İguş’un mu var, derdin var!

İstanbul Eminönü’ndeki Mısır Çarşısı’nda dolaşırken içinde küçük yeşil ejderhaların olduğu bir kafesin önünde kalakaldık.

Isırır mı, adı ne, ne yer, kaç para derken 10 dakikanın sonunda kendimizi elimizde bir mukavva paket ve içinde bir iguanayla bulduk. Mahvolduk.

Bir iguana sahibi olmanın en zevkli yanı onu satın almak. Fakat gerçekte ne aldığınızı satıcıyla konuşurken değil eve gelip internete girince anlıyorsunuz. İguana sahiplerinin ve meraklılarının yaptıkları ilk uyarılar “Biliyor musunuz köpek beslemekten çok daha zor ve zahmetli bir işe kalkıştınız” diye başlıyor. Oysa satıcı “gayet basit, marulla besleniyor” demişti.
Üstelik bu eziyet öyle böyle değil, epeyce de uzun sürüyor. Allah ömür versin ama her bir iguana 18-20 yıl kadar yaşıyor. Bu süre boyunca ilk karşılaştığınız haliyle kalmıyor; minik, sevimli bir ejderha boyutundan 2 metreye kadar da uzuyor!

EVDE BREZİLYA İKLİMİ

İguana, tropikal iklimde yaşayan iri bir kertenkele türü. Dolayısıyla kışın memleketimiz, hele de İstanbul iklimi, onlar için öldürücü. Mutlu bir iguanaya sahip olmak istiyorsanız, çözmeniz gereken ilk mesele bu. “Kalorifer yakınına koyayım” demekle de halledemiyorsunuz sorunu. Mutlaka elektrikli ısıtma taşlarından gerek. Fiyatları 25 liradan başlıyor 100 Euro’lara kadar çıkıyor. 25 liralık Çin mallarının şöyle bir sıkıntısı var; az yandığında sorun yok ama arada fazla ısınıp hayvanı kızartabiliyor.
Kertenkele deyip geçmeyin. Herkesin sindirim sorunları olabilir ve bu iguanalar için bir yaratılış meselesi. Yediklerini sindirebilmeleri için karınlarını bu sıcak taşlara yaslamaları şart. Bir başka olmazsa olmaz da UV aydınlatma. Gece ve gündüz için ayrı ayrı UV ışığı yayan ampul almak zorundasınız. Deri ve kemikleri için gereken güneş ışığını bu lambalar sağlıyor, sindirimlerine de yardımcı oluyor. Ve bu lambalar sabah-akşam değiştirilmeli. Tabii özel UV lambaları satan bir elektrikçi bulabilirseniz...

KAHVALTI ÇOK ÖNEMLİ

İçinde bulunduğu akvaryum ya da terrariyumun belli bir nem oranında olması gerek. Bunun için nemlendirici bulundurmalısınız. Ve sık sık derisine fısfısla su sıkmalısınız. Su ihtiyaçlarını genellikle kayaların, yaprakların üzerinde biriken nem damlalarından sağlıyorlar ama ayrıca bir su kabı sürekli bulundurulmalı ve her gün yıkanıp temizlenmeli. Su kabı, yıkanma kabından da ayrı olmalı. Çünkü tuvaletini çoğunlukla banyoda yapmayı seviyor, sonra bu suyu içmemesi lazım.
İguanalar tamamen otçul. Ama saldım çayıra tekniğiyle beslenmiyorlar. Yedikleri nebatatın çoğunun ismini bile ilk defa duyduk: Roka, marul, tere tamam da, radika, hindiba, ebegümeci, turp otu, dut yaprağı, Japon gülü, papaya ve yenidünya (tatlı olacak!) nereden bulunur? Diyelim buldunuz... Ver yesin de yanlış. Vereceksiniz, yediğini yiyecek, yemediğini önünden alacaksınız. Çünkü beklemiş yeşillikten zehirleniyorlar. Üstelik bu işin sabahları erkenden, işe gitmeden yapılması lazım.

BANYO ÜSTÜ MANİKÜR

Haftada bir büyük banyo yapması ve bunu sizinle yapması öneriliyor. Banyoya girer girmez tuvaletini koyuveriyor. İlk suyu boşaltıp, ikinci bir su yapacaksınız... Bu birlikte banyo hikayesi iletişiminiz için de önemli. Çünkü iguanaları köpek gibi eğitmek lazım. Size alışmalı, zamanla kuralları öğrenmeli, yoksa yabani oluyorlar. Her akşam çocuk gibi karşınıza alıp sevmeli, konuşmalı, kendinize alıştırmalısınız.
İguananın manikürü bir başka alem. Düzenli olarak tırnaklarını kesmezseniz, yanlışlıkla bir yere takıp toptan parmağı kırabiliyorlar. O zaman harbiden yandınız işte! İguana uzmanı veteriner çok az olduğu gibi, ilaçları, vitaminleri de çok pahalı.

BİLENLER İGUŞ’U ANLATIYOR

* Genelde İgor ismi takılan şirin hayvan. Ama Rusya’da yaşaması imkansız tabii. Acaba Ruslar da bu ismi verirler miydi iguşlara?
* Sürekli elden beslemek tavsiye edilmez, bir kez elden yedi mi bir daha kaptan yemesi için baştan eğitilmesi gerekir, öyle de insancıl olabilirler.
* Hareketsizliği bilgeliğindendir. Örnegin bir petshop’ta hamster kafesi 50 bin kere tavaf ederken yan komşusu iguanalar tüm bu çabanın boşa olduğunun farkında bir edayla onlara gülüp geçer, boşa harcanan enerjiye tahammülleri yoktur.
* Kafalarının okşanmasına bayılırlar. Gözlerini kapatıp mest olmuş bir şekilde dururlar. Eğer iguananız sevdirtmiyorsa sabırlı olun, benimkini sevmeye başlamam iki yılımı aldı, önceden asla dokundurtmuyordu.

RAKI-BALIK YAPACAĞIZ

* Nankör insanoğluna karşın, büyük saygı duyuyorum ve yakında alacağım. Sinir bozucu diyorsunuz ama iç dünyasını biliyor musunuz o hayvanın; neler yaşamış, ne zorlu yollardan gelmiş bugünlere? Ortama gidersiniz, yalan dostlar, yalandan eğlence, muhabbet edemezsiniz... Ama iguana öyle mi, koy masada karşına, koy bir duble rakı, anlat sabaha kadar, oturur arada dilini çıkarır, gözünü kırpar, sabaha kadar derdini dinler, “ben sıkıldım arkadaş gidiyorum” demez, hatta bu yüzden insanın en sadık dostu köpek değildir, iguanadır. Alacağım arkadaş, TSM koyacağım arka fona, her gece rakı-balık yapacağız... Kurban olayım sana ben!
* Tatile giderken arabanın arka camına kafasını dayayıp sabit bir şekilde arkasına bakan küçük, yeşil, dinazorumsu, keyfine düşkün bir sürüngen.
* Sevişmek istedigi zaman gıdısı renk değiştirir. Eş bulması zor. Bendeki erkek ve bakir. İçkisi, sigarası, kumarı yok; uygun bir bayan iguana bulursak kamerasız ortamda sevişmeye bırakacağım.
* Evcilleştirilmesi basit bir sürüngen. Bizler gibi hapşırıp gaz çıkartabiliyorlar. Kuyrukları ve parmakları kopunca yeniden çıkıyor.
* Tuvaletini yapması için evin bir köşesine birazcık kedi kumu ayarlanması yeterli. İguana beslenen evde karınca, hamam böceği, sivrisinek gibi sorunlar olmaz.

PAKO PANO

* Annesiz bebekler özenle, sevgiyle büyütüldüler. Şimdi 1.5 aylıklar. Onlara sevgi dolu yuvalar arıyorum. İstanbul, tel: (216) 384 51 65, (555) 986 97 30.

* Tekir kız Cici’ye hayatı boyunca sevgi ile bakılacağı bir yuva arıyoruz. Gayet sağlıklı ve oyuncu. Yaklaşık 9 aylık ve kısırlaştırıldı. Dışarıya alışkın olduğu için bahçeli bir yuva tercih sebebi. Yuvanızı veya bahçenizi kızımız ile paylaşır mısınız? İstanbul, tel: (531) 317 28 71.

* Biz 4 kardeşiz, dört tane zeytin tanesiyiz. İki aylığız. Tuvalet alışkanlığımız var. İç ve dış parazit tedavilerimiz yapıldı. Mamamızı çok güzel yeriz, çok oyuncuyuz. Bizi sokağa terk etmeyecek sıcak yuvalar arıyoruz. İstanbul, tel: (216) 384 51 65 - (555) 986 97 30.

* Bu iki tekir yavrusu, 12.12 2009 doğumlu. Akıllı, oyuncu, bakımlı ve tatlılar. Tuvalet eğitimler var. Onları çok sevecek ve ileride sokağa atmayacak ev arıyorum. İstanbul, tel: (554) 791 97 25.
Yazarın Tüm Yazıları