İş dünyası değişiyor, rekabet değişiyor, değişmeye devam edecek. Adaptasyon ve esneklik çok değerli iki yetkinlik haline geldi.
* Kendine verilen görevle yetinmemek, farklı boyutlarıyla düşünerek o işte katma değer yaratmak, öneriler getirmek, yeniliğe açık olmak.
* Bugün iş dünyasında sadece zekiler değil, zeki olduğu kadar kitleleri etkileyebilen, ilham veren iş insanları başarıya ulaşıyor. IQ kadar EQ’nun öneminin farkında olmak.

Yılın müzisyen işadamı seçildi
Her seviyede, her profilde renkli çalışanları olduğunu belirten Hakan Binbaşgil, roman yazan şube çalışanından, caz solisti İK’cıya, tiyatrocu BT’ciden, tekneyle Atlantik’i geçen iletişimciye kadar farklı hobileri olan Akbanklılar olduğundan bahsediyor ve bu çeşitliliğin yarattığı zenginliğin bankaya katkı sağladığını düşünüyor. Binbaşgil’in de seyahat ve müziğe ilgisi var. Özellikle yeni ve bilinmedik destinasyonlara gitmekten, yeni yerler keşfetmekten büyük keyif aldığını belirten Binbaşgil, müziğin de hayatında önemli bir yeri olduğunu söylüyor: “Çocukluğumdan bu yana piyano çalıyorum. Geçen yıl Vodafone Freezone Liselerarası Müzik Yarışması’nda Yılın Müzisyen İşadamı seçildim. Daha mutluluk verici olanı ödülümü çocukluğumda çok fazla dinlediğim Deep Purple’ın bateristi Ian Paice’in elinden almış olmamdı. Gençken çok spor yaptım. Şimdi de vaktim elverdiğince spor ve uzun yürüyüşler yapmaktan büyük keyif alıyorum.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!