İhracatçılar ABD ile diplomatik çözüm bekliyor

Güncelleme Tarihi:

İhracatçılar ABD ile diplomatik çözüm bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2017 13:20

İhracatçılar ABD ile diplomatik çözüm bekliyor

Haberin Devamı

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, Türkiye ile ABD arasında çıkan vize sorununa ilişkin, yaşananların bir kriz olarak sunulmasını doğru bulmadığını belirterek, sorunun krize dönüşmesine meydan vermeden diplomatik yollardan hızla çözülmesini istedi.

TİM Başkan Vekili ve DENİB Başkanı Süleyman Kocasert, ABD ile yaşanan vize sorununu değerlendirdi. Türkiye ve ABD'nin sadece stratejik değil ekonomik bakımdan da önemli bir partner olduğunu ifade eden Kocasert, şöyle konuştu:

"2016 verilerine göre ABD'den 11 milyar dolar ithalatımız ve 6.6 milyar dolar ihracatımız var. Birleşik Devletler en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz 5'inci ülke konumunda. Bu veriler ışığında iki ülkenin ticari ilişkilerinin son derece kuvvetli olduğunu görebiliyoruz. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 25'in üzerindeki ihracat artışı buna en büyük delil. Yıllık ortalama dolar kurunun 3.65 seviyelerinde beklendiğini de hatırlayarak kurdaki yukarı yönlü hareketin bütün ekonomik öngörüleri sarstığını ifade etmek kesinlikle doğru olmaz. Bu arada doların yılın hemen başında 3.94 seviyelerini gördüğünü hatırlamakta yarar var. Açıkçası buradaki etki hareketin birkaç güne sığarak keskin bir şekilde olmasından kaynaklanıyor."

"TÜRKİYE'YE ALGI OPERASYONU HEDEFLENİYOR"

Türkiye ve ABD'nin karşılıklı olarak vize işlemlerini askıya almasının kriz gibi sunulmasını doğru bulmadığını ifade eden Kocasert, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gelinen noktanın bir sorun olduğunu kabul etmek gerek belki ama bu durumun bir kriz şeklinde sunulmasının doğru olmadığı kanaatindeyim. Açıkçası ABD ve Türkiye tarihsel olarak dost ve müttefik iki ülke ve böyle köklü ilişkilere sahip ülkelerin bir anda köprüleri atmasının da mümkün olmayacağı aşikar. Öte yandan Türkiye'ye dönük bir algı operasyonunun hedeflendiğini görmek mümkün. Türkiye'nin ABD ile bir kriz içerisinde olduğu izlenimi oluşturarak, Türkiye'yi zor durumda imiş gibi göstermek isteyen odakların varlığını inkar edemeyiz. Bu bakımdan iki ülke arasında dün ortaya çıkan durumun en kısa sürede normalleşmesi, algı operasyonunun bertaraf edilmesi en öncelikli konu. Elbette ki, ilk adımın vize hizmetlerini askıya alan ilk ülke olması bakımından ABD'den gelmesini beklemek Türkiye'nin hakkı."

İhracatçılar olarak, yaşanan sorunun krize dönüşmesine meydan vermeden diplomatik yollardan hızla çözülmesi beklentisi içinde olduklarını dile getiren Kocasert, Amerika'nın kendileri için önemli ve gelişen bir pazar olduğunu dile getirdi.

Deniz TOKAT / DENİZLİ, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!