Bulut bilişim 130 bin yeni iş yaratacak

Güncelleme Tarihi:

Bulut bilişim 130 bin yeni iş yaratacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2018 00:00

Microsoft’un IDC ile yaptığı araştırmanın raporuna göre bulut bilişim, 2017 ile 2022 yılları arasında Türkiye’de 130.000’den fazla kişiye yeni iş imkânı yaratacak. Rapora göre bulut bilişim Türkiye’de 4 yeni mesleği şekillendirecek. Bunlar bulut bilişim uzmanlığı, büyük veri analistliği, ortak kullanılan araç şoförlüğü ve sürücüsüz araç mühendisliği.

Haberin Devamı

Bulut bilişim 130 bin yeni iş yaratacak
Bulut bilişim temel olarak, sunucu, depolama, veri tabanı, ağ, yazılım, analiz ve benzeri bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sağlanması olarak tanımlanıyor. Şu anda farkında olmasanız da büyük olasılıkla bulut bilişimden zaten faydalanıyorsunuz. E-posta göndermek, internet üzerinden bir belge düzenlemek, film veya TV izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, resimleri veya diğer dosyaları depolamak için çevrimiçi bir hizmet kullanıyorsanız, tüm bunların altyapısı büyük olasılıkla bulut tarafından sağlanıyor. Bulut bilişim hizmetleri yaklaşık on yıllık bir geçmişe sahip olmakla birlikte, küçük ölçekli işletmelerden küresel kuruluşlara, devlet kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine kadar çok sayıda kuruluş, farklı amaçlarla bu teknolojiyi benimsemiş durumda. Verimlilik, hız, küresel ölçekte erişim, performans, maliyet ve güvenilirlik gibi avantajlar sağlayan bulut bilişim yeni meslekleri de beraberinde getiriyor.

BULUT İSTİHDAMI ARTTIRIYOR
Microsoft’un International Data Corporation (IDC) ile yaptığı araştırmanın raporuna göre bulut bilişim, 2017 ile 2022 yılları arasında Türkiye’de 130 binden fazla kişiye yeni iş imkanı yaratacak. IDC’nin 2018 Nisan ayında hazırladığı rapora göre bulut bilişim Türkiye’de 4 yeni mesleği şekillendirecek. Bunlar bulut bilişim uzmanlığı, büyük veri analistliği, ortak kullanılan araç şoförlüğü ve sürücüsüz araç mühendisliği.

Yeni iş imkanları sadece BT sektörüyle sınırlı değil, pazarlama, satış, finans, yönetim, üretim ve hizmet alanlarında da yeni işe alımlar göreceğiz ve bunun yanında 2025 yılında yayınlanacak iş alanlarının yüzde 80’i henüz mevcut değil.

Microsoft olarak Türkiye bulut bilişim pazarında yüzde 6o paya sahip olduklarını söyleyen Microsoft Türkiye İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Gaon, “Bulut teknolojileri, iş alanlarını saf dışı bırakmıyor, aksine yenilerini yaratıyor ve istihdamı artırıyor. Burada önemli nokta, iş dünyasıyla birlikte evrim geçirmek için gereken becerileri edinmek. Yeni mesleklerin gerektirdikleri arasında girişimcilik, esneklik, konuları hızlı kavrama ve anlama ve sürekli öğrenmeye açık olmak gibi yeni beceriler yer alıyor. Eğitim, bu zorluklara ayak uydurma konusunda atılacak ilk adım. Yeni ve dijital becerileri öğrenmek dönüşen mesleklere adapte olmak için büyük önem taşıyor” diyor.

Haberin Devamı

BULUTLA GELEN 4 MESLEK
Microsoft’un IDC ile yaptığı araştırmanın sonuçları, bulut bilişim sayesinde şekillenen dört yeni mesleğe dikkat çekiyor:
Bulut bilişim uzmanı: Bulut bilişim uzmanları, dijital ortamdaki tüm verilerin, uygulamaların ve hizmetlerin sanal bir sunucuda güvenli ve her an kullanıma hazır olarak depolanmasını sağlayacak. Ancak Türkiye’de, birçok ülkede olduğu gibi, bulut konusunda uzman eleman sayısı çok kısıtlı ve uygun kalifiye elemanları işe almak için kıyasıya bir rekabet yaşanıyor.

Büyük veri analisti: Endüstri 4.0’ın getirdiği en yeni mesleklerden biri de büyük veri analisti. Günümüzde birçok sektörde faaliyet gösteren şirketlerin büyük veri merkezleri bulunuyor. Bu merkezlerde işlenecek büyük miktarda anlık veri var. Şirketlerin bu verileri değere dönüştürebilmesi çok önemli. Büyük veri analistleri bunu yapıyor. Bulut sayesinde yılda yüzde 40 oranında artan veri hacmi nedeniyle, tüm bu bilgileri analiz edebilen insanlara olan talep artıyor.

Ortak kullanım amaçlı araç şoförü: Ortak araç kullanma hizmetleri dünya çapında binlerce iş fırsatı yarattı. Sektör bugün 70 farklı ülkede sekiz milyondan fazla kullanıcıya hizmet veriyor. Bu pazardaki şirketlerin tamamı altyapılarını bulut teknolojileri üzerinden kontrol ediyor. Yani araçların konumundan, fatura kesimine, ödeme sistemlerinden müşteri memnuniyetine kadar bütün altyapılar bulut bilişim teknolojileri üzerinde çalışıyor.

Sürücüsüz araç mühendisi: Bu meslek grubu, özellikle elektrikli araçlar, otonom teknolojiler, akıllı algoritmalar gibi ileri mühendislik konularında uzmanlardan oluşuyor. Bulut bilişim ile birbiriyle konuşan otomobiller kazaların önüne geçebilir, güncel haritalara ve trafik bilgilerine ulaşabilir ve hayat kurtarıcı kararlar verebiliyor. Bu özellikler, yeni sürücüsüz araç mühendisleri sayesinde sağlanabiliyor. Yakın gelecekte sürücüsüz araçlarla ilgili tüm iş alanlarının yükselişi bekleniyor.

Haberin Devamı

ÖĞRENMEYE AÇIK VE ESNEK OLMALI
Microsoft Türkiye İK’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Esra Gaon, teknoloji alanında çalışacak gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Şu anda okullarda okuyan gençlerin, ortalama 90-100 yıl yaşayacağını düşünerek, tek bir meslek değil de, hayatları boyunca en az iki, belki üç veya daha fazla mesleği edinecek esneklikte olmaları gerektiğini düşünüyoruz.

Bununla birlikte gelişim zihniyetine sahip olmak çok önemli ve değerli. Gelişme odaklı zihniyetteki insanlar, kapasitenin ve zekânın çaba, mücadele ve hatalarla geliştiğine inanıyorlar, mücadelelere kucak açıyorlar, azim ve çabanın öğrenme sürecinin sonuçlarını değiştirebileceğini anlıyorlar.

Ayrıca, dürüstlük, farklı görüşlere açıklık, şeffaflık, zorlu görev ve hedeflere talip olmak, müşteri, iş ortakları ve teknolojiye tutku ile yaklaşmak, sözünün arkasında durmak, sürekli gelişim ve eleştiriye açık, sorgulayıcı ve öğrenmeye açık olmak gibi değerlere inanıyor, savunuyor, aşılıyor ve paylaşıyor olmalılar. Bulut bilişim ile gelen fırsat eşitliğini bir yaşam felsefesi olarak görmeli, olaylara ve insanlara empati ile yaklaşmalı, hız ve esnekliği kişisel hayatlarının bir parçası yapmalılar.

Microsoft Türkiye olarak kısa bir süre önce Microsoft Cloud Society inisiyatifini hayata geçirdik. Tamamen ücretsiz bir eğitim portalı olan Microsoft Cloud Society, en son teknolojileri merak eden, kariyerini bu alanda şekillendirmek isteyenler için tasarlandı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!