Iğdır’da Dünya Hayvanları Koruma Günü Seminerleri

Güncelleme Tarihi:

Iğdır’da Dünya Hayvanları Koruma Günü Seminerleri
Oluşturulma Tarihi: Ekim 06, 2015 17:24

IĞDIR'DA ÖĞRENCİLERE HAYVANLARI KORUMA SEMİNERİ VERİLDİ

Iğdır’da Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğünce okullarda ‘4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ kapsamında seminerler verildi.
Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürlüğünce; Iğdır Merkez Enginalan Köyü İlkokulu-Orta Okulu, 75. yıl Anaokulu, Iğdır Hazar Koleji, İnönü İlkokulu ve İnönü Ortaokulu öğrencilerine yönelik 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’ kapsamında seminerler verildi. Program kapsamında sunum yapan Orman ve Su İşleri Iğdır İl Şube Müdürü Mete Türkoğlu, insanların hayvanlarla olan ilişkileri, insanlığın var oluşu ile başladığını, önceleri hayvanları sadece gıda ve yolculuk aracı olarak gören insanların, zamanla bakış açıları değişmiş olduğunu belirtti. İnsanlar daha sonra hayvanlara şefkat göstermeye, evcilleştirmeye ve onlarla dostluklar kurmaya başladıklarını anlatan Türkoğlu, “İlk çağda kedi, köpek, at, koyun, sığır, keçi gibi evcilleşen hayvanlar, insanların yardımcısı oldu. İlk çağlarda insanların çizdikleri duvar resimleri bu ilişkinin kanıtıdır. Başlıca besinlerimiz olan et, süt, yumurta, yağ hayvanlardan sağlanır. Giyeceklerimizin bir bölümü de hayvanların derisinden, yün ve tüylerinden yapılır. İnsan sağlığı için gerekli olan aşı ve serumun yapılmasında da hayvanlardan yararlanılır” dedi.
“ HAYVANLARIN YAŞAM ALANLARINI İNSAN ELİYLE YOK EDİLMEKTEDİR”
Yaşadığımız dünyada besin zincirinin halkası olan hayvanların yaşam alanlarını insan eliyle yok edilmekte olduğuna dikkat çeken Türkoğlu, “Kümes hayvanlarını kuşların popülasyonlarındaki azalma kene, danaburnu gibi zararlıların, ya da fareler ortadan kalktığında bununla beslenen yılan, tilki, çakal, yırtıcı kuşlar, baykuş gibi hayvanlar açlıktan ölür. Veya tersi bir durumda, ortamdaki yılan, tilki, çakal, yırtıcı kuşlar, baykuş gibi hayvanlar ortamdan kaldırılırsa köyler ve kentler fare istilasına uğrar. Fare ve sıçanların çoğalmasıyla tarladaki sebzeye, meyveye verilen zarar arttığı gibi, veba, kuduz, beyin zarı iltihaplanması, kolera gibi birçok hastalıkların yayılmasına sebep olurlar bunların önüne geçmek için çevremizdeki hayvan dostlarımızın yaşam alanlarını düzeltmek ve onların yaşamlarına yardımcı olacak her türlü sorumluluğu paylaşmalıyız. Bunları dikkate alarak hayvan dostlarımızla ortak yaşamayı başarabiliriz. Ama dikkat etmemiz gereken en önemli şey hayvanları ürkütmeden yaşamlarını ikame etmelerini sağlamalıyız” diye konuştu.
“SOKAKLARDAKİ HAYVANLARA SU VE YİYECEK BIRAKALIM”
Türkoğlu, “Hayvan dostlarımızdan mümkün oldukça uzak durmalı yaklaşmamalıyız, çünkü veteriner kontrolünden yoksun olan sokak hayvanları bizlere istemeden hastalık bulaştırabilir. Sokaklara hayvanlar için bırakılan mama kaplarına atık yiyeceklerimizi ve su bırakalım, bu kapları yerinden alanları uyaralım ve yetkililere bildirelim. Zorlu geçen mevsim şartlarında hayvanlara yardımcı olmak, kurak geçen yaz mevsiminde su ihtiyaçlarını, kış aylarında yiyecek ihtiyaçlarını giderilmesine yardımcı olalım, evlerinizde çöplüğe atılan yemek artıkları ve bayat ekmekleri yakınlarında bulunan hayvanlara ya da kaplar içinde uygun bir yere bırakalım” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!