İftarı mutlaka çorbayla açın

Güncelleme Tarihi:

İftarı mutlaka çorbayla açın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2010 00:00

Oruç tutulurken yeterli ve dengeli beslenme kurallana dikkat çeken uzmanlar sıvı ihtiyacı ve az enerji alınması açısından orucun çorbayla açılmasının faydalı olacaağı görüşünde birleşiyor.

BESLENME ve diyet uzmanı Ferdane Gül Çarkoğlu, sağlığa zararlı olduğu için iftarda yemek yemeden sigara içilmemesi, sıvı ihtiyacı ve az enerji alınması açısından da orucun çorbayla açılması gerektiğini söyledi.
Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Sorumlusu Çarkoğlu, yeterli ve dengeli beslenmenin hayatın her döneminde önemli olduğunu, bunun Ramazan ayında oruç tutanlar için daha büyük önem taşıdığını söyledi.Ramazanda, beslenme şekli ve saatlerinin değişmesi, yanlış beslenme, hareketin azalması gibi nedenlerle başta kilo artışı olmak üzere birçok sağlık problemi ortaya çıktığını anlatan Çarkoğlu, şunları söyledi:

Toksinler dışarı

“Oruç tutulurken yeterli ve dengeli beslenme kurallarına dikkat edilir, sağlıklı gıda seçimi yapılırsa, orucun amaçlarından olan metabolizmanın dinlenmesi ve vücudun toksinlerden arınması sağlanır. Bunun sonucunda oruç tutan kişide uyarılan salgılar azalır, mide ve bağırsak sistemi dinlenir, sindirim sistemi kendini yeniler. Alkol ve sigara gibi zararlı maddelerin minimum düzeyde alınması veya hiç tüketilmemesi de bunu hızlandırır ve kanın toksinlerden arınması sağlanır. Oruç sayesinde dinlenen mide, bağırsak sistemi ve karaciğer kendini yeniler. Oruç tutan kişide stres de azalır.”
Yanlış beslenmenin, oruç tutan kişilerde pek çok sağlık sorununu da beraberinde getireceği uyarısını dile getiren Çarkoğlu, “İftarda boş mideye birden yüklenip çok ve çeşitli yemek tüketilmesi halinde baş dönmesi, ağırlık, gaz, kabızlık, kan şekerinde düşme, bulantı, reflü gibi problemler ortaya çıkabilir” diye konuştu.
Uzun süren açlıktan sonra et, sebze, salata, tatlı, pilav, makarna, pide, yoğurt gibi tüm besin gruplarının bir arada tüketilmesinin metabolizmaya ağır yükler bindireceğini kaydeden Çarkoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Dengeleri bozmayın

“Ramazanda vücudun besin ihtiyacı artmaz, aynı kalır. Halbuki iftar sofrasında ihtiyacın iki katı yemek tüketilebilmektedir. Oruçlunun, ertesi günkü açlık hissini azaltacağı şeklinde yanlış bir düşünceyle fazladan gıdalar alması tüm dengeyi bozar. Daha önce 3-4 öğünde tüketilen yemeklerin miktarının azalmadan artırılıp, çeşidinin fazlalaştırılması, üstelik öğün sayısının da ikiye düşmesi sorunun temelini oluşturuyor.”
Uzun süren açlıktan sonra ağır yemek tüketiminin kalbin yükünü artırabileceğini kaydeden Çarkoğlu, bunun sonucunda kalp krizi, yüksek tansiyon, beyin kanaması ve felç gibi sağlık sorunları görülebileceğini söyledi.

Ramazan bütün dünyaya manevi iklim yayıyor

DEVLET Bakanı Selma Aliye Kavaf, Ramazan’ın globalleşen dünyada global bir değer olarak bütün dünyaya manevi bir iklim yaydığını söyledi.
Keçiören 2. Uluslararası Ramazan Etkinliği, 28 ülkeden büyükelçi ve büyükelçilik temsilcilerinin katıldığı ilk iftarla başladı. İftarda, yabancı konukların yanı sıra TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek ve bazı milletvekilleri de yer aldı.
Devlet Bakanı Kavaf ve diğer konuklar, iftarın ardından belediye binasının yanında kurulan “Ramazan Meydanı”nın açılışını yaptı.
Alanda yer alan katılımcı ülkelerin tanıtıldığı stantları gezen Kavaf, burada yaptığı konuşmada, Ramazan’ın birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışma duygularının yükseldiği, manevi iklimin yoğun yaşandığı bir ay olduğunu söyledi.

Uluslararası katılım

Ramazan’ın getirdiği barış ve kardeşlik iklimini bugün yabancı konuklarla paylaşma imkanı bulduklarını anlatan Kavaf, Keçiören Belediyesinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da uluslararası katılımla çok zengin bir program hazırladığını belirtti.
Kavaf, “Globalleşen dünyada çok hızlı bir kültürel etkileşim de globalleşmeden nasibini alıyor. Bu anlamda Ramazan ayı globalleşen dünyada global bir değer olarak bütün dünyaya manevi bir iklim yayıyor” dedi.
Keçiören’in Türkiye’nin en büyük ilçelerinden olduğunu, belediyenin hem alt yapı hem sosyal belediyecilik anlamında örnek çalışmalar sergilediğini belirten Kavaf, kendilerine sınırları aşan manevi duygularla ve kardeşlik duygularıyla Ramazan’ın ilk gününde yabancı konuklarla aynı sofrada iftar yapmanın güzelliğini yaşattığı için Keçiören Belediyesine teşekkür etti.

Sınır ötesi kardeşlik

Belediye Başkanı Mustafa Ak da Ramazan’ın dostluk, kardeşlik, hoşgörü ve dayanışmanın üst düzeyde olduğu kutsal bir ay olduğunu belirtti. Ramazan’ın sadece Müslüman ülkeler için değil, diğer ülkeler için de önemli olduğunu anlatan Ak, şunları söyledi:
“Dünyada dostluk ve barış için herkesin yapabileceği bir şeyler vardır. Bu nedenle biz de Keçiören Belediyesi olarak Ramazan’ı farklı ülkelerin vatandaşları olan ve farklı dilleri konuşan ama kardeş kabul ettiğimiz insanlarla kutlamaya karar verdik.
İlkini geçen yıl gerçekleştirdiğimiz bir takım etkinlikler düzenledik. Bu bizim için sınırlar ötesi kardeşlik projesidir. Bu etkinliklerle ramazanın kardeşlik mesajını sınırlar ötesine taşıdık.”

İlk iftar geleneği

Haluk İpek de geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ilk iftarı Keçiören Belediyesinin etkinliğiyle karşılamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
İpek, Ramazan ile manevi iklimin bir çok coğrafyada ruhları sardığını belirterek, Ramazan’ın tüm dünyaya barış ve huzur getirmesini diledi.
Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin ve Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf da konuklar adına konuşma yaptı.
Konuşmaların ardından, konuk ülkeleri de temsil eden dans gösterileri sunuldu.

Belediye 600 kişiye iftar veriyor

GÖLBAŞI Belediyesi Karşıyaka Mahallesi Yunus Emre Kültür Merkezi ile Bahçelievler Mahallesi’ndeki Aile Yaşam Merkezi’nde, yaklaşık 600 kişiye iftar yemeği veriyor. Belediye yetkilileri, iftar yemeği verilen alanlarda herhangi bir kuyruk oluşmadığını vatandaşların rahat bir şekilde iftar yaptıklarını bildirdi. Belediye Başkan Yardımcısı Murat Bölük, Sağlık İşleri Müdürü Necati Akçam ve Plan ve Proje Koordinatörü Banu Revan ilk iftar yemeklerini Karşıyaka Mahallesi Kültür Merkezi’nde yedi.

Diyanet Vakfı’ndan iftar sofrası

TÜRKİYE Diyanet Vakfı (TDV), ramazan boyunca her gün Kocatepe Camisi’nin altında 2 bin kişilik iftar yemeği verecek. TDV Genel Müdürü Süleyman Necati Akçeşme, yaptığı yazılı açıklamada, vakıf olarak ramazan ayının atmosferine uygun olarak eski gelenekleri yaşatmak, birlikte oruç açmanın hazzını toplumun değişik kesimleriyle ve değişik meslek mensuplarıyla paylaşmak amacında olduklarını belirtti.
Bu kapsamda ramazan ayı boyunca her gün Kocatepe Camisi’nin altında 2 bin kişilik iftar sofrası kuracaklarını ifade eden Akçeşme, arzu eden herkesin iftara katılabileceğini kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!