350 ‘Fit’ girişimci aranıyor

Güncelleme Tarihi:

350 ‘Fit’ girişimci aranıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 29, 2018 00:00

Türkiye’de spor salonlarının sayısı son yıllarda yeni yapılan konut projeleri ve alışveriş merkezleriyle birlikte çoğaldı. Son 5 yılda pazara giren kişisel antrenman stüdyolarına ilgi de hızla arttı. 2018 yılında 350’ye yakın antrenman stüdyosu ve spor salonu açılması planlanıyor.

Haberin Devamı

350 ‘Fit’ girişimci aranıyor
Yeni konut projeleri ve alışveriş merkezleri ile büyüyen spor salonları son yıllarda yeni antrenman teknikleriyle girişimcilerin de gözdesi olmayı başardı. Bu alanda franchise veren markaların sayısının artması da sektörün büyümesinin ana nedenleri arasında gösteriliyor. Bugün Türkiye’de 1 milyar doları bulduğu tahmin edilen sektörde, 5’ten fazla marka bulunuyor. 2018 yılında markaların toplamda 350’den fazla yeni şube açması planlanıyor. Bugün ortalama 250 bin liralık bir yatırım bütçesi ile açılan bir spor salonu ise yatırımını 24 aya geri döndürebiliyor.

SEKTÖR NASIL BÜYÜYOR
Sektör temsilcileri pazarın her geçen yıl büyüdüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Spor salonlarına ve stüdyolara üyelik penetrasyonu tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla büyümeye devam ediyor. Avrupa’da 60 bine yakın spor salonunda 55 milyona yakın üyenin olduğu tahmin ediliyor. Burada pazarın büyüklüğü ise 27 milyar Euro seviyesinde. Türkiye ise geçtiğimiz yıl 1 milyar dolarlık pazara ulaştığı tahmin ediliyor. Avrupa’nın en hızlı büyüyen ilk 10 ülkesi arasında. Son yıllarda gerçekleşen tüm yatırımlara rağmen henüz toplam nüfusun sadece yüzde 4’ü bir fitness kulübü üyeliğine sahip. Gelişmiş pazarlarda bu oran yüzde 7 ile yüzde 17 arasında seyrediyor. Türkiye, Polonya ve Rusya ile birlikte önümüzdeki yıllarda en hızlı büyüyecek ülkeler olarak listenin en üst sıralarında yer alıyorlar.”

NE KADAR YATIRIM YAPMALI
Bugün spor salonlarında franchise giriş bedellerinin düşük olduğunu anlatan yetkililer, şöyle konuştu: “Sadece franchise giriş bedelleri 10 bin liradan başlıyor. Ancak yatırım için gerekli aletler önemli bir bütçe gerektiriyor. Bugün ortalama bir spor salonunun yatırım tutarı yaklaşık 250 bin TL seviyesinde. Franchise giriş bedeli, antrenman teknolojileri, dekorasyon kalemleri, yardımcı ekipmanlar ve ölçüm cihazları bu bütçeyi arttırabiliyor. Birçok marka anahtar teslim model ile çalışıyor. Doğru bir lokasyonda açılan şube ise yatırımını 24 ayda geri döndürebiliyor. Bazı firmalar reklam tanıtım payı ve cirodan pay gibi taleplerde bulunuyorlar. Bugün bir stüdyosunun operasyonel giderlerinin başında kira ve personel giderleri yer alıyor.”
GİRİŞİMCİLERDE
ARANAN ÖZELLİKLER
MARKALARIN girişimcilere birçok imkan tanıdığını da anlatan uzmanlar, “Adaylarda aranana en önemli özellik markanın hedeflediği vizyonu paylaşabilen ve markayı daha ileri taşıyabilecek niteliğe sahip girişimciler olmaları. Henüz oldukça yeni oluşan bir pazarda tüketiciyi eğitmek ve aynı şekilde beklentilerini yönetmek pazardaki oyunculara düşüyor. Daha gelişmiş pazarlarda, örneğin Almanya’da tüketici hem deneyimli hem de bilinçli olarak sistemi değerlendiriyor.”

Haberin Devamı

350 ‘Fit’ girişimci aranıyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!