İHH temsilcisi: Çadır bile kuracak yer kalmadı

Güncelleme Tarihi:

İHH temsilcisi: Çadır bile kuracak yer kalmadı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2014 17:21

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Kilis Koordinatörü Erhan Yemelek, Öncüpınar Sınır Kapısı'nın karşısındaki Esselame bölgesinde çadır kuracak alan kalmadığını belirterek, "Bu yüzden alternatif olarak yeni yerleşim yeri aramaya başladık" dedi.

Haberin Devamı

Yemelek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaştan önce 4 milyonu bulan Halep'in nüfusunun, iç savaşın ardından hızla azalmaya başladığını söyledi.

Edindikleri bilgilere göre Halep'in nüfusunun 1 milyonun altına düştüğünü ifade eden Yemelek, "Halep hızla boşaldı. Yaklaşık 2 ay önce Suriyelilerin barındığı Esselame bölgesinin nüfusu 7-8 bin civarındaydı. Halep'ten insanlar akın akın geliyor. Şu anda nüfus 30 bini bulmak üzere" diye konuştu.

Esselame bölgesinde kurdukları mutfağın da nüfus artışına paralel olarak her geçen gün büyüdüğüne işaret eden Yemelek, mutfaktan yaklaşık 30 bin insanın faydalandığını kaydetti.

Mobil sağlık tırının da aynı yerde hizmet vermeye devam ettiğini vurgulayan Yemelek, "Esselame bölgesinde çadır kuracak alan kalmadı. Bu yüzden alternatif olarak yeni yerleşim yeri aramaya başladık. Yeni çadır kentleri Halep'in Azez kasabasına bağlı Şemmarin bölgesine taşıyacağız. Çünkü insanları yerleştireceğimiz yer kalmadı. Eğitim çadırlarına, okullara ve camilere Suriyeliler yerleştirildi. Sosyal tesislerdeki büyük çadırlar tamamen insanlarla doldu" dedi.

Haberin Devamı

Esselame'ye yeni bir çadır kent kurmak için başlattıkları çalışmaların da sürdüğüne işaret eden Yemelek, şöyle konuştu:

"Bin ile 2 bin arasında çadırdan oluşan büyük bir çadır kent oluşturmaya çalışıyoruz. Bir iki hafta içerisinde kurmaya çalışacağız. 3 yıldan beri Suriye'deki olayları yakından takip eden biriyim. Bu zamana kadar böyle bir göç görmedim. Müthiş derecede insan akını var. Çünkü Halep her gün vuruluyor. İnsanlar bir şekilde Kilis'e geçmeye çalışıyor. Görünen bu göç devam edecek. İHH olarak bunun alt yapısını hazırlıyoruz. İnşallah Allah izin verirse bu işten yüzümüzün akıyla çıkacağız."

'EKMEK FİYATI 16-17 LİRAYI BULMUŞTU'
Yemelek, Suriye'de, başta çocuklar olmak üzere kadın, yaşlı ve hastaların hayata tutunabilmeleri için çok sayıda yardım kuruluşu, vakıf ve derneğin katılımıyla Türkiye'de başlatılan "Sana İhtiyacım Var" yardım kampanyasının işe yaradığını söyledi.

İHH olarak Suriye'ye yarın yaklaşık 500 ton un göndermeyi planladıklarını ifade eden Yemelek, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Suriye'de bazı bölgelerde ekmek fiyatı Türkiye parasıyla 16-17 lirayı bulmuştu. Un göndererek fiyatların 3 ile 4 liraya kadar düşmesini sağladık. Amacımız savaştan önce ekmek fiyatı ne ise un yardımı yaparak fiyatı eski seviyesine çekmek. Esselame'de de bir mobil fırınımız var. Bir mobil fırın daha göndereceğiz. Suriye içerisindeki fırınlarla da anlaştık. Oradaki fırınların un ve mazotunu karşılıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!