İhracata 2014'te 1 milyar 823 milyon dolarlık deri katkısı

Güncelleme Tarihi:

İhracata 2014te 1 milyar 823 milyon dolarlık deri katkısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2015 11:04

- İDMİB Başkanı Şenocak: "Türkiye'nin 2014'teki deri ve ürünleri ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 6,1 düşüşle 1 milyar 823 milyon dolar olarak gerçekleşti" - "2015 yılında ihracatta yüzde 5 gibi bir artış hedefliyoruz, inşallah bunu gerçekleştiririz" - "Bu yıl ABD, Kanada, Vietnam, Güney Kore, Tayland ve Çin'e ihracatımızı artırmak için atağa geçiyoruz"

Haberin Devamı

ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Türkiye'den yurt dışına geçen yıl 1 milyar 823 milyon dolarlık deri ve ürünü satıldı.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2014'te faaliyet alanlarındaki dış satım rakamlarında, bir önceki yıla göre beklenenin üzerinde düşüş görüldüğünü söyledi.

Türkiye'nin ihracat rakamlarının, güneyi ve kuzeyindeki ülkelerde yaşanan savaşlar, iç karışıklıklar nedeniyle geçen sene azaldığını vurgulayan Şenocak, şöyle devam etti:

"Beklentilerimizin altında bir yıl geçirdik. Türkiye'nin 2014'teki deri ve ürünleri ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,1 düşüşle 1 milyar 823 milyon dolar olarak gerçekleşti ancak bu bu yüzde 6,1'in biraz daha aşağıya düşeceğini tahmin ediyorum. 2014 yılında özel fatura ile yapılan ihracatın bir kısmı ocak ayında kayıt altına alınıyor. Onlar da yansıdığında düşüşün yüzde 5 civarına olacağını tahmin ediyorum. 2015 yılında ihracatta yüzde 5 gibi bir artış hedefliyoruz, inşallah bunu gerçekleştiririz."

Haberin Devamı

Şenocak, dış satımdaki düşüşün nedenlerinden birinin, küçükbaş hayvanlardaki materyal fiyatlarında yaşanan ciddi azalış olduğuna değindi. Bunun, değer olarak ihracatı etkilediğini vurgulayan Şenocak, deri ve ürünleri ihracatının ülkeler bazında en önemli pazarı ve ilk sırada bulunan Rusya'ya dış satımın geçen sene bir önceki yıla kıyasla yüzde 25 düşüşle 407,6 milyon dolar olduğunu aktardı.

- Yeni hedef; Güneydoğu Asya ülkeleri

İhracatla ilgili Türkiye'nin komşularındaki gelişmeleri hatırlatan Şenocak, şöyle konuştu:

"Bu dönemde, Rusya'nın Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatındaki payı yüzde 21'e gerilemiştir. Bunun nedeni de Rusya ve Ukrayna'daki krizler, Avrupa Birliğinin (AB) ekonomik ambargoları ve en önemlisi petrol ve gaz fiyatlarındaki düşüşlerdir. Böyle olunda birinci sıraya AB ülkeleri geçti. İşlenmiş ve yarı işlenmiş ürünlerin ihracatında bazı ülkelerde sevindirici artışlar var. Örneğin, Vietnam'da yüzde 100'e yakın artış var. Ayrıca İtalya, İspanya ve Portekiz'e de yarı ve bitmiş ürün ihracatımız ciddi anlamda artıyor. Hedef olarak bakarsak 2015 için Güneydoğu Asya ülkelerini hedef alıyoruz. Kore ve Vietnam ile bir sonraki aşamada da Japonya'yı alıyoruz. Bir hedefimiz de Amerika ve Kanada. Güneydoğu Asya'da bizim için ciddi bir potansiyel var çünkü fazla bir üretimleri yok. Yüzde 70'e yakınını yarı mamul ya da mamul olarak dışarıdan alıyorlar. Konfeksiyonda da bu ülkeye özellikle ceketlik ürünlerde yüzde bin 219 gibi bir artışımız var. 2013'te 250 bin dolarlık mal satmışız, 2014'te 3 milyon 280 bin dolara çıkmış. Bu potansiyeli değerlendirmek için buraya ticari heyet göndereceğiz ve düzenlenen fuarlara katılacağız. Kısacası, Vietnam'a mutlaka açılacağız. O pastadan mutlaka pay alacağız. Bu yıl ABD, Kanada, Vietnam, Güney Kore, Tayland ve Çin'e ihracatımızı artırmak için atağa geçiyoruz."

Haberin Devamı

Şenocak, Güney Kore'ye dış satımda da önemli hedeflere sahip olduklarını ifade ederek, bu çalışmaları yaparken geleneksel pazarlarında tutunmaya ve yerlerini korumaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!