İftarda dura dura yiyin

Güncelleme Tarihi:

İftarda dura dura yiyin
Oluşturulma Tarihi: Kasım 17, 2001 01:58

Aylık yemek ve mutfak kültürü dergisi Lezzet, Kasım sayısında ramazan mutfağına geniş yer ayırdı. Dergide iftarlık tariflerinin yanı sıra oruç tutarken sağlıklı kalmanın yolları da anlatılıyor. Doktorlara göre oruç tutmak, bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden yararlı. İşte Ramazan'da kilo almamak için yapmanız gerekenler.

Uzmanlar bağışıklık sistemini güçlendirmek için oruç tutmanın yararlı olduğunu söylüyor. Çünkü oruç tutarken sigara, alkol, kafein gibi günlük tüketimler en aza iniyor ve vücut bu zararlı maddelerden arınıyor. Ayrıca mide ve sindirim sistemi dinlenerek yeniden yapılanıyor.

Ancak oruç tutarken dikkat edilmesi gereken en önemli şey nasıl beslendiğiniz. Diyetisyenlerin görüş birliği yaptığı nokta uzun süreli açlıktan sonra yenecek ağır yemeklerin sağlığı tehdit ettiği.

John F. Kennedy Hastanesi Diyetisyeni Selçuk Yurttaş, oruç tutarken kilo almamak için herşeyden önce dengeli beslenmek gerektiğini söylüyor. Yurttaş'ın önerisi iftar ve sahur yemeklerini üçe-dörde bölerek azar azar yemek, uzun bir açlık döneminden sonra iftarda en yararlı ve kaliteli besinleri tüketmeye dikkat etmek: ‘‘Yağlı hamur işleri ve kızartmalar yerine et, balık, meyve, sebze, baklagil, tahıl, süt ve süt ürünleri yenilmeli. Kalp damar hastalıklarından korunmak için zeytinyağı tercih edilmeli. İftarla sahur arasında en az 1.5 litre su içilmeli. İftarda fazla yiyerek gün boyunca boş kalan midenizi zorlamayın. İftariyelerle başlangıcı yaptıktan sonra bir kase çorba için ve biraz ara verin. Hafif bir sebze yemeği ya da ızgara et, karışık salata ve bir kase yoğurt yiyebilirsiniz. Sahura kadar olan süre içinde bol meyve yiyin. Sık sık su için. Haraketsiz kalmayın, mümkünse yürüyün ve egzersiz yapın. Sahurda da yağlı yemekler yerine kahvaltıyı tercih edin. Yatmadan önceki iki saat içinde hiçbirşey yememeye özen gösterin’’.

Bir başka diyetisyen, Banu Kazanç da uzun süre boş kalan midenin metabolizmayı yavaşlattığını hatırlatıyor:

‘‘Oruç açılınca hızla yenen yemekler midede şok etkisi yaparak besinlerin depolanmasına yol açıyor. Bu nedenle orucu bir bardak su ve iftariyeliklerle açmak gerekiyor. Ev yapımı reçel, bal, beyaz peynir, domates, salatalık, yeşil zeytin eşliğinde biraz pideyi uzun uzun çiğneyerek yiyin. Üzerine bir kase az yağlı çorba içebilirsiniz. Bir saat kadar ara verip bir dilim ekmek eşliğinde ana yemeği yiyin. Tekrar bir saat ara verip hafif bir tatlı ve meyve ile iftarı tamamlayın. Tatlı seviyorsanız daima hafif tatlıları tercih edin. Örneğin güllaç sütlü olması nedeniyle ideal olabilir. Yemek aralarında su içmeyi ihmal etmeyin. İftarla sahur arasında en az sekiz bardak su içmeniz gerekiyor. İftardan sonra yarım saat yürüyüş hem kolay hazım hem de sağlık açısından son derece yararlı’’.


Ramazanda sağlık


İDEAL İFTAR: Ev yapımı reçel dahil iftariyelik, et ya da balık, salata, hafif bir tatlı, tercihen sütlü çeşitler ve meyve

İFTARDA ASLA: Çok yağlı yemekler, hamur tatlıları.

İDEAL SAHUR: Reçel, bal, domates, peynirden oluşan bir kahvaltı. Çay eşliğinde.

OLABİLİR SAHUR: Az yağlı börek, pilav ya da makarna eşliğinde hoşaf ya da meyve suyu.

SAHURDA ASLA: Çok susatma özelliğinden dolayı tuzlu yiyecek yemeyin.


Balık iftar sofrasına girdi


Ramazan ayı son yıllarda yemek kültürünün çeşitlenmesine yol açtı. Her yıl ramazanda çok farklı lezzetler sofraya geliyor. Bir iftar sofrasında balık görmek şaşırtıcı; ama bu yıl balık lokantalarından bazıları özel iftar mönüleri hazırladı.


PARKBALIK

İstanbul Maslak'taki ParkOrman'ın balıkçısı Parkbalık’ın iftar mönüsünde rezene, ısırgan, hindibağı, gelincik, şevketibostan gibi otlardan hazırlanan yemek ve salatalar var. Ayrıca palamut, lüfer ızgara da yiyebilirsiniz. Mönü içecek dahil 15 milyon TL. Tel: 0212-328 20 44.


BURSALI KEBAPÇI

Bursalı Kebapçı Ramazan ayında özel bir iftar mönüsü sunuyor. Çorba, pide, hurma, pastırma, peynir ve reçel çeşitleri, tereyağ, mevsim salatası, turşu, çentik böreği, ana yemek, tatlı, meşrubat ve limitsiz çay kahveden oluşan bu mönü sadece 13 milyon TL. Tel: 0212-283 71 96.


SÜREYYA

Süreyya Restaurant 16 milyon liraya limitsiz bir iftar mönüsü hazırladı. Sofrada peynir ve reçel çeşitleri, bal, zeytin pastırma, sucuk, tereyağı, hurma, kuru kayısı, ceviz içi gibi iftariyelikler, çorba, zeytinyağlı veya börek, ana yemek, salata ve tatlı çeşitleri var. Tel: 0212-277 58 86.


LALE LOKANTASI

Haliç'in kıyısındaki Feshane binası içinde bulunan Lale Lokantası, zengin bir açık büfe sunuyor. Kişi başı fiyat Pazartesi/Çarşamba: 21 milyon, diğer günlerde 15 milyon lira. 19 Kasım Muazzez Ersoy, 21 Kasım Mehmet Ali Erbil, 26 Kasım Pazartesi Seda Sayan eğlendirecek. 0212 501 73 26.


DİVAN LOKANTALARI

Elmadağ Divan Lokantası'nda iftar mönüsü 22 milyon 500 bin lira. Kuruçeşme Divan'da ise hafta içi 21 milyon lira. Hafta sonu da 22 milyon 500 bin liraya açık büfe var. Elmadağ Divan: 0212-231 41 00. Kuruçeşme Divan: 0212-257 71 50.


PULA TEZBALIK

İftar yemeğinde balık yemek isteyenler Levent İş Kuleleri'ndeki Pula Tezbalık Restoran'a da gidebilir.Mezgit, lüfer, palamut, çinekop gibi balıklar ızgara, sandviç ve ana yemek olarak sunuluyor. Çorba ve iftariyelikler de cabası. Tel: 0212-284 18 95.


POLAT RENAISSANCE

Polat Renaissance İstanbul Hotel, Ramazan ayında özel bir konaklama paketi hazırladı. Pakette iftariyelikler, geleneksel tatlılar ve şerbetler, fasıl eşliğinde iftar sofraları ve sahur vakti oda servisine kadar her şey var. Tel: 0212-663 17 00.


ARMADA

Armada, masada demlenen çay eşliğinde çeşitli iftariyeler, çorba, alaturka sahanda yumurta, tepsi böreği, ana yemek ve hafifletilmiş Türk tatlılarının yer aldığı bir mönü hazırladı. Mönü Ahırkapı Lokantası'nda 15 milyon, Sera'da ise 18 milyon lira. 0212 638 13 70.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!