Doktor arayışına derman oluyor

Güncelleme Tarihi:

Doktor arayışına derman oluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2017 17:06

İnsanlar sağlık problemleri ile karşılaştıklarında doktor tavsiyesi için öncelikle kendi çevrelerine, tanıdıklarına başvuruyorlar. Bu aslında kısıtlı bir kaynak. Dijital bir platform olan doktortakvimi.com, kişilerin doktor arayışlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Doktor arayışına derman oluyor
İnsanlar hastalandıkları zaman daha önce gidilen ve memnun kalınan bir doktora muayene olmak isterler. Bu insanlara güvenilir gelse de aslında kısıtlı bir kaynak. Çünkü, bazen spesifik bir konuda uzmanlaşmış hekimlere ihtiyaç duyulabiliyor. Son yıllarda sayıları giderek artan dijital platformlardan biri olan doktortakvimi.com, kişilerin doktor arayışlarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Polonya merkezli Docplanner, 2014’te yerli girişim eniyihekim.com’u satın alarak Türkiye pazarına girmiş. Platformun ismi de doktortakvimi.com olarak değiştirilmiş. İOS ve Android için mobil uygulamaları da mevcut olan platform, bir konuda uzman doktor ararken karşılaşılan zorluklara çözüm bulabilme amacıyla ortaya çıkmış. Örneğin, bir tanıdığınıza “Bildiğin iyi bir ortopedist var mı?” diye sorduğunuzda muhtemelen bu soruya bir yanıt alabilirsiniz. Ancak önerilen doktorun sizin spesifik sorununuzda uzmanlaşmış olup olmadığını bilemezsiniz.

181 BİN PROFİL VAR
Doktortakvimi.com’un CEO’su Cem Yücelten, insanların etrafındaki tanıdıklardan doktor tavsiyesi istediklerinde çok kısıtlı bir kaynaktan yararlanabildiğini, platformun bu havuzu mümkün olduğu kadar genişletmeye çalıştığını belirtiyor. Bugün platform veri tabanında 181 bin sağlık profesyonelinin profili bulunuyor. Profili bulunan sağlık profesyonelleri doktorlar ve diş hekimlerinden oluşuyor. Platformda standart üyelik açan bu doktorlar ve diş hekimleri, belli sağlık regülasyonları çerçevesinde profillerine kendileriyle ilgili bilgiler koyabiliyor. Bu profiller, doktorların ihtisası, hangi kurumlarda eğitim gördüğü, hangi hastalıklarda uzmanlaştığı gibi bilgilerin bulunduğu, bir bakıma doktorların CV’si olarak tasarlanmış.

Platforma giren kişiler, ihtiyaçlarına yönelik arama yaptıklarında bu profiller karşılarına geliyor. İhtisas alanı, hastalık adı, şehir-semt gibi anahtar kelimeler kullanılarak arama yapılabiliyor. Örneğin, katarakt ve Kadıköy kelimeleri kullanıldığında, Kadıköy semti civarında bulunan göz doktorlarının profilleri ekrana geliyor. Kullanıcılar, ekranlarına gelen doktorların bilgilerini inceleyip onlardan randevu talep edebiliyor, soru sorabiliyorlar, doktorlar hakkında yazılmış yorumları okuyup, kendileri de yorum yazabiliyorlar. Bu hizmetler için ücret talep edilmiyor.

Bunu yanında, arzu eden doktorlar platforma ücretli olarak da üye olabiliyor ve karşılığında sekreterya hizmeti alabiliyor. Bu hizmet ile doktorların profillerine randevu almalarını sağlayan bir takvim konuluyor. Bir de çağrı merkezi numarası veriliyor. Takvim yazılımı, doktorların muayenehanelerini verimli yönetebilmeleri için bir çözüm hizmeti de sunuyor. Hasta randevuları bu takvime işlendiğinde, muayene saatinden önce hastaya hatırlatma sms’i gidiyor ve gidip gitmeyeceğine dair arama yapılıyor.

Haberin Devamı

Negatif yorumlar ne oluyor?
Sosyal medyada doktortakvimi.com’da doktorlar hakkında yazılan olumsuz yorumların silindiğine dair eleştiriler bulunuyor. Bu konudaki sorumuzu cevaplayan Cem Yücelten, yayınlanan yorumu silmeme politikaları olduğunu belirtiyor. Bu nedenle yorumlarda ciddi bir filtre süreci var. Bu durum, platforma üye olan doktorlara önceden bildiriliyor. Bir doktor hakkında olumlu veya olumsuz yorum bırakan kişilerin gerçekten de o doktoru ziyaret edip etmediği, doktorla arkadaş olup olmadıkları gibi parametreleri incelediklerini, sırf bu iş için ayrı bir ekip olduğunu belirtiyor. Yorumların içeriği ile ilgili olarak ise öncelikle saygı kuralları dâhilinde olması ve kişilik haklarına saldırı olmaması çok önemli. Eğer doktordan memnun kalındıysa ya da negatif bir durum oluşmuşsa, bunun detaylı olarak yazılması gerekiyor. Yani, sadece “Çok memnun kaldım” ya da “Hiç tavsiye etmem” gibi yorumlar geldiğinde, yazara içeriği zenginleştirmelerini talep eden bir mail gidiyor. Cem Yücelten, platformun yorum tarafına çok önem verdiklerini çünkü taraflı, düzgün yansıtılmamış yorumların, o doktor hakkında yanlış öngörüler oluşturabileceğinin farkında olduklarını belirtiyor. Bu kapsamda, hikâyenin iki tarafı olduğu için doktorlar da yayınlanan yorumlara cevap yazabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!