İhracatçı firmalar teşviklerden habersiz

Güncelleme Tarihi:

İhracatçı firmalar teşviklerden habersiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2016 16:21

Devletin ihracat yapan firmalara hibe niteliğinde ödediği teşvikler 2012 yılı sonu itibariyle 1 milyar dolara yaklaşırken, pek çok firma ise hakkı olan teşvikleri kullanmıyor.

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanlığının ihracat yapan firmalara dönük teşvik çalışmaları her geçen gün genişlerken firmaların büyük çoğunluğu destekleri kullanmıyor.

Bugüne kadar 5 binden fazla firmanın ihracat teşviği almasında aracılık eden Kobi Türkiye'nin başkanı Koray Aksu, 4 bin firma üzerinde yaptıkları araştırmada yüz firmadan 85'inin teşviklerden haberdar olmadığını tespit ettiklerini anlattı.

YÜZDE 70'İNE KADARI DEVLETTEN
Firmalara bir dizi teşvik verildiğini aktaran Aksu, “Firma yurt dışında şube açarken, fuara katılırken veya tanıtım çalışması yaparken yaptığı harcamaların miktarına göre yüzde 50 ile yüzde 70 oranlarında devletten teşvik olarak alabilir. Firma başına yıllık 1.5 milyondolara kadar teşvik alınabilir. Maalesef firmalar bu haklarını ihmal ediyor veya prosedürlerle uğraşmak istemiyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


BAŞVURU SÜRECİ UZUN ŞİKÂYETİ
Kobi Türkiye Başkanı Koray Aksu, "İstanbul-Ankara ve İzmirde araştırmamıza katılan firmaların devletin vermiş olduğu desteklerden yüzde 90’kadarı’nın haberi olmadığı, yüzde 10’unun sağlıklı olarak kullandığını tespit ettik. 2002-2012 döneminde firmalara sunulan teşvikler TL bazında yaklaşık üç kat artmış. 2002'de 252 milyon TL iken, bakanlık 2012'de 676 milyon TL'lik bir parasal destek verdi. Pek çok teşvik firmalar tarafından kullanılamamakta. Araştırmamıza katılan firmalar genellikle teşviklerden haberi olmadığını belirtmekte. Önemli bir kısım ise teşviklerden haberdar olduğunu ancak başvuru sürecinin uzun ve yorucu olmasını gerekçe göstererek teşviklerden yararlanmamış" ifadelerini kullandı.

YÜZDE 90'I TEŞVİK ALMADI
15 yıldır ihracat yapan firmalara danışmanlık yapan Kobi Türkiye'nin yaptığı dikkat çekici sonuçlara ulaştı. Ağırlıklı olarak İstanbul-Ankara ve İzmir'de  faaliyet gösteren 4 bin firma ile bir anket gerçekleştiren Kobi Türkiye, 100 firmadan yüzde 90'ının hiç teşvik almadığını ortaya koydu.

Verilere göre 2002 yılında Türkiye genelinde 5 bin 704 İhracatçı firma devlet desteklerinden faydalanırken 2012'de 17 bin 293 firmaya ulaştı.



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!