İhracat Mayıs'ta yüzde 15.8 artarak 12.47 milyar dolara ulaştı

Güncelleme Tarihi:

İhracat Mayısta yüzde 15.8 artarak 12.47 milyar dolara ulaştı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2017 14:26

İhracat Mayıs'ta yüzde 15.8 artarak 12.47 milyar dolara ulaştı

Haberin Devamı

İstanbul, 1 Haziran (DHA) – Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Mayıs ayında ihracatın yüzde 15.8 artığını ve 12 milyar 472 milyon dolarlık ihracatın gerçekleştiğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Zeybekci, TİM'in Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Verilere göre Mayıs ayı ihracatı, geçen yılın Mayıs ayına göre yüzde 15.8 arttı ve 12 milyar 472 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2017 yılının ilk 5 ayında ihracat yüzde 10 artışla 63 milyar 146 milyon dolar oldu.Zeybekçi, “12 aylık ihracatımız ise yüzde 5.2 yükselişle 146 milyar 958 milyon dolara ulaştı” dedi.
‘Karşılama oranında yüzde 100’ü yakalamak kaçınılmazdır’
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “2017 ihracatı orta vadeli programdaki 153 milyar dolarlık hedefi çok ileriye taşıyarak belki tarihi zirveyi yakalayacak. İhracatın ithalatı karşılama oranında 2017 hedefimiz yüzde 90 ve üzerine çıkmak. Orta vadede hedefimiz ihracatını ithalatı karşılama oranında yüzde 100’ü yakalamak. Bu kaçınılmazdır” şeklinde konuştu. Zeybekci, Tim rakamlarında net altın ihracatı, limanlarla demiryollarından hizmetlerin ihracatı gibi kalemlerin içermediğini hatırlattı. Zeybekci, bavul ve serbest bölge ihracatı eklendiğinde Türkiye’nin durumunun son derece pozitif olduğuna dikkat çekti. 
Toplantıda konuşan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, 7 aydır ihracatta artış açıkladıklarını belirterek “2017 yılı 1. Çeyreğinde ihracatın büyümeye 2 puan ve üstü katkı vermesini bekliyoruz” diye konuştu. Büyükekşi, ilk 5 ayda ihracat artışının yaklaşık dörtte birinin tek başına Sakarya kaynaklı olduğunu açıkladı. 
En fazla ihracat yapılan 20 ülkede en yüksek artışın yüzde 73,4 ile Rusya’ya gerçekleştiğini söyleyen Büyükekşi, “Bunda ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu. Mayıs 2017 Rusya’ya ihracatımızın en yüksek oranda artış gösterdiği ay oldu” dedi. Mayısta sanayi ürünlerinde en fazla ihracat artışını yüzde 237 ile Gemi ve Yat sektörünün elde ettiğini belirten Büyükekşi, bunda geçen yıl ihracat yapılamayan İzlanda ve Danimarka’ya yapılan ihracatın etkili olduğunu kaydetti. 
Miktar bazında ihracatın Mayısta yüzde 14.4 ve yılın ilk beş ayında yüzde 14.7 artış gösterdiğine dikkat çeken Büyükekşi, Mayıs ayında en fazla ihracatı 2 milyar 566 milyon dolarla yüzde 28,4 yükseliş gösteren otomotiv sektörünün yaptığını belirtti. Otomotiv sektörünü 1 milyar 405 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 323 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. 
İzlanda ve Danimarka’ya ihracatla gemide rekor artış geldi 
Mayıs ayında sanayi ürünlerinde en fazla ihracat artışını yüzde 237 ile gemi ve yat sektörünün elde ettiğini açıklayan Büyükekşi, “Gemi ve yat sektörümüzün bu yüksek ihracat artışında geçen sene ihracat yapmadığımız İzlanda ve Danimarka’ya yapılan ihracatlar etkili oldu” dedi. Büyükekşi, tarım ürünlerinde ise en yüksek artışı yüzde 86.4 ile zeytin ve zeytinyağının sektörünün yakaladığını kaydetti. 
İlk 20 ülkede en fazla artış Rusya’ya 
Mayıs ayında 160 ülke/bölgeye ihracatın arttığını, 75 ülke/bölgeye ihracatın gerilediğini ifade eden Büyükekşi, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkenin tamamına ihracatın arttığını söyledi. Büyükekşi sözlerine şöyle devam etti: “En fazla ihracat yaptığımız 20 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 73.4 ile Rusya’ya yakaladık. Artışta bu ülkeye yaptığımız yaş meyve ve sebze ihracatının 5 katına çıkması etkili oldu. Böylelikle, Mayıs ayı 2017 içerisinde Rusya’ya ihracatımızın en yüksek oranda artış gösterdiği ay oldu.”
İlk 5 ayda ihracatın yarısı AB’ye yapıldı 
Mayıs ayında AB’ye ihracatımızın yüzde 16 artış gösterdiğini belirten Büyükekşi, ülke grubu bazında ihracat pazarlarını şöyle değerlendirdi: “AB’nin ihracatımızdaki payı 48.7 oldu. Mayıs ayında Kuzey Amerika’ya ihracatımız yüzde 24.2, Ortadoğu’ya yüzde 10.8, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine yüzde 18.8 ve Uzakdoğu’ya ise yüzde 34.7 artış gösterdi. İlk 5 ayda ise AB’ye ihracat 2.8 milyar dolar artış kaydetti. Böylelikle ilk 5 aydaki toplam ihracat artışımızın yaklaşık yarısını AB ülkelerine olan ihracat artışımız oluşturdu. AB’den sonra ihracat artışımıza en büyük katkıyı 882 milyon dolar ile Ortadoğu ülkeleri ve 811 milyon dolar ile Kuzey Amerika vermiş oldu.”
Otomotivde yeni yatırım Sakarya’yı sıçrattı 
Mayıs ayında 62 ilin ihracatını artırırken, 18 ilin ihracatının gerilediğini belirten Büyükekşi, “Mayıs ayında en yüksek ihracat artışını yüzde 237 ile Sakarya gerçekleştirdi. 2017 başından bu yana Sakarya, otomotiv sektöründeki yeni yatırımı ile birlikte ihracatını ciddi ölçüde artırmayı başardı. İlk 5 aydaki ihracat artışımızın yaklaşık dörtte biri tek başına Sakarya kaynaklı oldu” dedi.
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!