İHH ve IICO'dan Van'daki 64 aileye konut

Güncelleme Tarihi:

İHH ve IICOdan Vandaki 64 aileye konut
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2014 13:26

- İHH İnsani Yardım Vakfı ile merkezi Kuveyt'te bulunan IICO desteğiyle Van'da yaptırılan 64 daire, 2011 depremlerinden etkilenen ailelere verildi - Van Valisi Doğan: "Depremin ilk gününden itibaren Kuveyt devletini, yardım kuruluşunu ve İHH'yı yanımızda gördük. Bugün birlikte anahtar teslimi yapacağımız konutlar bunun güzel bir örneği" - IICO Başkanı Al-Matuk: "Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkiler, uzun zamandan beri iyi temelde inşa edilmiştir"

Haberin Devamı

VAN (AA) - İHH İnsani Yardım Vakfı ile merkezi Kuveyt'te bulunan Kuveyt Yardım Kuruluşu IICO desteğiyle Van'da 7,5 dönümlük arazi üzerine, 4 blok halinde inşa edilen 64 daire, 2011 depremlerinden etkilenen ailelere dağıtıldı.

Kent merkezindeki bir otelde konutların anahtar teslim törenine katılan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, burada yaptığı konuşmada, büyük devlet olmakla büyük millet olmanın başka kavramlar olduğunu belirterek, büyük devletlerin her zaman yardıma ihtiyaç duyulan bölgelerde bulunduklarını dile getirdi.

Tarihe bakıldığında Türkiye'nin ne kadar büyük bir medeniyet olduğuna dair onlarca örnek verilebileceğine dikkati çeken Doğan, "Nerede sıkıntı olmuşsa içimizdeki sıkıntıya bakmazsızın onların yanında olmaya gayret etmişiz. Son yıllara baktığımızda bile bunun ne kadar gerçekçi olduğunu anlarsınız. Suriye'deki, Irak'taki kardeşlerimizi misafir etmemiz bu anlayışladır. Bu operasyonlar için 4,5 milyar lira devlet kaynağını harcadık" dedi.

Haberin Devamı

Kuveyt'in de Türkiye gibi dünyanın neresinde bir sıkıntı olursa insani yardım organizasyonlarıyla destek verdiğini ifade eden Doğan, uluslararası alemde insanların kalbine girmenin, sevgilerini kazanmanın kolay gerçekleşmediğini, Kuveyt Emiri'nin insani yardım lideri olmasının da boşuna olmadığını söyledi.

Doğan, bundan sonra da Türkiye'nin duruşunu bu şekilde devam ettireceğini ve nerede bir sıkıntı olursa orada insanların yardımına koşacağını belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Van'da da bu işbirliğinin çok güzel bir örneğini görüyoruz. 2 büyük deprem atlattık. Depremin ilk gününden itibaren Kuveyt devletini, yardım kuruluşunu ve İHH'yı yanımızda gördük. Bugün birlikte anahtar teslimi yapacağımız konutlar bunun güzel bir örneği. Türkiye Cumhuriyeti dünyada görülmeyen hareket kabiliyetiyle duruma müdahale etti. 175 bin insanın yaşayacağı konteynerkentler ve bir yılda geçici konutlardan kalıcı konutlara geçilmesi, dünyada bir ilktir. Kuveyt Emiri'ne desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum."

IICO Başkanı Abdullah Al-Matuk ise teslim edecekleri konutların hayırlı olmasını diledi.

Haberin Devamı

Hz. Muhammed'in "Müminler bir beden gibidir, bir uzvu bile ağrıdığında tüm bedeni ağrır" anlayışıyla hareket ettiklerini söyleyen Matuk, 2011 depremlerinin ardından Kuveyt Emiri'nin yardımların bölge halkına ulaştırılması konusunda kendilerini görevlendirdiğini anımsattı.

Zaman kaybetmeden Türkiye'deki partner kurumları olan İHH ile irtibata geçtiklerini, ailelere kalıcı konut sağlanması konusunda mutabakata vardıklarını aktaran Matuk, "Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkiler uzun zamandan beri iyi temelde inşa edilmiştir. Bu nedenledir ki bu binaların açılışı için buradayız. Biz bu yardımları Allah'ın 'İyilikte birbirinizle yarışın' buyruğuyla yapıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkilerin çok yönlü olarak öne çıktığını, bunun en güzel örneklerinden biri için Van'a geldiklerini belirten Kuveyt'in Ankara Büyükelçisi Abdullah Al-Duwaıkhw da bu projenin ilk olmadığını son da olmayacağını vurguladı.

Duwaıkh, Türkiye ile olan ilişkilerinin her alanda devam edeceğine işaret ederek, "İktisadi noktalarda daima Türkiye'nin yanında olacağız. Yatırımlarımızla Van gibi güzel kentleri daha üst seviyelere taşıyacağız. Burada bir saat süren gezimizde bile kısa zamanda depremin izlerinin silindiğine tanıklık ettik. Suriye'deki mültecilere yardımlarımızı devam ettireceğiz. İHH bizim ulaşamadığımız yerlere yardımları ulaştırdığı için Allah onlardan razı olsun" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

- Kürt, Türk, Arap kardeşliğine darbe vuruldu

İHH Genel Başkanı Bülent Yıldırım ise Kuveyt Emiri'nin Birleşmiş Milletler'de "Yılın insani yardım lideri" seçildiğine dikkati çekerek, şu anda dünyanın birçok yerine Kuveyt'ten yardımların gittiğine işaret etti.

Bölgedeki karışıklıkları bildiklerini, Kürt, Türk, Arap kardeşliğine birtakım darbelerin vurulduğunu gördüklerini söyleyen Yıldırım, "İslam dünyasını parçalamak Müslümanları birbirinden koparmak için dünyanın her yerinde planlar yapılıyor. Araplar gelip burada evler yaptılar. İslam dünyasına şu mesajı veriyoruz. Kürt, Türk, Arap, kim olursa olsun biz kardeşiz. Meselelerimizi biz çözeriz. Dünyanın birçok ülkesinde doğal afetlerde, savaş bölgelerinde bulundum. Sadece bu ülkede çok hızlı şekilde doğal afetlere müdahale ve kalıcı projelerin bittiğine tanıklık ettim. İnşallah bu kurumumuzla Gazze'de yıkılan evlerin onarımını yapacağız ve Suriye'yi yeniden inşa edeceğiz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından İHH tarafından yapılan çalışmalarda tamamı eşlerini kaybeden ve yetim çocukları bulunan kadınlara anahtarları teslim edildi.

Törende İHH Genel Başkanı Yıldırım, IICO Başkanı Al-Matuk'a yetim bir çocuk tarafından yapılan tabloyu hediye etti.

İHH İnsani Yardım Vakfı ile IICO desteğiyle yaptırılan 64 daire ve bir sosyal tesisin, 2 milyon 625 bin 699 dolara yaptırıldığı bildirildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!