İftar ve sahurda ölçüyü kaçırmayın

Güncelleme Tarihi:

İftar ve sahurda ölçüyü kaçırmayın
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

Uzun süre aç kaldıktan sonra aşırı miktarda yenilen yemek sağlığa zarar veriyor. Uzmanlar yağlı yemeklerden kaçınılmasını, öğünlerin iftar ve sahura bölüştürülmesini öneriyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Gastroentroloji Öğretim Üyesi Doç. Dr. Derya Onuk, Ramazan dolayısıyla oruç tutan vatandaşların, iftar ve sahurlarda aşırı ve yağlı yemeklerden kaçınmaları gerektiğini söyledi.

Yemeğin ardından uyumayın

Doç. Dr. Onuk, ramazan ayında oruç tutan insanların, iftarda aşırı yemek yemelerinden dolayı mide rahatsızlığı çektiklerini bildirerek, bu nedenle insanların iftar ve sahurlarda yemek konusuna dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

İftar ve sahurlarda hafif yemek yenmesinin sağlık açısından iyi olduğunu belirten Doç. Dr. Onuk, salata ile çeşidi bol, miktarı az olan yemeklerin faydalı olduğunu kaydetti.

Sahurda yenilen yağlı yemeklerin sağlık açısından çok tehlikeli olduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Onuk, şunları söyledi:

’’Yemekten hemen sonra yatmanın zararları zaten çok fazladır. Ancak ramazan dolayısıyla oruç tutanlar gecenin bir yarısı kalkarak sahur yemeği yemektedir. Sahurda hafif yemekler tercih edilmelidir. Özellikle yağlı yemeklerden kaçınılması lazım. Yemek yedikten sonra ise hemen yatılmamalı, çünkü yatıldığı zaman, mide içinde bulunan asitler yemek borusuna doğru hareket eder ve yemek borusunu tahriş eder.

Yemekleri, iftarla sahur arasına yayarak yemek faydalıdır. Çünkü insan, bütün gün boyunca yemek yememiştir. Artık o insan acıkmıştır veönüne ne gelirse iftarda hemen yiyecektir. Yemeklerin bu durumda hızlıbir şekilde yenmesi, vücut açısından zararlıdır. Yemekler, iyice çiğnenerek ve hazmedilerek yenmelidir. Önce hafif kahvaltı türü besinlerle vücut, gıdasını yavaş yavaş almalıdır. Ardından diğer yemekler aralıklı bir şekilde yenmelidir. Yemeklerin, iftar ile sahur vakti arasına yayılarak yenmesi faydalıdır. Bu arada vücudun sıvı ihtiyacını korumak için de iftarla sahur arasında bol su içilmesi faydalıdır.’’

Ülser hastaları dikkat

Ramazanda ülser hastalarının sağlık açısından oruç tutmalarının sakıncalı olduğuna da işaret eden Doç. Dr. Onuk, söz konusu hastaların tedavilerinin tamamlanmasının ardından oruç tutabileceklerini ifade etti.

Doç. Dr. Onuk, ülser hastalarının aç kaldıkları taktirde mide asitlerinin artacağına dikkati çekerek, bu asidin mideye vereceği zarardan dolayı oruç tutmamalarının daha iyi olduğunu kaydetti.

Asitli içecekle başlamayın

İftarlarda orucu asitli içeceklerle açmanın da sakıncalı olduğunu anlatan Doç. Dr. Onuk, mide boşken asitli içeceklerin mideyi tahriş etmesi nedeniyle, aç karnına bu tür içeceklerden kaçınmanın faydalı olduğunu vurguladı.

Geçmiş ramazanlarda mide şikayeti dolayısıyla diğer aylara oranla hastalarının daha da artış gösterdiğini hatırlatan Doç Dr. Onuk, iftar ve sahurlarda insanların aşırı yemek yemeğe kaçmadıkları taktirde orucun sağlık açısından faydalı olduğunu sözlerine ekledi. A.A

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!