İGC'den Öldürülen Gazeteciler Günü açıklaması

Güncelleme Tarihi:

İGCden Öldürülen Gazeteciler Günü açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2017 11:58

İGC'den Öldürülen Gazeteciler Günü açıklaması

Haberin Devamı

İZMİR Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü nedeniyle açıklama yaparak, görüşlerini özgürce ifade etmenin bedelinin ölüm olmaması gerektiğini söyledi.
Serbesti Gazetesi Başyazarı Hasan Fehmi Bey’in 6 Nisan 1909'da kurşunlara hedef olmasından bu yana Anadolu'da, yazılarıyla haksızlığa karşı duran gazetecilerin susturulmak istendiğini belirten İGC Başkanı Dikmen, "Hasan Fehmi Bey’in öldürüldüğü günden bu yana gazeteci suikastleri Osmanlı’da olduğu gibi devam ediyor. Şimdilerde özgür düşünceyi susturmak için demir parmaklıkların ardı yetiyor" diye konuştu.
Muhalif seslerin 100 yılı aşkın süredir bu topraklarda baskı altında olduğunu, Türkiye tarihinde Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Abdi İpekçi gibi aydın kalemlerin ifade özgürlüğünü kullandıkları için katledildiklerini kaydeden Dikmen şöyle konuştu:
"Yıllardır Basın Şehitleri Günü olarak anılan, 6 Nisan Öldürülen Gazeteciler Günü, Türkiye’de ilk gazeteci suikastinin gerçekleştiği tarihtir. Bu zamandan sonra da Türkiye’de işlenen cinayetlerle gazeteciler susturulmak istenmiştir. En son Hrant Dink aynı emellerle öldürüldü. Gazeteciler günümüzde haklarında suç yaratılarak cezaevlerine gönderiliyor. Ceza infazına dönen uzun tutukluluğa maruz bırakılıyor. Türkiye'de şu anda 150 gazeteci tutuklu. İşten atılanlara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazı, ‘Basın Özgürlüğü’dür. Bu mücadele uğruna can veren tüm gazeteci şehitlerimizi saygıyla anıyoruz."
HASAN FEHMİ BEY KİMDİR?
Yazı işleri müdürü ve başyazarı olduğu Serbesti Gazetesi’ndeki yazılarında, İttihat ve Terakki yönetimini sert dille eleştiren gazeteci, 6 Nisan 1909'da vurularak öldürüldü. Ve böylece Türkiye’de ilk basın şehidi olarak tarihe geçti. Öldürüldüğü 6 Nisan günü, Türkiye’de 'Öldürülen Gazeteciler Günü' olarak kabul edilir.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!