Erkekler beğenmedikleri işlere mahkum olacak

Güncelleme Tarihi:

Erkekler beğenmedikleri işlere mahkum olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 15:47

Sanayide otomasyonla birlikte genellikle erkeklerin yaptığı makine operatörlüğü gibi işler giderek kayboluyor. Çoğunlukla kadınların yaptığı hemşirelik gibi işlerde ise istihdam artıyor. Ancak, yapılan bir araştırma, erkeklerin işsiz kalsalar bile ‘kadın işi’ diyerek bu işlere ilgi göstermediğini ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Sanayide otomasyonla beraber fabrikalarda işlerini kaybeden erkekler için en iyi çözüm daha iyi istihdam sağlayan sağlık gibi hizmet sektörlerinde iş bulmak gibi gözüküyor. Ancak New Yok Times gazetesinde yayımlanan bir araştırmaya göre ABD’de erkeklerin çoğu işsiz kalmalarına rağmen hizmet sektöründeki bu işlere ilgi göstermiyor. Bunun en önemli nedeni hem daha farklı bir beceri istemesi hem de kazancın daha az olması.

‘Kadın işi’ olarak görüyorlar
Bir başka önemli neden de erkeklerin hemşirelik gibi işleri ‘kadın işi ‘ olarak görmeleri. Halbuki ABD İstatistik Bürosu’nun bir araştırmasına göre 2014 ile 2024 yılları arasında istihdamın en hızlı artacağı iş kolu hemşirelik gibi sağlık sektöründeki çeşitli yardımcı meslekler olacak. Ancak bu sektörlerde de ücretler düşük. İstihdam uzmanlarına göre eski işler yok olurken yenileri yaratıldığı için iş bulma konusunda sorun yok. Asıl sorun işlerini kaybeden belli bir yaşa gelmiş ve eğitim düzeyi düşük olan erkeklerin kendilerine uygun iş bulmakta zorlanmaları. Örneğin, demiryolları bakım atölyesinde makinist olarak çalışan 53 yaşındaki bir erkek, işverenin robot kullanmaya başlamasından sonra işsiz kalınca, hemşirelik eğitim kurslarına gitmek istememiş. Gerekçe olarak da “Ben insanlara hoşgörülü davranamam , hasta yatağından yükselen kötü seslere dayanamam. Onlara kadın eli dokunması lazım. Ben değil” demiş. Tabii, bir başka en önemli neden de sağlık yardımcılarının ortalama saat ücreti 10.30 dolar iken makinistlerin iki kat fazlasıyla 19 dolar olması. John Hopkins Üniversitesi sosyoloji Profesörü Andrew Cherlin’e göre ise, sağlık yardımcılığı gibi iş fırsatı olan mesleklere erkeklerin ilgi duymamalarının en önemli nedenlerinden birisi ‘erkeksi kültürleri’nin baskın çıkmasından kaynaklanıyor. Erkeklerin güç, kuvvet gerektiren işlerde çalışması gerektiği, ailenin lideri olan erkeğin hemşirelik gibi işler yapamayacağını düşünenlerin sayısı çok. Hastanın çarşaflarını değiştirme, bakımını temizliğini yapma gibi işleri kendilerini aşağılayıcı bir iş olarak düşünen erkeklerin bu nedenle kendilerine sunulan iş fırsatlarını geri çevirdikleri belirtiliyor.

Mecburlar yapacaklar
Ancak, erkeklerin beğendikleri işi bulmak için sonsuza kadar beklemelerinin mümkün olmadığına da dikkat çekiliyor. Uzmanlara göre sağlık yardımcılığı gibi erkeklerin beğenmedikleri iş kollarında çalışan erkek sayısı artmaya başladıkça daha çok erkek bu iş koluna girmeye başlayacak. Ayrıca, bu meslek grubuna giren erkeklerin zaman içerisinde, röntgen teknisyen yardımcılığı gibi hastalarla doğrudan ilişkide olmadıkları alanlarda yoğunlaşabilecekleri düşünülüyor. Teknik donanıma sahip erkeklerin üniversite eğitimi gerektirmeyen sağlık sektöründeki bu alanlarda giderek daha çok sayıda çalışmaya başlamaları bekleniyor. Bu bölümlerde ücretlerin en az yüzde 20 daha fazla olması çalışan memnuniyetini artıran önemli unsurlarından biri oluyor. Bunun yanında, tıptaki gelişmelere bağlı olarak yaşlı nüfus sayısındaki artışın sonucu, sağlık sektöründe daha fazla çalışan sayısına ihtiyaç duyulacak. Bu da sağlık ve benzeri hizmet sektörlerinde ücretlerin iyileşmesini beraberinde getirecek. Bütün bu gelişmeler sonucu, bugün kadınların çalıştıkları işlerde çalışmayı reddeden erkeklerin, zaman içerisinde rahatsızlık duymadan hasta bakıcılığı dahil her türlü işi yapmaları bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!