Tahkimde gençler için fırsatlar artıyor

Güncelleme Tarihi:

Tahkimde gençler için fırsatlar artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2018 11:34

İstanbul Tahkim Merkezi’nin kurulmasıyla beraber şirketler ticari uzlaşmazlıklar için tahkimi giderek daha çok benimsiyor. Dolayısıyla, tahkim alanda hizmet veren avukatlık bürolarının sayısı artıyor, iş fırsatları ortaya çıkıyor. Nitelikli avukatlara ihtiyaç çoğalırken, genç hukukçuların bu alana ilgisi de giderek artıyor.

Haberin Devamı

Tahkimde gençler için fırsatlar artıyor
İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC), kurumlar arasındaki ticari uyuşmazlıkların mahkeme yerine hakemler tarafından çözümlenmesi amacıyla, 6570 sayılı kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 2015’te hizmet vermeye başladı. Bunun ardından firmalar uyuşmazlıkların çözümü için devlet mahkemeleri yerine tahkimi de tercih etmeye başladı. Öyle ki, bazı ülkelerde kurulan tahkim merkezleri kuruldukları ilk birkaç yılda tek bir davaya bakamazken İSTAC’ın aldığı dava sayısı 20 ye ulaştı. Bu rakamın giderek artması bekleniyor.

İSTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, ticari uyuşmazlıkların disiplinli bir yargılamayla süratle, adil ve hesaplı bir şekilde çözümlendiğini gören iş dünyasının artık tahkimi benimsemeye başladığını belirtiyor. Bunun yanında, artık pek çok kurum ve şirketin ulusal ve uluslararası sözleşmelerinde ISTAC tahkimini kullandığı bilgisini de paylaşıyor. Bu gelişmeler tahkim alanında yeni iş fırsatları doğmasını sağlıyor.

FIRSATLAR ARTIYOR
Esin Avukatlık Ortaklığı Yönetici Ortağı Av. İsmail Esin, İSTAC’la beraber tahkim alanında hizmet veren avukatlık bürolarının sayısının çoğaldığını, bu alanda kendisini geliştiren butik büroların da etkinliklerini arttırdığını söylüyor. Esin, tahkim için ayrı bir departman oluşturduklarını belirterek şu an 10 avukatın çalıştığı bu ekibin daha da büyüyeceği bilgisini veriyor. Genç hukukçulardan kendilerine yılda yaklaşık 1.000 başvuru geldiğini aktaran Esin, bu kişilerin yaklaşık dörtte birinin tahkim departmanında çalışmak istediklerini de aktarıyor. Esin, bunun rekabeti ve nitelikli avukatlara ihtiyacı artıracağını öngörüyor.

Esin’in paylaştığı diğer bir ilginç bilgi ise tahkimin diğer hukuk alanlarını da besleme özelliği. Yürüyen tahkimler sayesinde dava, birleşme ve devralma, vergi ve fikri mülkiyet departmanlarına da iş gelmesinin mümkün olduğunu açıklayan Esin, “Bu açıdan baktığınızda tahkim departmanımızın yürüttüğü işler sayesinde ofiste yaklaşık 20 avukat iş imkânı buluyor” diyor.

MESLEKİ TATMİN
YÜKSEK DÜZEYDE

Tahkimin avukatlık mesleğinin tam anlamıyla tadını almak için en doğru alanlardan biri olduğunu düşünen Prof. Dr. Ziya Akıncı, “Hazırladığınız klasörlerce dilekçe ve delillerle savunduğunuz tarafın tüm argümanlarını layıkıyla ortaya koyabilmek, duruşmalarda her biri alanında uzman hakemler tarafından gerçekten dinlendiğinizi bilmek, karşı tarafın tanıklarına ve teknik uzmanlarına çapraz sorgu yapabilmek, müvekkilinizi en iyi şekilde savunma imkanını size sunduğu gibi adil ve sağlıklı bir sonuç alabilmenizi de temin eder, mesleğinizi keyif ve şevkle yapmanızı sağlar” diyor. Ayrıca, Akıncı’ya göre tecrübe kazandıkça uluslararası tahkimlerde ve hatta devletlerin yer aldığı yatırım tahkimlerinde yer almak ayrı bir mesleki tatminle birlikte, mesleği dünya ölçeğinde icra etme imkânı sağlıyor. Tahkimde taraf vekili, hakem, uzman gibi görevler alınabileceği gibi, özellikle gençler “hakem sekreterliği” görevi de yapabiliyorlar. Böylece, henüz meslek hayatlarının başında bir başhakemin yanında yetişerek ve tahkim yargılamasını en iyi şekilde yürütmeyi öğrenerek önemli bir deneyim kazanabiliyorlar.

İSTAC’ın kuruluşundan beri üzerinde en çok durduğu konulardan biri tahkim alanında uzmanlaşan genç avukatların yetişmesini desteklemek. Akıncı, gençlere büyük önem verdiklerini vurgulayarak “Bunun için düzenli olarak eğitim, seminer gibi etkinlikler düzenliyor ve dünya çapındaki tahkim avukatı ve hakemleri konuşmacı olarak davet ediyoruz” diyor. Bugün 5 bin üyesi bulunan Genç İSTAC platformu Türkiye’de tahkimin gelişmesi ve genç hukukçuların en iyi şekilde yetişmesi için çalışıyor. Ayrıca, genç avukatlar bu platform aracılığıyla merkezde veya tahkim alanında uzmanlaşan bürolarda staj yapma fırsatı bulabiliyorlar. Geleceğin Tahkim Avukatı adı altında düzenlenen farazi dava yarışması sayesinde ise gençler tıpkı gerçek bir tahkim yargılamasında olduğu gibi tahkimi tecrübe edebiliyorlar.

YILDIZ İSİMLERDEN DENEYİM KAZANIYORUM
Av. Selim Can Bilgin, tahkim davalarında çalışmaya Cambridge Üniversitesi'nde uluslararası hukuk yüksek lisansını tamamlayıp Türkiye'de stajını yaptığı yıl başlamış. Şu an halen çalıştığı Kabine Hukuk Bürosu'nda yaklaşık 3 yıldır yalnızca tahkim davalarında çalışıyor. Bilgin, tahkimi kendisi için cazip kılan ayırt edici yanının yer yer akademik tartışmalar da içeren derinlikli argümantasyon yapabilme imkanı tanıması olduğunu söylüyor. Ayrıca avukat yetkinliği ortalamasının yüksek olması ve yargılama faaliyetini yürüten hakemlerin alanının en uzman ve yetkin kimselerinden oluşması da Bilgin’e göre tahkimi cazip kılan unsurlardan. Kendisinin genellikle Türkiye'den yurtdışında yatırım yapmış şirketlerin yatırım yaptıkları devletlere karşı açtıkları tahkim davaları üzerinde çalıştığını aktaran Bilgin, “Bu davalarda dünyanın en önde gelen prestijli bürolarıyla karşılıklı taraflarda olmak ve kendi alanlarının yıldızı isimlerinin hakemlik yaptığı davalarda avukatlık yapmak son derece değerli bir deneyim edinmemi sağlıyor” diyor. Tahkim alanında kariyer yapmayı planlayan gençlere farazi tahkim yarışmalarına mutlaka katılmalarını tavsiye eden Bilgin, bu yarışmaların hem sözlü hem de yazılı olarak argümantatif ifade pratiği edinilmesinde çok faydalı olduğunu düşünüyor. Bunun dışında, Bilgin’e göre tahkim davalarındaki detaylı hukuki tartışmalarda borçlar hukuku bilgisi çok büyük bir önem arz ediyor.

TAHKİMDE KİMLER ÇALIŞABİLİYOR?
Hem tahkim avukatı hem de hakemin her şeyden önce iyi bir hukukçu olması gerekiyor. Yalnız tahkim alanında değil, borçlar hukuku, şirketler hukuku, inşaat hukuku gibi maddi hukuk alanlarında da uzmanlaşmış ve kendini yetiştirmiş olmalı. Uyuşmazlığın doğduğu alanda çalışmış, ilgili sektöre vakıf kişiler belli bir tecrübe edindikten sonra hakem oluyorlar. Yabancı dilde yapılan tahkimler için çok iyi derecede İngilizce bilmek önemli. Rusça, Arapça gibi dillere hâkim olunması da bir avantaj.

BAKMADAN GEÇME!